ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στουρνάρας: Ο Προβόπουλος έχει ψυχολογικά προβλήματα

Στουρνάρας: Ο Προβόπουλος έχει ψυχολογικά προβλήματα

Τι είπε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος στην εξεταστική για τα θαλασσοδάνεια – Σαφείς αιχμές κατά Προβόπουλου για την Τράπεζα Αττικής

Με εντάσεις συνεχίζεται η κατάθεση του Γιάννη Στουρνάρα στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ.

Ο διοικητής της ΤτΕ υποστήριξε ότι τα δάνεια των ΜΜΕ είναι 1,3 δισ. ευρώ (Μάρτιος 2016) και σε καθυστέρηση τα 317 εκατ. ευρώ. Όπως επεσήμανε, «ο μέσος όρος καθυστέρησης των δανείων είναι ο χαμηλότερος που έχουμε».

«Ειδικά στα ΜΜΕ μόνο ο ΔΟΛ, ο Πήγασος, και το Σταρ πολύ λιγότερο έχουν πρόβλημα, τα υπόλοιπα είναι ενήμερα δάνεια, οι μέτοχοι μάλιστα έχουν εισφέρει πάνω από 420 εκατ. ευρώ. Ευτυχώς μέσα στην κρίση κρατήσαμε» υπογράμμισε.

Στα κόμματα τα δάνεια είναι 400 εκατ. ευρώ, αν υπολογιστούν και οι εξωλογιστικοί τόκοι καθώς αρχικά ήταν γύρω στα 250 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των τραπεζών και της ΤτΕ, στο θέμα των δανείων των κομμάτων ο Γ. Στουρνάρας είπε ότι οι υπηρεσίες της ΤτΕ τον ενημέρωσαν ότι ακολουθήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες, αλλά από κάποιο σημείο και μετά έγιναν υψηλού κινδύνου. «Πρέπει να κρίνουμε τις χορηγήσεις τη στιγμή που έγιναν», τόνισε θυμίζοντας ότι ο ίδιος δεν ήταν τότε σε θέση ευθύνης.

Αναφορικά με την Τράπεζα Αττικής, ο Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι η κίνηση της ΤτΕ να σταματήσει τη χρηματοδότηση μέχρι να αλλάξει η διοίκηση είναι απόφαση εποπτείας της κεντρικής τράπεζας καθώς κρίθηκε ότι η διοίκηση δεν πληρούσε τα κριτήρια.

Στο σημείο αυτό άφησε αιχμές κατά του προκατόχου του, Γιώργου Προβόπουλου, λέγοντας πως αν και είχε τη δυνατότητα να καθαρίσει κατά τη διάρκεια της θητείας του με την Τράπεζα Aττικής, δεν το έκανε.

«Προσπάθησα να κινηθώ νωρίτερα στην Αττικής. Είδαμε ότι δεν υπάρχει ανταπόκριση. Δοκιμάσαμε δια της πειθούς, όταν είδαμε ότι δεν υπήρξε ανταπόκριση, προχωρήσαμε σε πιο σκληρές κινήσεις. Η πορεία της Τράπεζας Αττικής ήταν λάθος. Πήγαινε στα βράχια. Τώρα είναι σε πορεία ανάκαμψης. Ο κ. Προβόπουλος δεν με ενημέρωσε πότε, έχει κάνει λάθος, δεν υπάρχει επιστολή στο αρχείο μου που να αναφέρεται σε αυτό, προφανώς την απέστειλε κάπου αλλού. Μπορεί να έχει ψυχολογικά προβλήματα. Το Φεβρουάριο του 2014 εγώ όρισα τον Γκίκα Μάναλη (στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου) και τον Φεβρουάριο του 2015 απελύθη σε συνεννόηση με το ΤΧΣ» απάντησε ο κ. Στουρνάρας.

Απαντώντας σε ερώτηση για την αντιμετώπιση που είχε η τράπεζα προς τον επιχειρηματία Καλογρίτσα είπε: «Δεν βλέπουμε Καλογρίτσα, βλέπουμε ομίλους. Τοξότης, στην συγκεκριμένη περίπτωση».

Όπως προσέθεσε απαντώντας για το Πόρισμα ΤτΕ-SSM είπε ότι ο λόγος που η νομική υπηρεσία της ΤτΕ του πρότεινε να στείλει το πόρισμα στον εισαγγελέα είναι ότι υπήρξαν φαινόμενα υποτιμολόγησης.

Είναι, όπως σημείωσε ο Γιάννης Στουρνάρας εύρημα που δημιουργεί ζημιά από υποτιμολόγηση του χαρτοφυλακίου της τράπεζας.

Αναφερόμενος στην κρίση χρέους, ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι «φτάσαμε εδώ που φτάσαμε λόγω κρίσης, η χώρα έφθασε στα όρια της χρεοκοπίας η οποία απεφεύχθη ευτυχώς χάρη στις κυβερνήσεις από το 2010 έως σήμερα».

«Το πλαίσιο εποπτείας των τραπεζών σήμερα είναι σημαντικά ενισχυμένο, με νέους κανόνες εποπτείας και αξιολόγησης της ποιότητας των δανείων» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Στουρνάρας.

«Το τραπεζικό σύστημα λειτούργει και εξελίσσεται είναι σε θέση να αντιμετωπίσει το θέμα των κόκκινων δανείων και να δημιουργήσει ένα ανταγωνιστικό σύστημα για τον τόπο» διαβεβαίωσε.

Σχετικές ειδήσεις