ΚΟΣΜΟΣ

Άλλες δύο φρεγάτες του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα

Άλλες δύο φρεγάτες του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα

Τα στενά του Βοσπόρου πέρασαν άλλα δύο πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ το Σάββατο το βράδυ και από χθες βρίσκονται στη Μαύρη Θάλασσα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Itar Tass, το οποίο επικαλείται στρατιωτική διπλωματική πηγή, δύο φρεγάτες, η καναδική HMCS Toronto και η ισπανική Almirante Juan de Borbon έχουν εισέλθει στη Μαύρη Θάλασσα προκειμένου να λάβουν μέρος στην άσκηση του ΝΑΤΟ Sea Breeze-2014.

Την περασμένη Παρασκευή, άλλα δύο πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ, η γαλλική κορβέτα Commandant Birot και το αντιτορπιλικό USS Ross πέρασαν από το Βόσπορο με κατεύθυνση τη Μαύρη Θάλασσα, όπως ανέφερε το Γενικό Επιτελείο του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού.

Το ρωσικό Επιτελείο αναφέρει ότι στην περιοχή βρισκόταν από τις 16 Αυγούστου, το πλοίο συλλογής πληροφοριών του γαλλικού ναυτικού Dupuy de Lôme, όμως σύμφωνα με τη σύμβαση του Montreux, η οποία προβλέπει χρονικούς περιορισμούς έως και τις 21 ημέρες στην παραμονή πολεμικών πλοίων, που δεν ανήκουν σε χώρες του Εύξεινου Πόντου, το γαλλικό πλοίο αποχώρησε με κατεύθυνση τη Μεσόγειο στις 5 Σεπτεμβρίου.

Τα πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ συμμετέχουν στις στρατιωτικές ασκήσεις Sea Breeze -2014, που θα πραγματοποιηθούν από σήμερα έως τις 10 Σεπτεμβρίου. Το στόλο του ΝΑΤΟ θα συμπληρώσει η τουρκική φρεγάτα Oruc Reis, η ρουμανική Regele Ferdinand καθώς και ένα περιπολικό της Γεωργίας, το Sukhumi. Κατά την παραμονή τους στη Μαύρη Θάλασσα τα πλοία μπορούν να προσεγγίσουν την Κωστάντζα της Ρουμανίας και την Οδησσό της Ουκρανίας, όπως είπε η στρατιωτική πηγή.

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, το Κίεβο θα διαθέσει πέντε πολεμικά πλοία και σκάφη υποστήριξης, καθώς και αεροπλάνα και ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Οι ασκήσεις θα πρέπει να επιβλέπονται από διεθνείς παρατηρητές, κυρίως από την Γεωργία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία και τη Γαλλία.

ΠΗΓΗ Ελληνική Οδύσσεια

Διαβάστε επίσης
Στη Θράκη ο νέος Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή