ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συναντήσεις Βορίδη με εκπροσώπους μέσων μεταφοράς

Συναντήσεις  Βορίδη  με εκπροσώπους μέσων μεταφοράς

Μια εβδομάδα έπειτα από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο κ. Βορίδης πραγματοποίησε σήμερα διαδοχικές συναντήσεις με εκπροσώπους των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες, ενώ είχε ήδη συναντηθεί με τις διοικήσεις των Οργανισμών των αστικών συγκοινωνιών, οι οποίοι τον ενημέρωσαν για την κατάσταση που επικρατεί στους φορείς που εποπτεύουν.


Οι συνδικαλιστές δήλωσαν ότι το κλίμα της συνομιλίας ήταν καλό, ωστόσο αναμένουν τις κινήσεις του υπουργού για να καθορίσουν την πορεία τους, αφήνοντας αιχμές για νέο γύρο απεργιακών κινητοποιήσεων.

«Φαίνεται πως ο υπουργός έχει καταλάβει πλήρως ότι η εφαρμογή του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας στο χώρο των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, ουσιαστικά κλείνει τις αστικές συγκοινωνίες», τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων στον ΟΑΣΑ, Μιχάλης Λιαγούρης, διευκρινίζοντας ότι η εφαρμογή του νόμου σημαίνει πως 450 άτομα αποχωρούν από την κίνηση, βασικό εργαλείο για να κινούνται οι τα μέσα συγκοινωνιών.

Ο υπουργός φάνηκε να κατανοεί τα προβλήματά τους διευκρίνισαν τόσο ο κ. Λιαγούρης, όσο και ο ΓΓ του σωματείου Αλέξανδρος Κομίνης.

Σημείωσαν ακόμη πως ζήτησαν από τον κ. Βορίδη να εξαιρεθούν από το μέτρο αυτό, ενώ σε ερώτηση αν η τυχόν εξαίρεσή τους δημιουργήσει αντιδράσεις σε άλλους φορείς, απάντησαν ότι το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να είναι ενιαίο και πως θα παλέψουν ώστε να εξαιρεθούν και άλλοι εργαζόμενοι και άλλοι φορείς.

Νωρίτερα ο υπουργός δέχθηκε το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών.

Ο πρόεδρος κ. Θανάσης Λεβέντης, τόνισε ότι η εφεδρεία, εκτός από τις εργασιακές φέρει και επιχειρησιακές επιπτώσεις, καθώς, αν εφαρμοστεί ο νόμος, θα πρέπει να αποχωρήσουν από τον ΟΣΕ πάνω από 400 άτομα, γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι δεν θα μπορούν να κινηθούν τα τρένα.

Μάλιστα κατά τον κ. Λεβέντη, το όποιο δημοσιονομικό όφελος από το καθεστώς της εφεδρείας, εξανεμίζεται από τις απώλειες που θα υπάρξουν εξαιτίας της κατάργησης, ή αδυναμίας εκτέλεσης παραγωγικών υπηρεσιών. «Εάν έχω σταθμάρχη και δεν έχω μηχανοδηγό, δεν μπορώ να κινήσω το τρένο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λεβέντης, σημειώνοντας ότι ο υπουργός άκουσε με προσοχή τις απόψεις τους και έδειξε να τις κατανοεί.

Τέλος, ο υπουργός δέχθηκε επίσης σήμερα το προεδρείο του σωματείου των εργαζομένων στην ΕΡΓΟΣΕ και συζήτησαν το θέμα της απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ, καθώς παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις και χαμηλή απορροφητικότητα.