Εκπρόσωπος Μέρκελ: Μιλάμε τακτικά με τον Τσίπρα - Σε καλό δρόμο η Ελλάδα

Newsroom Newsroom

Εκπρόσωπος Μέρκελ: Μιλάμε τακτικά με τον Τσίπρα - Σε καλό δρόμο η Ελλάδα

Με θερμά λόγια για την οικονομική πρόοδο που έχει επιτύχει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, μιλά την Πέμπτη (25/10/2018) ο νέος εντεταλμένος της καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, στη Γερμανο-Ελληνική Συνέλευση, Νόρμπερτ Μπάρτλε.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Stuttgarter Zeitung», υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα ξεπερνά τα εμπόδια», ο κ. Μπάρτλε τονίζει: «Υπάρχει θετική ανάπτυξη στην Ελλάδα και η χώρα στέκεται στα πόδια της. Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο. Αυτό πρέπει κανείς να το ενισχύει και να μην το υπονομεύει».

Υφυπουργός στο γερμανικό υπουργείο Ανάπτυξης, ο χριστιανοδημοκράτης κ. Μπάρτλε αντικατέστησε τον περασμένο Μάιο τον Χανς Γιόακιμ Φούχτελ ως εντεταλμένος στην Ελλάδα. «Είμαι αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να ξεπεράσει τα προβλήματα. Αν κοιτάξει κανείς το πρωτογενές πλεόνασμα, έτσι είναι. Φυσικά, πάσχει λόγω του μεγάλου χρέους, αλλά αυτό πρέπει να διευθετηθεί κατά τη διάρκεια ετών. Το σημαντικό είναι ότι ενισχύουμε δυνάμεις που υπόσχονται ανάπτυξη».

Ο κ. Μπάρτλε παραδέχεται ότι «πράγματι υφίστανται ακόμα έχθρες και πικρίες και στη Γερμανία, για παράδειγμα, για τους υπερχρεωμένους Έλληνες που δεν προοδεύουν. Δεν αντιλαμβάνονται όλοι τι συνέβη εκεί. Είναι σημαντικό για εμένα να ενημερώσω τις κοινότητες μας ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο. Αυτό πρέπει κανείς να το ενισχύει και να μην το υπονομεύει».

«Η Γερμανο-Ελληνική Συνέλευση ιδρύθηκε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και αποτελεί σήμερα την κινητήρια δύναμη στις σχέσεις των δύο χωρών σε τοπικό επίπεδο», τονίζει η γερμανική εφημερίδα.

Στις αρχές Νοεμβρίου θα λάβει χώρα η όγδοη ετήσια συνάντηση στην Κρήτη.

Ερωτηθείς για τα όσα είπε πρόσφατα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για μια νέα αρχή στις γερμανο-ελληνικές σχέσεις, ο κ. Μπάρτλε τόνισε: «Ακριβώς, έτσι είναι. Θέλουμε να ολοκληρώσουμε αυτή τη φάση του παρελθόντος και να προχωρήσουμε μπροστά. Κατά τη διάρκεια της ίδρυσής της, η Γερμανο-Ελληνική Συνέλευση, υπέφερε ως ένα βαθμό από τις τεταμένες γερμανο-ελληνικές σχέσεις. Πίσω, στην περίοδο των προγραμμάτων διάσωσης, υπήρχαν εκατέρωθεν προκαταλήψεις που αναθερμαίνονταν επανειλημμένως. Ήρθαν στην επιφάνεια ξεπερασμένα στερεότυπα και στις δύο χώρες. Ο προκάτοχος μου Χανς Γιόακιμ Φούχτελ και η Γερμανο-Ελληνική Συνέλευση υπέφεραν από αυτές τις εχθρότητες, καθώς σε πολλά επίπεδα σημειωνόταν αντίσταση. Αυτά θεωρώ ότι τώρα έχουν ξεπεραστεί. Οι διαθέσεις έχουν αλλάξει από την ολοκλήρωση του τελευταίου προγράμματος διάσωσης. Υπάρχει θετική ανάπτυξη στην Ελλάδα και η χώρα στέκεται στα πόδια της».

Ο κ. Μπάρτλε σημειώνει ότι «σήμερα υπάρχει μια σχέση μεταξύ των δύο αρχηγών των κυβερνήσεών μας, μια σχέση σαφώς χωρίς εντάσεις. Η Άνγκελα Μέρκελ επικοινωνεί τηλεφωνικά σε τακτική βάση με τον Αλέξη Τσίπρα. Έτσι έχουν εκλείψει και προκαταλήψεις. Και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του ομοσπονδιακού Προέδρου Σταϊνμάγερ στην Αθήνα επικράτησε ομοφωνία: παρά τα εθνικιστικά κινήματα, δείχνουμε ότι η Ευρώπη είναι ένα ειρηνικό, εργασιακό και οικονομικό εγχείρημα. Και σ’ αυτούς τους τομείς ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει κάνει βήματα μπροστά. Κατάφερα να σπάσω τον πάγο εκεί και να πετύχω μια νέα ανοιχτή σχέση, διότι θέλουμε να τοποθετηθούμε σε μια πιο υπερ-κομματική βάση.. Ο Τσίπρας προσωπικά διόρισε την Ρένα Δούρου ως εντεταλμένη της ελληνικής κυβέρνησης για την Ελληνο-Γερμανική Συνέλευση. Κάτι τέτοιο δεν υπήρχε μέχρι τώρα. Αυτό το ορόσημο αλλάζει δραστικά την αφετηρία της συνεργασίας μας σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης. Διότι, πάρα πολλά εγχειρήματα χρειάζονται την έγκριση της κεντρικής κυβέρνησης. Με αυτό τον τρόπο, ανοίγουν νέοι δρόμοι, διότι με την εντεταλμένη αποκτούμε πρόσβαση στα Υπουργεία».

Μεγαλύτερη έμφαση από πριν στην οικονομική συνεργασία

Ο κ. Μπάρτλε τονίζει ότι θα ήθελε «η Ελληνο-Γερμανική Συνέλευση να προσανατολιστεί ακόμα περισσότερο από πριν στην οικονομική συνεργασία. Έχουμε καλή επαφή με το Εμπορικό Επιμελητήριο στην Αθήνα, που το θεωρώ έναν ακόμα καταλύτη για τη συνεργασία των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης. Σε αυτόν τον τομέα, υπάρχει ακόμα μεγάλη αναξιοποίητη δυναμική και από τις δύο πλευρές. Μετά από έξι χρόνια ανοικοδόμησης χρειαζόμαστε μια τομή. Θέλουμε με ηρεμία να κάνουμε μια αξιολόγηση: Τι έχει συμβεί μέχρι τώρα; Τι είναι βιώσιμο; Τι είναι εφήμερο; Επιπρόσθετα, θέλω να οργανώσω την Ελληνο-Γερμανική Συνέλευση με τέτοιο τρόπο που αυτή η μοναδική δομή στην Ευρώπη να έχει διάρκεια. Για το ζήτημα αυτό, θέλουμε να ανταλλάξουμε εντατικά απόψεις στη συνάντηση της Κρήτης. Θα ήταν υπερβολικό να κάνει τα πάντα η Ελληνο-γερμανική Συνέλευση. Πρέπει να εστιάσουμε κάπου. Δεν θέλω να προκαταλάβω τη συζήτηση. Αλλά θα συζητηθούν θέματα όπως ο τουρισμός, η οικονομία, η υγεία και η ψηφιακή μετάβαση σε τοπικό επίπεδο».

Ο νέος εντεταλμένος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στην Γερμανο-Ελληνική Συνέλευση ερωτηθείς τι σημαίνουν οι περισσότερες από 50 συνεργασίες know-how για τις θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, τονίζει: «Ως προς αυτό πολλά πράγματα μπορούν να βελτιωθούν πολύ. Προσωπικά, σκοπεύω να ενισχύσω αυτόν τον τομέα. Ένα κεντρικό πρότζεκτ είναι η εκπαίδευση οξυγονοκολλητών, την οποία φτιάξαμε στην Κρήτη. Υπάρχει ένα ειδικό κέντρο κοντά στο Επιμελητήριο Ηρακλείου. Το 2017, 100 έλληνες οξυγονοκολλητές ολοκλήρωσαν τις τελικές εξετάσεις τους εκεί. Τώρα θα έχουν μια νέα δουλειά. Θέλουμε να ενισχύσουμε αυτή την εκπαίδευση υψηλής ποιότητας. Αν μπορούσε να δημιουργηθεί κάτι παρόμοιο για όλη την Ελλάδα, θα ήταν ένα τεράστιο βήμα. Άλλοι τομείς, αφορούν την εκπαίδευση μαγείρων και ξενοδοχειακών υπαλλήλων. Εμείς ως Γερμανο-Ελληνική Συνέλευση ασχολούμαστε εντατικά με τον τομέα της πεζοπορίας και του θρησκευτικού τουρισμού και για να επιλύσουμε προβλήματα σχετικά με τη σύντομη τουριστική περίοδο. Θέλουμε να προωθήσουμε τα προϊόντα μικρών αγορών».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Οι Τούρκοι ζητούν αποστρατικοποίηση νησιών του Αιγαίου - Έντονη αντίδραση της Αθήνας

Google News Publisher Ακολούθησε το Newsbomb.gr
στο Google News

Αν αναρωτιέσαι πώς πάει η δίαιτα που κάνει η Σίσσυ Χρηστίδου, σου έχουμε δυσάρεστα νέα (video)

20:20

ΠΟΥ: Η επανεξέταση για την ασφάλεια της υδροξυχλωροκίνης θα ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Ιουνίου

20:15

Κορονοϊός Ιταλία: Αύξηση των κρουσμάτων και μείωση των νεκρών - Δωρητής πλάσματος ο Αντρέα Μποτσέλι

20:13

Τριήμερη επίσκεψη της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη Θράκη

20:13

Χατζηιωάννου για παραίτηση CFO EasyJet: Ένας αχρείος έφυγε

20:12

Πίτα γύρο σουβλάκι: Τι ισχύει για κάθε καλοφαγά;

20:10

Κορονοϊός: Ασθενείς με ήπια συμπτώματα ανέπτυξαν αντισώματα στον ιό

20:09

Τσιόδρας στο Newsbomb.gr: Τουρισμός με αξιολόγηση και προσοχή στα επιδημιολογικά δεδομένα

20:02

Έκανε πικ νικ με τους γονείς αλλά εμφανίστηκε αρκούδα - Απίστευτη η αντίδρασή του (pics+vid)

20:02

Έτσι θα έπρεπε να είναι ο Παράδεισος και η Κόλαση!

20:00

Πανικός στην εκπομπή του Μουτσινά! Η τούμπα που του έκοψε την ανάσα (pics)

19:59

Ανέβηκε σε δέντρο για να κάνει τον... Ταρζάν! Η προσγείωσή του ήταν ανώμαλη (video)

19:57
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved