ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ανεξίτηλο το στίγμα του Παύλου Μάτεσι

Ανεξίτηλο το στίγμα του Παύλου Μάτεσι

Σε ηλικία 80 ετών έφυγε το πρωί της Κυριακής, ο σπουδαίος θεατρικός συγγραφέας, μυθιστοριογράφος και μεταφραστής Παύλος Μάτεσις. Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη, 22 Ιανουαρίου, στις 4 το απόγευμα, στο κοιμητήριο Παπάγου.

Ο Παύλος Μάτεσις γεννήθηκε το 1933 στη Δίβρη Ηλείας.Σπούδασε θέατρο, μουσική και ξένες γλώσσες . Η πρώτη παρουσία του στα ελληνικά γράμματα χρονολογείται από το 1967 με το θεατρικό έργο «Η τελετή» για το οποίο τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Θεάτρου. Άλλα θεατρικά του έργα: "Βιοχημεία" (1971), "Το φάντασμα του κυρίου Ραμόν Νοβάρο" (1973), "Εξορία" και "Περιποιητής Φυτών" (1989).

Το πεζογραφικό του έργο περιλαμβάνει μυθιστορήματα, όπως "Η Μητέρα του σκύλου", που βρίσκεται στην 50η του έκδοση και έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες του κόσμου.

Είχε μεταφράσει στα ελληνικά Μρόζεκ, Τζόνσον, Αρτό, Ίψεν, Σαίξπηρ κ.ά και στα νέα ελληνικά τα έργα του Αριστοφάνη «Ειρήνη», «Πλούτος», «Βάτραχοι», «Νεφέλαι», «Όρνιθες», «Αχαρνής», «Θεσμοφοριάζουσαι» και «Λυσιστράτη».

Ο Μάτεσις με ύφος βιτριολικό και γλώσσα ευφάνταση και οξεία, μελέτησε την μικροαστική νοοτροπία και τη βλακεία των ανθρωπίνων καταναλωτικών επιδιώξεων. Συγγραφέας με οξυδέρκεια, χιούμορ και αίσθηση του γελοίου δεν υπέκυψε στην γραφικότητα, στον φτηνό ρεαλισμό και την τυποποιημένη ηθογράφηση.

«Έφυγε σήμερα ο Παύλος Μάτεσις, μια μεγάλη μορφή των ελληνικών γραμμάτων και ένας κορυφαίος θεατρικός συγγραφέας. Το έργο του άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του τόσο στην ελληνική λογοτεχνία όσο και στο ελληνικό θέατρο ενώ οι μεταφράσεις σημαντικών έργων θεωρούνται μεγάλο σχολείο για τους νεώτερους. Επί σαράντα και πλέον χρόνια υπήρξε ένας ακούραστος εργάτης της τέχνης, ένας λαμπρός διανοητής, ένας πολυβραβευμένος συγγραφέας και μεταφραστής. Η κυβέρνηση εκφράζει τη θλίψη και τα θερμά συλλυπητήρια της στους οικείους του» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ.Κεδίκογλου.

«Έφυγε σήμερα ένας σπουδαίος Έλληνας. Πολυβραβευμένος, πολυδιαβασμένος και πολυταξιδεμένος, ο Παύλος Μάτεσις υπήρξε ένας άνθρωπος που αφιέρωσε τη ζωή του στη συγγραφή. Εκτός από τα μυθιστορήματά του που ταξίδεψαν στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα υπέγραψε και την ίδια την ανανέωση του ελληνικού θεατρικού έργου. Καλό του ταξίδι» τονίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Τη θλίψη της για το θάνατο του Παύλου Μάτεσι και τα συλλυπητήρια στους οικείους του εκφράζει με ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ. «Ο Παύλος Μάτεσις, σημαντική μορφή των ελληνικών γραμμάτων επί 40 και πλέον χρόνια, είναι συγγραφέας του οποίου το "ανατρεπτικό έργο" θα επιβιώσει στο χρόνο» αναφέρει.

Ο Παύλος Μάτεσις εκτός από σπουδαίος θεατρικός συγγραφέας, μυθιστοριογράφος και μεταφραστής ήταν και στιχουργός.

Ένα από τα τραγούδια του με τίτλο «Πουλημένοι» που είχε ερμηνεύσει ο μεγάλος Νίκος Ξυλούρης μοιάζει σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ, καθώς αναφέρεται στην διαφθορά της πολιτικής και των πολιτικών.

Ακούστε το: