ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκοπήσεις: Τι φοβίζει περισσότερο τον Τσίπρα;

Δημοσκοπήσεις: Τι φοβίζει περισσότερο τον Τσίπρα;

Δημοσκοπήσεις | Αλέξης Τσίπρας | Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις - κρυφές και φανερές - ξαναδίνουν ισχυρό προβάδισμα στη ΝΔ, ενώ ορισμένες (με αναγωγή) δίνουν και 160 βουλευτές στη γαλάζια παράταξη με αυτοδυναμία. Η άγρια κόντρα Καμμένου – Κοτζιά, το ζήτημα των Πρεσπών, αλλά και το θέμα των συντάξεων αποτυπώνουν τη δυσαρέσκεια των πολιτών.

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ – ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΗ ΨΗΦΟ

Όπως εκτιμούν στο στρατόπεδο της γαλάζιας παράταξης η υπόθεση του Γιάννου Παπαντωνίου δεν είναι αρκετή να αλλάξει το κλίμα υπέρ του Τσίπρα, αφού όπως λένε πρόκειται περί «περσινών, ξινών σταφυλιών».

Το εύρημα των δημοσκοπήσεων που προκαλεί μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές δείχνει να μειώνεται η αδιευκρίνιστη ψήφος από την οποία προσδοκούσαν πολλά στο ΣΥΡΙΖΑ.

Το μέγα ζήτημα είναι ότι η κατανομή της αδιευκρίνιστης ψήφου ακολουθεί την ψαλίδα μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η εξέλιξη καταρρίπτει το αφήγημα των επιτελών του Μαξίμου ότι οι αναποφάσιστοι προέρχονται από το χώρο της Κεντροαριστεράς και συνεπώς όταν έρθει η ώρα θα ψηφίσουν τον Αλέξη Τσίπρα.

Την ίδια ώρα, έντονο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι οι νέοι κομματικοί σχηματισμοί από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς δεν φαίνεται να «κόβουν» από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Παράλληλα, στη Νέα Δημοκρατία εκτιμούν ότι το θέμα της επιστροφής των αναδρομικών, αλλά και το μείζον ζήτημα των Πρεσπών θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην περεταίρω κρίση του εκλογικού σώματος, αφού η εξέλιξη αυτών των θεμάτων θα αποδείξει όπως λένε την ασυνέπεια λόγων και έργων του Πρωθυπουργού.

Όπως εκτιμούν στελέχη της γαλάζιας παράταξης η κοινωνία είναι «καζάνι που βράζει» και έτοιμο να εκραγεί αν δεν δοθούν πίσω τα αναδρομικά, αφού η ίδια η κυβέρνηση έχει βάλει ψηλά τον πήχη και τις προσδοκίες.

Παράλληλα, σημειώνουν ότι ο ελληνικός λαός είναι σύσσωμος απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών, με συντριπτικά ποσοστά.

Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις – Χρήσιμα συμπεράσματα

Την ίδια στιγμή τα ευρήματα των πλέον πρόσφατων δημοσκοπήσεων καταδεικνύουν τον καταλυτικό ρόλο που διαδραματίζει σε μια νέα εκλογική αναμέτρηση το κλείσιμο της εκλογικής ψαλίδας.

Για να είναι ξεκάθαρη η σύγκριση, ακολουθούν τα ποσοστά διαφοροποίησης της ψαλίδας τον τελευταίο 1 με 1,5 χρόνο, ανάλογα με το πότε δημοσίευσαν δημοσκοπήσεις οι εταιρείες:

• Prorata (από Σεπτέμβριο 2017 μέχρι σήμερα): Μείωση -45%
• Kαπα Research (από Ιούνιο 2017 μέχρι σήμερα): Μείωση -30%
• Pulse (από Μάιο 2017 μέχρι σήμερα): Μείωση -27%.
• MRB (από Ιούνιο 2017 μέχρι σήμερα): Μείωση -26,1%
• Alco (από Σεπτέμβριο 2017 μέχρι σήμερα): Μείωση -25,8%

Δείτε αναλυτικά και σε απόλυτους αριθμούς τις δημοσκοπήσεις

• Voxpop Analysis (Documento):
– Ψαλίδα:3,5 μονάδες (από 4,6 μονάδες τον Ιούλιο)
– ΝΔ: 29,5%
– ΣΥΡΙΖΑ:26%

• Κάπα Research (Εθνος):
– Ψαλίδα:4,9 μονάδες (από 5,5 μονάδες τον Ιούλιο)
– ΝΔ: 24,7%
– ΣΥΡΙΖΑ:19,8%

• Αlco (Kontra Channel):
– Ψαλίδα:5,2 μονάδες (από 6,2 μονάδες τον Ιούλιο)
– ΝΔ: 23,1%
– ΣΥΡΙΖΑ:17,9%

• Prorata (ΕφΣυν)
– Ψαλίδα: 5,5 μονάδες (από 8 μονάδες τον Ιούλιο)
– ΝΔ:24,5%
– ΣΥΡΙΖΑ:19%

• MRB (Star):
– Ψαλίδα:8,8 μονάδες (από 11,9 μονάδες τον Ιούλιο)
– ΝΔ:30,9%
– ΣΥΡΙΖΑ:22,1%

• Pulse (ΣΚΑΪ):
– Ψαλίδα:9,5 μονάδες (από 11,5 μονάδες τον Ιούλιο)
– ΝΔ:31,5%
– ΣΥΡΙΖΑ:22%

• Marc (Πρώτο Θέμα):
– Ψαλίδα:10,9 μονάδες (από 14,4 μονάδες τον Ιούνιο)
– ΝΔ:29,9%
– ΣΥΡΙΖΑ:19%

Αναλύοντας τα παραπάνω αριθμητικά δεδομένα, εύλογα θα μπορούσε να εξάγει κανείς δύο σημαντικά συμπεράσματα.

Μια πρώτη διαπίστωση – και η πλέον προφανής – είναι ότι σε όλες τις μετρήσεις παρατηρείται μείωση της ψαλίδας ανάμεσα στα δύο κόμματα. Καμία από τις ήδη δημοσιευμένες έρευνες δεν καταγράφει αύξηση.

Η δεύτερη διαπίστωση κινείται ακόμη πιο… βαθιά και αφορά σε αυτή καθαυτή την ψυχολογία του Έλληνα ψηφοφόρου. Είναι αλήθεια ότι μια μεγάλη μερίδα του κόσμου, το τελευταίο διάστημα, μπορεί να κρατούσε μια δημοσκοπική απόσταση από τον ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, πλέον ο κόσμος αυτός περιμένει να δει πράξεις. Κι αν η κυβέρνηση δεν τηρήσει, αυτή τη φορά, τις δεσμεύσεις της, τότε θα μπορούσε να βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Το ίδιο συμπέρασμα, ωστόσο, αφορά και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εάν η ρητορική της ΝΔ δεν βρει απαντήσεις και λύσεις στα μείζονα ζητήματα που απασχολούν τον Έλληνα πολίτη και αναλωθεί απλώς σε θεωρητικά και λεκτικά «πυροτεχνήματα» αντιπολιτευτικού λόγου, η τιμωρία του κόσμου θα είναι σκληρή.

Από τα παραπάνω, εξάγεται κι ακόμη ένα σημαντικό συμπέρασμα: Είναι απολύτως επιπόλαιο να θεωρήσει κάνεις ότι οι επόμενες εθνικές εκλογές θα είναι είτε «περίπατος» για τη ΝΔ, είτε μια… βολικά προετοιμασμένη διαδικασία για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Για το τέλος, καλό θα ήταν να θυμίσουμε κι ένα χαρακτηριστικό απόφθεγμα του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Αβραάμ Λίνκολν, που απέδωσε με ευστοχία τη σοβαρότητα και το πραγματικό νόημα της ψήφου. Και τούτο είναι ένα μήνυμα που αφορά όλους όσους θα βρεθούν μπροστά στις κάλπες μέσα στο 2019: «Η ψήφος είναι πιο δυνατή από τη σφαίρα. Με τη σφαίρα μπορεί να σκοτώσεις τον εχθρό σου. Με την ψήφο μπορεί να σκοτώσεις το μέλλον των παιδιών σου».

Διαβάστε επίσης: