ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Μουρμούρας: Το PSI θα καταγραφεί ως συντεταγμένη χρεοκοπία

Γ. Μουρμούρας: Το PSI θα καταγραφεί ως συντεταγμένη χρεοκοπία

Το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων «στα μελλοντικά οικονομικά εγχειρίδια θα καταγραφεί ως συντεταγμένη χρεοκοπία», τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιάννης Μουρμούρας.

Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο κ. Μουρμούρας τόνισε ότι θα πρέπει να διατηρηθεί ο εθελοντικός χαρακτήρας του PSI, για να αποφευχθεί πιστωτικό γεγονός.

Αναφερόμενος στο ελληνικό χρέος, ο κ. Μουρμούρας εκτίμησε ότι μεσοπρόθεσμα, το πρόβλημα θα λυθεί μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης και της έκδοσης κοινών ευρωομολόγων, που θα αντικαταστήσουν τα εθνικά.

Πάντως, ο κ. Μουρμούρας κάλεσε τους βουλευτές να υπερψηφίσουν τον προϋπολογισμό, παραδεχόμενος ωστόσο ότι δεν είναι «ούτε αισιόδοξος, ούτε απαισιόδοξος για την πορεία του Προϋπολογισμού».

Αναφερόμενος στο Μνημόνιο, ο κ. Μουρμούρας υπογράμμισε ότι ένας από τους λόγους που απέτυχε είναι ότι «επεχείρησε μία προσαρμογή του συνολικού δημοσιονομικού ελλείμματος, περιλαμβάνοντας και το κυκλικό έλλειμμα εκτός του διαρθρωτικού», με αποτέλεσμα τη λύση νέων μέτρων, που οδήγησαν την οικονομία σε ύφεση και στην παγίδα του χρέους.

Το χρέος έγινε μη βιώσιμο και η νέα δανειακή σύμβαση αλλά και το «κούρεμα» έγινε αναπόφευκτο. Αρχικά, η κρίση είχε χαρακτήρα ρευστότητας, ενώ σήμερα έχει χαρακτηριστικά φερεγγυότητας, προσέθεσε.