ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προβληματισμός στη ΝΔ για τον Προϋπολογισμό του 2012

Προβληματισμός στη ΝΔ για τον Προϋπολογισμό του 2012

Λεπτοί χειρισμοί και «επιχειρηματολογικές ακροβασίες», χαρακτηρίζουν τα τελευταία 24ωρα, τις κινήσεις που εκτελούνται από το στρατηγείο του Αντώνη Σαμαρά, καθώς η ΝΔ δεν επιθυμεί, με τη συμμετοχή της στο μεταβατικό σχήμα, να παραχωρήσει το δικαίωμα της αντιπολιτευτικής κριτικής αλλά και της προοπτικής για την επόμενη ημέρα.

Ένα ίσως από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα της τακτικής «στηρίζω διαφωνώντας», είναι η επερχόμενη υπερψήφιση του προϋπολογισμού του 2012.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, γνωρίζει καλά πως εκπέμπει αντιφατικά μηνύματα, αφού ετοιμάζεται να στηρίξει έναν προϋπολογισμό τον οποίο εν πολλοίς κατακρίνει και γι΄ αυτό θα επιδιώξει το επόμενο διάστημα να πείσει πως αν λάβει την πολυπόθητη ισχυρή λαϊκή εντολή, προτίθεται αλλά και δύναται να προβεί σε όλες τις απαραίτητες τροποποιήσεις.

Η περίπτωση του προϋπολογισμού, αποτελεί ένα πρώτο δείγμα αποστασιοποίησης της ΝΔ, από το έργο της μεταβατικής κυβέρνησης, την οποία από την πρώτη ώρα η ΝΔ έχει διαμηνύσει πως στηρίζει αλλά «δεν συγκυβερνά».

Ωστόσο, ο εντοπισμός τριών νέων μέτρων στον προϋπολογισμό του 2012, από τον αναπληρωτή τομεάρχη οικονομίας του κόμματος Γιάννη Βρούτση και η σκληρή κριτική από τον «γαλάζιο», υφυπουργό Οικονομικών, Γιάννη Μουρμούρα, έχουν δημιουργήσει έντονο προβληματισμό στη βάση της παράταξης, σχετικά με τη στάση της ΝΔ και για το κατά πόσο είναι πρόθυμη να στηρίξει σειρά αποφάσεων με τις οποίες διαφωνεί με γνώμονα το… εθνικό συμφέρον.

Η παρέμβαση Σταϊκούρα

Δεδομένου ότι, φράσεις όπως «προϋπολογισμός του αναπόφευκτου» ή «επί ξυρού ακμής», δεν φαίνεται πως έπεισαν για τις προθέσεις της ΝΔ, ήδη από το Σάββατο, επιστρατεύθηκε ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομίας, Χρήστος Σταϊκούρας, που κατόπιν εντολής Σαμαρά, επεχείρησε να δημιουργήσει προοπτική, λέγοντας πως οι παρεμβάσεις που θα απαιτηθούν για την επίτευξη των στόχων κατά την περίοδο 2013-2015 θα εξειδικευθούν από την επόμενη Κυβέρνηση μέχρι τα μέσα του 2012.

Με άλλα λόγια, ο στενός συνεργάτης του Προέδρου της ΝΔ, θέλησε να περάσει το μήνυμα πως όσα στηρίζονται σήμερα στις έκτακτες συνθήκες, μπορούν να τροποποιηθούν και να εξειδικευθούν από την επόμενη, εκλεγμένη κυβέρνηση, η οποία πάντοτε όμως θα μείνει συνεπής ως προς τους στόχους που έχουν τεθεί.

Η σύγχυση των στελεχών

Ο προβληματισμός των στελεχών της παράταξης ως προς την επικοινωνιακή διαχείριση του όλου θέματος, είναι έκδηλος.

Οι αμήχανες απαντήσεις σε ανάλογα ζητήματα διαδέχονται η μια την άλλη, αφού όλοι γνωρίζουν καλά, πως οι ισορροπίες είναι λεπτές, αφού η ΝΔ δεν πρέπει να μπει στο κάδρο της κρατούσας πολιτικής αλλά δεν πρέπει επίσης να αποστασιοποιείται σε τέτοιο βαθμό, που να μοιάζει πως δε στηρίζει την κυβέρνηση που έχει οριστεί.

«Εμείς, οφείλαμε -γιατί ως ΝΔ αισθανόμαστε εθνικά υπεύθυνοι για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση- να δώσουμε τον τόνο της υπευθυνότητας που επιβάλλεται να τηρεί οποιαδήποτε εθνική πολιτική δύναμη. Η ΝΔ δεν κάνει αντιφατικές πολιτικές. Αναδεικνύει, το σημαντικό στοιχείο σε κάθε κατάσταση και με βάση αυτό, προσαρμόζει την πολιτική της, ώστε μονίμως να εξυπηρετεί και το στόχο της εξόδου από την κρίση, διασφαλίζοντας την κοινωνική συνοχή, χωρίς να προσβάλλει την εθνική μας κυριαρχία και αξιοπρέπεια. Εδώ δεν υπάρχει αντίφαση. Υπάρχει η δυναμική μιας προσπάθειας που εξελίσσεται. Δεν υπάρχει μια στατική θέαση της πραγματικότητας. Γι' αυτό ακριβώς, έχουμε τη δυνατότητα να διατηρούμε τις απόψεις μας και να βρίσκουμε τις κατάλληλες πολιτικές ακόμη και αν μεταβάλλονται τα δεδομένα», τόνισε στο newsbomb, ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της ΝΔ, Κωνσταντίνος Τζαβάρας, κληθείς να σχολιάσει την αντιφατική στάση της ΝΔ, σχετικά με τον προϋπολογισμό.

«Το έργο της κυβέρνησης είναι προκαθορισμένο. Αν θέλετε οι «κόκκινες γραμμές», έχουν οριστεί πριν καν τη συγκρότηση της κυβέρνησης αυτής, η οποία έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες και στόχους και εμείς δεν παρεκκλίνουμε από αυτούς. Από εκεί και πέρα, είναι προφανές ότι σε θέματα για τα οποία υπάρχει διαφωνία και θα τίθενται επί τάπητος και θα γίνεται προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων», η απάντηση της υπεύθυνης για θέματα Τουριστικής Ανάπτυξης της ΝΔ, Όλγας Κεφαλογιάννη, στο ίδιο ερώτημα.