ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Πρωτοπόροι του Πειραϊκού Τύπου»: Εγκαίνια από τον Δήμαρχο Πειραιά

«Πρωτοπόροι του Πειραϊκού Τύπου»: Εγκαίνια από τον Δήμαρχο Πειραιά

«Σήμερα τιμάμε τους πρωτοπόρους της πειραϊκής δημοσιογραφίας, τους ανθρώπους που άνοιξαν τους δρόμους στις νεότερες γενιές», δήλωσε το απόγευμα ο δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος, εγκαινιάζοντας την έκθεση οι «Πρωτοπόροι του Πειραϊκού τύπου» που πραγματοποιήθηκε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πειραιά.

Ο κ.Μιχαλολιάκος, ανέφερε ότι ο τοπικός τύπος στις παλαιότερες εποχές διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, ενώ εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι σήμερα η τηλεοπτική εξουσία είναι απούσα από τις ρίζες της.

«Θα πρέπει να κάνουμε τον Πειραιά πιο ελκυστικό και δημοσιογραφικά και να βγαίνουν ενδιαφέροντες ειδήσεις», τόνισε ο δήμαρχος Πειραιά και ανάφερε ως παράδειγμα τη λειτουργία του Δημοτικού Θεάτρου που καλύφθηκε συνολικά από όλα τα μέσα ενημέρωσης.

Ο γενικός γραμματέας Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Γιάννης Παναγιωτόπουλος στην ομιλία του τόνισε ότι η κρίση αλλά και η κυριαρχία του Αθηναϊκού Τύπου είχε ως αποτέλεσμα να οδηγήσει πολλές εφημερίδες της πόλης του Πειραιά σε μαρασμό.

Ωστόσο παρόλα αυτά, τόνισε ο κ.Παναγιωτόπουλος, σήμερα συνεχίζουν να υπάρχουν και να κυκλοφορούν στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά περίπου 150 έντυπα και πρόσθεσε ότι αυτό είναι αρκετά παρήγορο.

Ανέφερε επίσης ότι τα έντυπα από την εποχή της μαζικότητας μπαίνουν πλέον στην περίοδο της τοπικότητας και θα πρέπει να συνδέονται με τα νέα μέσα (διαδίκτυο) και να μην είναι εκτός των εξελίξεων.

Η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου αναφερόμενη στην έκθεση για τον Πειραϊκό τύπο είπε ότι μέσα από τις ιστορικές σελίδες των περιοδικών και του τύπου διαβάζουμε ξανά την ιστορία της πόλης αλλά και της χώρας.

Πρόσθεσε ότι οι δυσκολίες είναι πολλές ιδιαίτερα των ανθρώπων που εργάζονται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης καθώς είναι οι πρώτοι που χτυπήθηκαν από την οικονομική κρίση.

Η Έκθεση αφιέρωμα στον Πειραϊκό Τύπο θα διαρκέσει έως τις 11 Μαρτίου στη δημοτική βιβλιοθήκη Πειραιά.

Σημειώνεται ότι η δημοτική βιβλιοθήκη Πειραιά ιδρύθηκε επί δημάρχου Τάκη Παναγιωτόπουλου το 1926 και περιλαμβάνει 120.000 βιβλία πολλά από τα οποία είναι ανεκτίμητης ιστορικής αξίας από την ίδρυση της τυπογραφίας μέχρι το 1821. Περίπου 20.000 βιβλία σήμερα μπορούν να δανείζονται και να τα διαβάζουν οι πολίτες του Πειραιά.

Στη δημοτική βιβλιοθήκη Πειραιά λειτουργεί δανειστικό τμήμα από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 8 το πρωί έως τις 7:30 το απόγευμα αλλά και αναγνωστήριο τις ίδιες ημέρες και ώρες. Έχει εξειδικευμένο προσωπικό, εξυπηρετεί μεμονωμένους αναγνώστες (μαθητές, φοιτητές, ερευνητές κλπ.), ομάδες μαθητών συνοδευόμενους από εκπαιδευτικούς, καθώς και κάθε άλλο ενδιαφερόμενο που αναζητά πληροφορίες και βιβλία.