ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή LIVE: Η συζήτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Βουλή LIVE: Η συζήτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις
EUROKINISSI (ΑΡΧΕΙΟ)

Στη Βουλή συζητείται σήμερα Τετάρτη (17/04), το πόρισμα της ειδικής επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, με στόχο να εγκριθεί το σχετικό ψήφισμα.

Πρόκειται για μια απόφαση ιστορικής σημασίας, καθώς θα προσδιορίζει και τα πρώτα βήματα για την επίσημη έναρξη της διεκδίκησης.

Οι αξιώσεις του ελληνικού κράτους παραμένουν ενεργές και εκκρεμείς, και όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, η συζήτηση αυτή γίνεται, δύο χρόνια μετά την έκδοση του πορίσματος της διακομματικής επιτροπής, γιατί το διάστημα που μεσολάβησε, δηλαδή κατά τη μνημονιακή περίοδο, δεν έπρεπε να επιχειρηθεί κανένας συμψηφισμός με το χρέος της Ελλάδας στη Γερμανία στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης.

Τσίπρας: Ήμουν ο πρώτος Πρωθυπουργός που έθεσε το θέμα των αποζημιώσεων στη Γερμανία

Στην αντεπίθεση πέρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την έναρξη της ομιλίας του, με αφορμή τις δηλώσεις του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος τον κατηγόρησε για «κωλοτούμπα» στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.

«Από το 1974 μέχρι το 2015 δεν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι ο λογαριασμός Βαρουφάκη, αλλά ένα θέμα μεγάλης σημασίας για την Ευρώπη και για όλο τον κόσμο. Πάει πολύ εκεί που μας χρωστάγαν να μας ζητάνε και το βόδι», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη και στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, «ο Σαμαράς πήγαινε και έλεγε "ουδείς αναμάρτητος" κι εγώ βρέθηκα στο Βερολίνο ως ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που έθεσε το ζήτημα των γερμανικών οφειλών. Είχα πει ότι είναι πρωτίστως ηθικό, γιατί αυτή είναι μια σοβαρή γραμμή διεκδίκησης. Εσείς δεν έχετε διαβάσει ούτε το βιβλίο του Μανώλη Γλέζου που έγραψε «και ένα μάρκο να ήταν», είπε ο κ. Τσίπρας.

Στη συνέχεια χαρακτήρισε τη συνεδρίαση «σταθμό» και τόνισε ότι «είναι μια συνεδρίαση φόρος τιμής στα θύματα του ναζισμού και του φασισμού στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο, στα θύματα του Διστόμου, της Βιάννου, των Καλαβρύτων, της Καισαριανής, αλλά και στα θύματα του 'Αουσβιτς, του Νταχάου, της Τρεμπλίνκα, του Σομπιμπόρ, του Μπέλζεκ».

«Φόρος τιμής στους ήρωες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου που πολέμησαν και πέθαναν για να υπερασπιστούν την ελευθερία τους, τη δική τους και των πατρίδων τους, απέναντι στις θηριωδίες των φασιστών και των ναζί. Φόρος τιμής σε όσους πολέμησαν μέχρι τις εσχατιές του κόσμου», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Σήμερα πιο πολύ από ποτέ οφείλουμε να τους μνημονεύουμε. Να τους θυμόμαστε και να τους τιμάμε. Όχι σαν ήρωες του παρελθόντος αλλά σαν σύμβολα του μέλλοντος», επισήμανε.

«Σήμερα, πιο πολύ από ποτέ, γιατί οι εχθροί της ελευθερίας σηκώνουν κεφάλι στην Ευρώπη. Η ακροδεξιά, ο εθνικισμός, ο ρατσισμός, απειλούν να κυριαρχήσουν, να μας δηλητηριάσουν και να μας διχάσουν ξανά. Απειλούν να γυρίσουν την Ευρώπη πίσω στο σκοτάδι του μίσους. Και θέτουν σε κίνδυνο τις μεγάλες κατακτήσεις των τελευταίων 70 ετών. Την ίδια την Ενωμένη Ευρώπη, την ίδια τη δημοκρατία. Και αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε», παρατήρησε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη δράση και παρουσία της Χρυσής Αυγής στη Βουλή, λέγοντας πως «αποτελεί ντροπή και όνειδος για την ιστορία του λαού μας η Χρυσή Αυγή».

«Ας στείλει η σημερινή συνεδρίαση της Βουλής ένα μήνυμα ειρήνης και συμφιλίωσης, ας είναι μια νίκη της μνήμης ενάντια στην λήθη», τόνισε ο κ. Τσίπρας

«Ας γίνει σταθμός για την επούλωση των βαθιών πληγών που άφησε στην συλλογική συνείδηση της Ελλάδας και της Ευρώπης ο πόλεμος και η φρίκη. Αλλά για να γίνει αυτό χρειάζεται ειλικρίνεια και θάρρος. Από όλες τις πλευρές. Απαιτείται αμοιβαία αναγνώριση που είναι προϋπόθεση της συγχώρεσης. Αλλά αυτή η αμοιβαιότητα δεν μπορεί να είναι συνώνυμη του συμψηφισμού. Δεν μπορούν θύτες και θύματα να εξισωθούν», σημείωσε.

Δείτε LIVE:

Μητσοτάκης: Δίκαιη, αλλά δύσκολη η διεκδίκησή τους

Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα της Τετάρτης ανέβηκε στο βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Θέλησα να μιλήσω για τρεις λόγους. Πρώτον, διότι και με τη δική μου παρέμβαση να τιμήσω μια συνεδρίαση της Βουλής αφιερωμένη σε ένα πολύ σημαντικό θέμα εθνικού χαρακτήρα. Δεύτερον, γιατί είναι υποχρέωση και δική μου σε συνέχεια των αγορεύσεων των βουλευτών της ΝΔ να αποκαταστήσω ορισμένες αλήθειες οι οποίες κινδυνεύουν να χαθούν μέσα σε παιχνίδια εντυπώσεων και προπαγανδιστική ασυνέπεια της κυβέρνησης. Τρίτον να περιγράψω θέση της ΝΔ», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, ξεκινώντας την ομιλία του στην Ολομέλεια όπου συζητείται η Έκθεση της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για την διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα.

«Θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό να μιλήσουμε με τη γλώσσα της αλήθειας και να επιχειρήσουμε να κρατήσουμε τη συζήτηση αυτή μακριά από πρόσκαιρες επικοινωνιακές επιδιώξεις στις οποίες μας έχει συνηθίσει τελευταία η κυβέρνηση. Η συζήτηση αυτή λαμβάνει χώρα Απρίλιο του 2019 και το πόρισμα έχει ολοκληρωθεί από το 2016. Δεν γίνεστε πιστευτοί όταν λέτε ότι η συζήτηση γίνεται σε ουδέτερο χρόνο», συνέχισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Ξέραμε και ξέρουμε ότι ο νομικός δρόμος προβλεπόταν και προβλέπεται να είναι εξ αντικειμένου δύσκολος, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, σημειώνοντας ότι η προηγούμενη επιτροπή της Βουλής δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει το έργο της, καθώς «ήρθαν οι κάλπες του 2015», και προσέθεσε ότι «τα συμπεράσματά της είναι τα μόνα που διαθέτει το ελληνικό Κοινοβούλιο και τα υιοθέτησε από την επόμενη Επιτροπή που συστάθηκε από την κα. Κωνσταντοπούλου».

Συνεχίζοντας, ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση για τη στάση που τηρούσε για το συγκεκριμένο θέμα πριν από τις εκλογές, «παρά τα μεγάλα λόγια, παρά τις θεατρικές κινήσεις ουσιαστικά απουσίασε αυτά τα 4 χρόνια από αυτή την εθνική προσπάθεια. Δεν αφορά κάποια ελληνική διεκδίκηση. Αυτά έλεγε ο κ. Τσίπρας τον Μάρτιο του 2015 στη συνάντηση με την κ. Μέρκελ και πρόσθετε ότι είναι διμερές θέμα το οποίο έχει πρωτίστως ηθική σημασία. Απάντησε η κ. Μέρκελ με τις γνωστές θέσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημείωσε επίσης ότι ειδικά η διεκδίκηση του κατοχικού δανείου είναι σίγουρα νομικά ανοικτή και πολιτικά εφικτή, και τόνισε: «Και πρέπει να αποτελέσει και προτεραιότητά μας».

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη την ομιλία του

«Η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε από τις εν γένει αξιώσεις της από τη Γερμανία», αναφέρει το πόρισμα της διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, και στοιχειοθετεί το απαράγραπτο των ελληνικών αξιώσεων, με αναφορά σε ενέργειες που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια.

Η συζήτηση ξεκίνησε στις 10:00 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 21:00.

Μετά την έγκρισή του, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να προβεί σε ρηματική διακοίνωση προς τη γερμανική κυβέρνηση.

Στο πόρισμα αναφέρεται ενδεικτικά:

«1945- Διάσκεψη των Γερμανικών Επανορθώσεων στο Παρίσι: Η Ελληνική Αντιπροσωπεία υπό τον Αθανάσιο Ι. Σμπαρούνη προέβαλε το πρώτον την αξίωσή της έναντι της Γερμανίας για την πληρωμή της αξίας των προκαταβολών μέσω της Τράπεζας της Ελλάδας.

1952-Διάσκεψη του Λονδίνου: Με επιστολή προς τον Γραμματέα της Διάσκεψης ετέθη εκ νέου θέμα επιστροφής του "Κατοχικού Δανείου".

1966-υπ. αρ. ΦΔΓ 30-63/9-11-1966 Ρηματική Διακοίνωση με την οποία η ελληνική κυβέρνηση εξέθεσε τα στοιχεία, από τα οποία προέκυπτε ότι "οι πληροφορίες της γερμανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης περί παραιτήσεως της Ελλάδας από τις αξιώσεις της από το "Κατοχικό Δάνειο" δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα".

Η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση με την υπ. αρ. 68/67/31-3-1967 Ρηματική Διακοίνωση της απάντησε ότι "ουδέποτε συνήγαγε... ότι η Ελληνική Κυβέρνηση προτίθεται να παραιτηθεί επισήμως από νομικά θεμελιωμένες αξιώσεις που πιστεύει ότι έχει από την περίοδο της κατοχής κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο".

Αρνήθηκε πάντως, να τις εξετάσει επικαλούμενη το άρθρο 5 παρ. 2 της Συνθήκης του Λονδίνου για τη ρύθμιση των γερμανικών χρεών.

1995-Ρηματική Διακοίνωση του Έλληνα πρέσβη στη Βόννη Θωμά Υψηλάντη, με την οποία η ελληνική κυβέρνηση, αφού εξέθεσε ότι δεν έχει παραιτηθεί των αξιώσεων της για αποζημιώσεις και επανορθώσεις και ότι έχουν πλέον ωριμάσει οι συνθήκες για την αντιμετώπιση του προβλήματος και για εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης, εζήτησε την έναρξη διαπραγματεύσεων για τη ρύθμιση του "Κατοχικού Δανείου". Η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν απάντησε με Ρηματική Διακοίνωση, αλλά με ανακοίνωση Τύπου του υφυπουργού Εξωτερικών, αναφέροντας ότι δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να προσδοκά ότι η Γερμανία θα προσέλθει σε συνομιλίες για το θέμα αυτό.

1944-Υπηρεσιακή έκθεση Ι. Λαμπρούκου, τμηματάρχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

1946-Υπηρεσιακή έκθεση Αθανασίου Ι. Σμπαρούνη, εκπροσώπου της Ελλάδας στη Διάσκεψη των Γερμανικών Επανορθώσεων στο Παρίσι.

1963-Απόρρητη Υπηρεσιακή Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος».

Πέραν των προαναφερομένων, η διακομματική επιτροπή για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών στο πόρισμα της, και στο κεφάλαιο για τη νομική τεκμηρίωση των διεκδικήσεων, τονίζει ότι «αναγκαίο όρο για τη νομική τεκμηρίωση του όλου ζητήματος αποτελεί το πόρισμα της ομάδας εργασίας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους του 2014 και η έκθεση της Ειδικής Επιτροπής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους του 2014. Εκ προοιμίου δε τονίζεται, στο πόρισμα της διακομματικής επιτροπής της Βουλής, ότι η διεκδίκηση αφορά απαιτήσεις και από τους δύο Παγκοσμίους Πολέμους (Α΄και Β΄).

Ιδίως για τις συνέπειες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου οι αξιώσεις της Ελλάδας αφορούν στις πολεμικές αποζημιώσεις για τις υλικές καταστροφές και διαρπαγές στις μαρτυρικές πόλεις, στην αποπληρωμή του κατοχικού δανείου, στον λιμό και στην επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών και εκκλησιαστικών κειμηλίων».

Διαβάστε επίσης:

Καιρός τώρα: Με ηλιοφάνεια ξεκινάει η Τετάρτη - Επιδείνωση με καταιγίδες μέσα στην ημέρα (pics)

ΟΑΕΔ: Επιδότηση έως 18.000 ευρώ - Δες ΕΔΩ αν δικαιούσαι τα χρήματα