ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξεκινά την Τετάρτη η διαδικασία για ψήφο εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση

Ξεκινά την Τετάρτη η διαδικασία για ψήφο εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση

Την ερχόμενη Τετάρτη (8/5) στις 18.00 θα ξεκινήσει η διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση που ζήτησε ο Αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στην πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης κατά του Παύλου Πολάκη.

Περιττή διαδικασία σε οποιαδήποτε άλλη χώρα χαρακτήρισε την πρόταση μομφής κατά του Παύλου Πολάκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία τους, καθώς θα έπρεπε να είχε απομακρυνθεί από την θέση του άμεσα, όπως υποστήριξε.

Αντί αυτού, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να τον πάρει στις πλάτες. «Δεν υπάρχει ύφος Πολάκη αλλά ήθος Τσίπρα» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ αναφέρθηκε στα κυβερνητικά στελέχη εκείνα – όπως ο Νίκος Φίλης- που διαφοροποιήθηκαν. «Είστε και εσείς όλοι σας Πολάκηδες;» διερωτήθηκε απευθυνόμενος στα έδρανα της συμπολίτευσης. «Νομίζω ότι και εσείς αξίζετε καλύτερα από τον κ. Πολάκη» συμπλήρωσε.

Κατηγόρησε τον Παύλο Πολάκη ως αποτυχημένο υπουργό στην Υγεία αλλά εξήγησε ότι καταθέτουν την πρόταση μομφής «γιατί προσωποποιεί τον κυνισμό και τη χυδαιότητα στην πολιτική ζωή».

«Ο πολακισμός δεν έχει θέση στην Ελλάδα του 21ου αιώνα. Είμαστε καλύτεροι, δεν μας εκφράζουν αυτές οι συμπεριφορές» συμπλήρωσε συνεχίζοντας: «Ο πολακισμός είναι φασισμός για αυτό και μια δημοκρατική βουλή οφείλει να το καταδικάσει για λόγους αρχής και ουσίας».

«Θα προστατέψετε την προσωπική σας αξιοπρέπεια;» ρώτησε αναφερόμενος προσωπικά στον Νίκο Φίλη αλλά απευθυνόμενος συνολικά στους βουλευτές και ειδικά στους πρόσφατα μεταγραφθέντες. Από τα βέλη του δεν ξέφυγε ούτε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, νέος υπουργός Τουρισμού. «Κάνατε πραγματικά πολλά για να φτάσετε ως εκεί» σχολίασε περιγράφοντάς την πορεία του από τη ΔΗΜΑΡ στο ΚΙΝΑΛ και στο ΣΥΡΙΖΑ.

«Το συμβόλαιο σας λήγει στις 26 Μαΐου και η απομάκρυνσή σας από την εξουσία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να αποκατασταθεί η ποιότητα της δημοκρατίας μας» πρόσθεσε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το δίλημμα των εκλογών θα είναι: «Με την Ελλάδα των πολλών ή με τον ΣΥΡΙΖΑ των πολάκηδων;».

Απαντώντας ο Γιάννης Δραγασάκης, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης – εν μέσω αντιδράσεων από τα έδρανα της αντιπολίτευσης- παρουσίασε το κλίμα που επικρατεί σήμερα σε Ελλάδα και Ευρώπη τόσο στην οικονομία όσο και κοινωνικά. «Αυτές οι ευρωεκλογές αποκτούν μια ειδική βαρύτητα για όλους. Κάτι που δεν έχει συζητηθεί στην Ελλάδα» είπε κατηγορώντας την αντιπολίτευση για μικροπολιτική και επικοινωνιακές εντυπώσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Αναφορά έκανε και στην άρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρόσκληση του πρωθυπουργού για debate. «Η Νέα Δημοκρατία δεν χρησιμοποιεί την πρόταση μομφής για να προκαλέσει μια συζήτηση πάνω στα ουσιώδη αλλά για να την χρησιμοποιήσει για να αποπροσανατολίσει. Μαζί με αυτό το θέμα (σ.σ. του Π. Πολάκη) για εμάς σημασία έχει το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις, τεράστια σημασία έχει να συζητήσουμε για τους ΑΜΕΑ και την πολιτική στη χώρα μας τα τελευταία 40 χρόνια αλλά και τα τελευταία 4. Δεν υπάρχει για εμάς θέμα ταμπού. Όλα τα θέματα που απασχολούν την κοινωνία για εμάς πρέπει να συζητηθούν. Για το αφορολόγητο καμία αναφορά δεν έγινε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η Νέα Δημοκρατία και οι οικονομολόγοι που την στηρίζουν όμως είχαν επενδύσει στη μείωση του αφορολόγητου» είπε υποστηρίζοντας πως από τα κέρδη αυτά σχεδίαζε φοροελαφρύνσεις η αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο Γιάννης Δραγασάκης εκτίμησε ότι στις επόμενες μέρες θα υπάρξει ο χρόνος για να συζητηθούν όλα αυτά. «Το πρόβλημα σας δεν είναι ο Πολάκης αλλά ο Τσίπρας και η απήχηση που έχει στο λαό και την Ευρώπη, το πρόβλημα σας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που είχατε χαρακτηρίσει ιστορικό ατύχημα ενώ αποδεικνύεται πως ήταν ανάγκη της κοινωνίας. Το πρόβλημα σας είναι ότι αυτή η κυβέρνηση δημιούργησε τη δυνατότητα για να επιλύονται προβλήματα. Έχουμε φτάσει στο σημείο για να αρχίσουμε να συζητάμε για φορολογικές ελαφρύνσεις σήμερα και όχι στο μέλλον» κατέληξε.

Ανταπαντώντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε την ομιλία Δραγασάκη «εκτός θέματος». «Καταθέσαμε πρόταση δυσπιστίας κατά ενός υπουργού με επιχειρήματα που εξηγήσαμε» είπε. «Γιατί δεν αφήνετε να συζητηθεί ως πρόταση δυσπιστίας και μετά να έρθουμε στη Βουλή να συζητήσουμε για όλα τα άλλα; Γιατί φοβάστε. Φοβάστε ότι οι βολικοί βουλευτές θα ψηφίσουν όπως αισθάνονται» σημείωσε ενώ σχολίασε και την απουσία του Αλέξη Τσίπρα από την Βουλή. «Καταλαβαίνω τη δύσκολη θέση που και εσείς έχετε περιέλθει προσωπικά» είπε στον αντιπρόεδρο της Βουλής αφιερώνοντας του τους στίχους του Καβάφη: Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις, τούτο προσπάθησε τουλάχιστον όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις

Ο Γιάννης Δραγασάκης από την πλευρά του τόνισε ότι το θέμα για την κυβέρνηση είναι η οικονομία και η επόμενη μέρα αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει να τα ξεχάσει. «Κατανοούμε ότι αυτό που κάνετε διέπεται από επικοινωνιακά κίνητρα. Ότι δυσκολεύεστε. Για αυτό εμείς είμαστε έτοιμοι να τα συζητήσουμε όλα». Μάλιστα απαντώντας για τις αιχμές κατά του Θανάση Θεοχαρόπουλου τόνισε ότι δεν ήταν δεξιός ούτε στέλεχος του ΛΑΟΣ, δείχνοντας μεταξύ άλλων τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη.