ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρουφάκης σε Στουρνάρα: Φίλε, πρέπει να παραιτηθείς

Βαρουφάκης σε Στουρνάρα: Φίλε, πρέπει να παραιτηθείς

Ο οικονομολόγος Γιάννης Βαρουφάκης, «χτυπά» Γιάννη Στουρνάρα με άρθρο του στην προσωπική του ιστοσελίδα.

Ο κ. Βαρουφάκης, αναφέρεται σε προτροπή της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, να ζητήσει νέο «κούρεμα» χρέους, πρόταση την οποία αρνήθηκε, λόγω διαφωνίας με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών.

«Πρόκειται για μία καταπληκτική ιστορία. Κατά πάσα πιθανότητα, έχουμε να κάνουμε με την πρώτη φορά, που το ΔΝΤ άλλαξε τακτική και προσπάθησε να κάνει το σωστό για μία χώρα σε πρόγραμμα, για να απορρίψει την πρότασή του ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών αυτής της χώρας», γράφει ο κ. Βαρουφάκης.

Ο γνωστός οικονομολόγος αναφέρεται σε δημοσίευμα των Financial Times, που φιλοξένησαν συνέντευξη του κ. Στουρνάρα.

"Ο υπουργός Οικονομικών εναντιώθηκε στις πιέσεις της Κριστίν Λαγκάρντ και του Πολ Τόμσεν, του επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, να ζητήσει από άλλους ηγέτες της ευρωζώνης κούρεμα του ελληνικού χρέους", εξηγεί, χρησιμοποιώντας τα ακριβή λόγια του υπουργού Οικονομικών:

"Ο Σόιμπλε μου είπε: “Γιάννη, ξέχνα το”. Άρα δεν μπορεί να γίνει, επομένως τι μπορώ να κάνω;"

Σχολιάζοντας, ο κ. Βαρουφάκης λέει:

"Ποτέ ίσως στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είδε το φως της ημέρας καλύτερη απόδειξη της πλήρους και απόλυτης υποδούλωσης περήφανων εθνών στην τυραννία του πλουσιότερου κράτους. Ποτέ άλλοτε δεν είχαμε πιο τρανή επιβεβαίωση, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι πια ένας οργανισμός ανεξάρτητων κρατών μελών και ότι μία λογική διαπραγμάτευση είναι εκτός συζήτησης".

Στον επίλογο του άρθρου του, ο κ. Βαρουφάκης σημειώνει:

"Ο Γιάννης Στουρνάρας τυχαίνει να είναι εκλεκτός συνάδελφος και καλός μου φίλος. Γι' αυτό και με μεγάλη μου λύπη, γράφω αυτές τις γραμμές. Η Ελλάδα χρειάζεται έναν υπουργό Οικονομικών, που θα προχωρήσει σε δυναμική επαναδιαπραγμάτευση των όρων αυτού του μισάνθρωπου, παράλογου κι άνευ προετοιμασίας πακέτου βοήθειας. Δεδομένου του τρόπου, που παραδέχθηκε, ότι σπατάλησε τη μοναδική αυτή ευκαιρία να αυξήσει τη διαπραγματευτική ισχύ της Ελλάδας, αποδεικνύεται ότι του λείπει η αξιοπιστία για να ηγείται των διαπραγματεύσεων. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να παραιτηθεί. Άμεσα".

Διαβάστε επίσης

Βίντεο-Βαρουφάκης σε Ασημακοπούλου: Είστε θλιβερή