ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών: Περίπατος στον Νέο Κόσμο (pics)

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών: Περίπατος στον Νέο Κόσμο (pics)

Το Δουργούτι, η γειτονιά των Αρμένιων προσφύγων του '22, με τις προσφυγικές πολυκατοικίες, την πλούσια ιστορία, τη μεγάλη λαϊκή αγορά, τα μικρομάγαζα και τον καθημερινό αγώνα επιβίωσης, ήταν και εξακολουθεί να είναι μια συνοικία της Αθήνας ζωντανή, πολύβουη, και πολυπολιτισμική.

Την είπαν Νέο Κόσμο, εκτείνεται πίσω από το ξενοδοχείο Ιντερκοντινένταλ, τόσο κοντά στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας και τόσο άγνωστη.

Ευκαιρία για εξερεύνηση του παρελθόντος και του παρόντος στην ευρύτερη περιοχή του Νέου Κόσμου, και δυνατότητα για περιπλάνηση στις ετερόκλητες γειτονιές της, δίνει, από τις 5 Ιουνίου, η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, με ξεναγό μια καινοτόμο εφαρμογή που ο επισκέπτης, μπορεί να κατεβάσει δωρεάν στο smartphone ή το tablet του. Η συσκευή αναπαράγει νέα στοιχεία ήχου και βίντεο, που συνδέονται με το εκάστοτε σημείο της διαδρομής.

Οι γειτονιές μεταμορφώνονται σε υπαίθρια οπτικοακουστική εγκατάσταση, με καλλιτεχνικά έργα ήχου, εικόνας και αφηγήσεων που σχεδίασαν με γνώση και κέφι οι καλλιτέχνες της κολλεκτίβας Medea Electronique, χρησιμοποιώντας το υλικό από την ψηφιακή χαρτογράφηση της γειτονιάς του Νέου Κόσμου: τα προσφυγικά κτίρια, το ίντερνετ καφέ, τις αρμένικες εκκλησίες, τους δημόσιους κοινόχρηστους χώρους, τη λαϊκή αγορά, το τζαμί-γκαράζ, την αρμένικη κοινότητα, το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Lido Palace, τους δρόμους και πίσω από αυτούς τους ανθρώπους ενός μωσαϊκού πολιτισμών, που χαρακτηρίζει την περιοχή.

Το αποτέλεσμα αυτού του οπτικοακουστικού περιπάτου, είναι συναρπαστικό. Γίνεται σε πραγματικό χρόνο και μπορεί να διαρκέσει από 60 λεπτά έως τρεις ώρες, ίσως και περισσότερο, ανάλογα με την διάθεση του περιπατητή και τα σημεία της διαδρομής που θα επιλέξει να σταματήσει, ή αν επιθυμεί να βγάλει τα ακουστικά, να περιπλανηθεί στα λαβυρινθώδη σοκάκια της συνοικίας. Να ανακαλύψει το φυσικό σκηνικό της «Μαγικής πόλης», της ταινίας που γύρισε το 1954 ο Νίκος Κούνδουρος εκεί, στο Δουργούτι.

Με σημείο εκκίνησης τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, έναν χάρτη που προμηθεύει η Στέγη, το smartphone ανά χείρας και τα ακουστικά στα αυτιά, ο επισκέπτης ξεκινά την περιήγηση, που περιλαμβάνει 26 σταθμούς, με τα αντίστοιχα βίντεο και ήχο. Για παράδειγμα, περνά από το συνοικιακό καφενείο «Το παρεάκι», κι ακούει μέσα από τα ακουστικά την φωνή της Σούλας, του Γιάννη και του γιου τους, επειδή γι' αυτούς, η «τέχνη του καφέ» είναι οικογενειακή υπόθεση.

Προχωρώντας ανακαλύπτει την επιγραφή «Μουσουλμανική Ένωση Ελλάδας», αφού ο Νέος Κόσμος έγινε ξανά γειτονιά μεταναστών, Αράβων αυτή τη φορά, και πληροφορείται για το τζαμί που στεγάζεται σε ένα γκαράζ. Η διαδρομή περνά από την πλατεία του «μπλόκου» αφιερωμένη στα θύματα της αντίστασης στη γερμανική κατοχή, κι όσο συνεχίζει την εξερεύνηση στις γειτονιές, ο επισκέπτης γνωρίζει και τους ανθρώπους, όπως τον Τομάς, Αρμένιο από τον Λίβανο, που διατηρεί ψησταριά με τα ωραιότερα κεμπάμπ της περιοχής.

Το πρότζεκτ της Medea Electronique έχει τίτλο διαδραστικός Χάρτης - Ρίζωμα 1. Ο περίπατος μπορεί να γίνεται καθημερινά, Δευτέρα έως Παρασκευή τις 16.00 έως 20.00, και Σάββατο και Κυριακή από τις 12.00 έως 20.00. Οι επισκέπτες μπορούν να δανειστούν συσκευές από τη Στέγη Γραμμάτων και να τις επιστρέφουν το αργότερο στις 21.00 Για περισσότερες πληροφορίες στο www.sgt.gr, press@sgt.grSoundscapes Landscapes A rhizome map

Διαβάστε επίσης:

Κεφαλονιά: Φοιτητές γυρίζουν τη δική τους ταινία!