ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνεδρος του Economist o Παπαδήμος

Σύνεδρος του Economist o Παπαδήμος

Στη σκληρή και αδιέξοδη πολιτική της λιτότητας επέμεινε ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, λίγο πριν τη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Μάλιστα, οι βουλευτές παρακολούθησαν ιδιαίτερα προβληματισμένοι την ομιλία του κ. Παπαδήμου, με πολλούς από αυτούς να αναρωτιούνται για το τι ψηφίζουν.

Οι βουλευτές χαρακτήριζαν τη γλώσσα που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός «πολύ στεγνή και σιδερένια» και σημείωναν με νόημα: «Ήταν μια ομιλία που δεν απευθυνόταν στο ελληνικό κοινοβούλιο ,αλλά σε ακροατήριο του Εconomist». Εντύπωση προκάλεσε στους βουλευτές το γεγονός ότι δεν υπήρχε καμία ευαισθησία του κ. Παπαδήμου για τα θέματα της δύσκολης καθημερινότητας του Έλληνα πολίτη, αλλά έκανε «χρήση δυσνόητων οικονομικών όρων, υποστηρίζοντας το τραπεζικό σύστημα και τους ευρωπαϊκούς τραπεζικούς μηχανισμούς».

«Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν», τόνισε ο νέος πρωθυπουργός, που υποστήριξε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι «μόνιμοι κάτοικοι εσωτερικού».

Αναφερόμενος στην ψηφοφορία, ο κ. Παπαδήμος υπογράμμισε ότι «κάθε μία από τις ψήφους αντιστοιχεί σε ψήφο ευθύνης για την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη».

«Σταθείτε κριτικά αλλά όχι απορριπτικά»

Επίσης, ο κ. Παπαδήμος κάλεσε όσους ψηφίσουν «όχι» στην κυβέρνηση συνεργασίας να σταθούν κριτικά στην κυβέρνηση, αλλά όχι απορριπτικά στην κοινή προσπάθεια.

«Ο δρόμος της σύγκρουσης δεν βοηθά να επιλύσουμε τα προβλήματά μας. Η σωτηρία της χώρας και η υπέρβαση της κρίσης περνά μέσα από το δρόμο της κοινής προσπάθειας», ανέφερε.

«Το διακύβευμα είναι τεράστιο»

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ο ίδιος δέχθηκε να τεθεί επικεφαλής της νέας κυβέρνησης «με πλήρη συνείδηση της ευθύνης», που αναλαμβάνει. Το διακύβευμα είναι τεράστιο και αφορά το αν η Ελλάδα θα διατηρήσει τη θέση της στην ευρωζώνη ή θα αποσυρθεί.

«Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε ενωμένοι, με την αλληλεγγύη των εταίρων που επενδύουν στην επιτυχία μας», προσέθεσε.

Άλλωστε, ο ίδιος υπεραμύνθηκε της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ. «Είτε έξω, είτε μέσα στο ευρώ, τα προβλήματα παραμένουν. Αλλά πιστεύω ακράδαντα ότι τα προβλήματα οξυνθούν αν η Ελλάδα δεν μετέχει στην ευρωζώνη» ανέφερε.

Για τις δεσμεύσεις στην Ε.Ε.

Για τις δεσμεύσεις που ζητούν οι Ευρωπαίοι από τη χώρα μας, ο κ. Παπαδήμος επανέλαβε ότι η κίνηση αυτή γίνεται ότι οι Ευρωπαίοι αλλά και οι θεσμικοί εταίροι δεσμεύονται σε πολυετή στήριξη της χώρας μας.

Συνταγή λιτότητας

Επίσης, ο κ. Παπαδήμος τάχθηκε υπέρ της υιοθέτησης ενός πλαισίου διακυβέρνησης στην ευρωζώνη που αποτρέπει τη δημιουργία υπερβολικών ελλειμμάτων, ενώ υποστήριξε ότι η πολιτική εξυγίανσης και μεταρρυθμίσεων είναι αναγκαία μετά από λάθη που έγιναν επί σειρά ετών, για να απαλλαγούμε από τους περιορισμούς

Μάλιστα, ο νέος πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που, παρά τις διεθνείς αντιδράσεις οικονομολόγων και αναλυτών, περιορίζει τη δράση της στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Διαβάστε ακόμη:

Η ομιλία του Λ. Παπαδήμου στη Βουλή

Βενιζέλος: «Προϋπόθεση η 6η δόση για την πληρωμή μισθών - συντάξεων»

Δίχασε τους βουλευτές ο Λουκάς Παπαδήμος

Οι διαρροές και οι απόντες της ψηφοφορίας