ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΜΠΑΣΚΕΤ

Euroleague: Οι τελικοί που έμειναν στην ιστορία (videos)

Euroleague: Οι τελικοί που έμειναν στην ιστορία (videos)

Στην Βιτόρια χτυπάει η καρδιά του ευρωπαϊκού μπάσκετ και εμείς θυμόμαστε 5 τελικούς που γράφτηκαν στην ιστορία.

Φενέρμπαχτσε, Αναντολού Εφές, ΤΣΣΚΑ Μόσχας και η πρωταθλήτρια Ευρώπης, Ρεάλ Μαδρίτης, είναι στο φετινό Final 4 στην «Φερνάντο Μπρουέσα Αρένα» της Βιτόρια με φόντο το τρόπαιο της Euroleague.

Ο μεγάλος τελικός θα διεξαχθεί απόψε, Κυριακή (19/05) ανάμεσα σε ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Αναντολού Εφές.

Για το... Ιερό Δισκοπότηρο του ευρωπαϊκού μπάσκετ έχουν γίνει επικές «μάχες» στα παρκέ και εμείς θυμόμαστε τελικούς που έμειναν στην ιστορία.

Η αρχή του Μίδα

Κωνσταντινούπολη (1992)

Παρτίζαν-Μπανταλόνα 71-70

Ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς κάνει την παρθενική του εμφάνιση στην Κωνσταντινούπολη ως head coach της Παρτιζάν. Οι Σέρβοι έχουν κάνει την έκπληξη και έχουν... τρυπήσει το ταβάνι τους φτάνοντας μέχρι εκεί. Όμως είχαν ακόμη περισσότερα να δώσουν.

Με το σκορ στο 70-68 στον τελικό κόντρα στην Μπανταλόνα του Αΐτο Ρενέσες, ο Σάσα Τζόρτζεβιτς με ένα τρίποντο στην εκπνοή αφήνει... στον τόπο τους Ισπανούς για το τελικό 71-70.

Το... εγκεφαλικό του Τελ Αβίβ

Τελ Αβίβ (1994)

Μπανταλόνα-Ολυμπιακός 59-57

Είπαμε πιο πάνω για τον Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς αλλά υπάρχει και το ρητό που λέει «η τύχη σου δίνει ό,τι σου παίρνει». Το 1992 η Μπανταλόνα έχασε με τρίποντο στην εκπνοή και έτσι κέρδισε τον Ολυμπιακό.

Οι Πειραιώτες ακόμη και σήμερα, 25 χρόνια μετά, δεν κατάλαβαν πως έχασαν από την τρίποντη βόμβα του Κορνίλιους Τόμπσον, με τον Ζάρκο Πάσπαλι να χάνει την μια κρίσιμη βολή πίσω από την άλλη!

Το χέρι του... Θεού

Παρίσι (1996)

Παναθηναϊκός - Μπαρτσελόνα 67-66

Ο Παναγιώτης Γιαννάκης χάνει την μπάλα από τα χέρια του, η Μπαρτσελόνα βγαίνει στον αιφνιδιασμό και είναι έτοιμη να κλέψει αυτό που το «τριφύλλι» δικαιούταν. Ο Στόγιαν Βράνκοβιτς είχε άλλη γνώμη. Τρέχοντας όλο το γήπεδο, ο Αλσατός γίγαντας με ένα μεγαλοπρεπές κόψιμο χάρισε στον Παναθηναϊκό το πρώτο του Ευρωπαϊκό τρόπαιο.

The Italian Job

Μπολόνια (2002)

Παναθηναϊκός - Κίντερ Μπολόνια 89-83

Ανήμερα του Πάσχα, ο Παναθηναϊκός έκανε το αδιανόητο. Μέσα στο... άντρο της πανίσχυρης Κίντερ έφυγε όχι απλα νικητής αλλά θριαμβευτής!

Με τον Ιμπραΐμ Κουτλουάι να βάζει το ένα... μαχαίρι μετά το άλλο έξω από τα 6.25, τον Λάζαρο Παπαδόπουλο να είναι ο κρυφός άσος στο μανίκι του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς και το... ΤV Magic (!) στην μετάδοση, ο Παναθηναϊκός έγραψε μια σελίδα με ολόχρυσα γράμματα στο τεράστιο βιβλίο των επιτυχιών του.

Ούτε με... 8!

Αθήνα (2007)

Παναθηναϊκός - ΤΣΣΚΑ Μόσχας 93-91

Η υπερομάδα του Ομπράντοβιτς κάνει σκόνη και θρύψαλα τους Ρώσους που πάνε ολοταχώς για μια ιστορική ήττα. Στο δεύτερο μέρος, οι Ρώσοι από 5 γίνονται... 8, τα σφυρίγματα είναι τουλάχιστον εριστικά προς την ρωσική ομάδα και το παιχνίδι γίνεται ντέρμπι.

Ο Παναθηναϊκός αντέχει, με 20 οπαδούς στο πλάι του, φτάνει στη νίκη και πανηγυρίζει ακόμη μια ευρωπαϊκή κούπα.

Το θαύμα των θαυμάτων

Κωνσταντινούπολη 2012

ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Ολυμπιακός 61-62

Είναι από αυτά που συμβαίνουν μια φορά στα... εκατό χρόνια. Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας κατάφερε 13 λεπτά πριν το τέλος να προηγείται με 19 πόντους του Ολυμπιακού και στο τέλος έφυγε με σκυμμένο το κεφάλι.

Οι Πειραιώτες το πίστεψαν, δεν τα παράτησαν και κόντρα στην υπερομάδα των Ρώσων όχι μόνο ανέτρεψαν την διαφορά αλλά με ένα σουτ στο τελευταίο δευτερόλεπτο από τον Πρίντεζη, πήραν την επική νίκη.

Η Τιτανομαχία

Βερολίνο 2016

ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Φενέρμπαχτσε 101-96

Ο πιο θεαματικός τελικός όλων των εποχών ανάμεσα στους δυο... κουμπάρους, Δημήτρη Ιτούδη και Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς. Συνεχείς εναλλαγές στο σκορ, μεγάλα σουτ, θεαματικές φάσεις. Όλα όσα ονειρεύεται κάθε φίλος του μπάσκετ.

Το 83-83 της κανονικής διάρκειας έγινε επί μέρους 18-13 στο έξτρα πεντάλεπτο της παράτασης και οι Ρώσοι πανηγύρισαν το τρόπαιο. Ραψωδία Ντε Κολό με 22 πόντους για τους νικητές.