ΣΤΟΙΧΗΜΑ

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τον «Τσόλο των Ροχιμπλάνκος»

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τον «Τσόλο των Ροχιμπλάνκος»

Μιλάει εξαιρετικά τα… γαλλικά και γίνεται «viral» με τις προκλητικές χειρονομίες του

Του Παναγιώτη Μαυραγάνη

Μπορεί να μη φημίζεται για τις ήρεμες αντιδράσεις του, ωστόσο ο Ντιέγκο Σιμεόνε είναι ο πιο αγαπητός… παθιασμένος προπονητής στην ιστορία της Ατλέτικο Μαδρίτης και ο κορυφαίος που έχει περάσει από τον πάγκο του «Βιθέντε Καλδερόν» μέχρι στιγμής.

Ο γνωστός και ως «Τσόλο των Ροχιμπλάνκος», o 49χρονος Αργεντίνος βρέθηκε στο τιμόνι της τεχνικής ηγεσίας της ισπανικής ομάδας τον Δεκέμβριο του 2011 και κατάφερε, όχι μόνο να την οδηγήσει στην κατάκτηση επτά τίτλων και σε δύο χαμένους τελικούς Champions League, αλλά και να αυξήσει τα εγγεγραμμένα μέλη του αθλητικού συλλόγου από τις 80.000 του 2015 στις 125.000 το 2019.

Η φήμη του Ντιέγκο Σιμεόνε δεν οφείλεται, όμως, αποκλειστικά στην επιτυχημένη ηγεσία των Μαδριλένων τα τελευταία οκτώ χρόνια -η οποία και θα συνεχιστεί έπειτα από την ανανέωση της συνεργασίας τους έως το 2022 με ετήσιο μισθό άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ- αλλά ξεκινάει από την εποχή που πρωταγωνιστούσε στα γήπεδα ως αμυντικός μέσος.

Ο «μύθος» πίσω από τον Τσόλο

Ο Ντιέγο Πάμπλο Σιμεόνε γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1970 στο Μπουένος Άιρες και ξεκίνησε την καριέρα του στις ακαδημίες του αθλητικού συλλόγου της Αργεντινής, Βέλες Σάρσφιλντ. Ήταν μόλις 14 ετών όταν ο προπονητής του στους παίδες, Βικτόριο Σπινέτο, του έδωσε το προσωνύμιο «Τσόλο», επειδή του θύμιζε τον Καρμέλο Σιμεόνε, παλιό παίκτη της Μπόκα Τζούνιορς με το ίδιο παρατσούκλι.

Είκοσι χρόνια αργότερα, ταξίδεψε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού για λογαριασμό της ιταλικής ομάδας Πίζα, όπου έμεινε έως το 1992, πριν μετακομίσει στη Σεβίλλη, από την οποία έφυγε το 1994. Εκείνη ήταν και η χρονιά που πέρασε για πρώτη φορά τις πύλες του «Βιθέντε Καλντερόν», αφού αποκτήθηκε από την Ατλέτικο Μαδρίτης το 1994. Έμεινε στους «ροχιμπλάνκος» ως το 1997 και κατάφερε να κερδίσει τις «καρδιές» των Μαδριλένων, συμπληρώνοντας 123 συμμετοχές με 28 γκολ και το νταμπλ του 1996.

Το διάσημο προφίλ του Σιμεόνε συνέχισε να χτίζεται στα γήπεδα, αυτήν τη φορά φορώντας τη φανέλα της Εθνικής Αργεντινής στη φάση των «16» στο Μουντιάλ της Γαλλίας το 1998. Εκείνη τη χρονιά ο Τσόλο έμεινε στην ιστορία του Παγκόσμιου Κυπέλου για το επικό «θέατρο» σε φάουλ του Ντέιβιντ Μπέκαμ, το οποίο οδήγησε στη διαβόητη αποβολή του Άγγλου επιθετικού από τον αγώνα.

Άφησε την επιτυχημένη του πορεία ως ποδοσφαιριστής, τιμώντας το εθνόσημο της Αργεντινής όσο ελάχιστοι, με ρεκόρ 106 συμμετοχών και 11 τερμάτων από το 1988 έως το 2002. Λίγα χρόνια αργότερα πήρε την απόφαση να ακολουθήσει καριέρα προπονητή στο… μπάνιο του τον Φεβρουάριου του 2006.

Το 2013, όταν η Ατλέτικο θα αντιμετώπιζε τη Ρεάλ του Ζοζέ Μουρίνιο στον τελικό του Κόπα ντελ Ρέι στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου, ο Σαντιάγκο δεν ήθελε να αφήσει τίποτα στην τύχη, καθώς ζήτησε το προσωπικό του γηπέδου να είναι μοιρασμένο ακριβώς και για τις δύο ομάδες. Ακόμα και για τα «ball boys», που βρίσκονται περιμετρικά του γηπέδου για να δίνουν τις μπάλες στους παίχτες.

Τρία χρόνια αργότερα, ο Τσόλο άφησε το γρασίδι του «Βιθέντε Καλντερόν»… ακούρευτο ώστε να δυσκολέψει την Μπάγερν Μονάχου του Πεπ Γκουαρδιόλα στον ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ το 2016.

Εκτός από τις… προκαταλήψεις του, ο προπονητής με τα «μαύρα» είναι γνωστός και για τη μοναδική του ικανότητα να εμψυχώνει παίχτες και φιλάθλους, ενώ δε διστάζει να δείχνει διαρκώς την εμπιστοσύνη του στους ποδοσφαιριστές που έχει συνεργαστεί, ανανεώνοντας τα συμβόλαιά τους. Ορισμένα παραδείγματα είναι αυτά των Φιλίπε Λουίς, Ντιέγο Κόστα, Φερνάντο Τόρες και των βετεράνων Χουανφράν και Γκάμπι.

Η ομάδα του Ντιέγκο Σιμεόνε μια ανάσα από τους «8» του Champions League.

Θα μπορούσαν να ειπωθούν πολλά ακόμα για τον μυθικό αυτό τεχνικό των γηπέδων και για τις αντιδράσεις του στον πάγκο, μεταξύ των οποίων και εκείνη της πιο πρόσφατης στο «Μetropolitano», όπου οι Ροχιμπλάνκος, κέρδισαν με 2-0 τη «Γηραιά Κυρία» της Ιταλίας και απέκτησαν τεράστιο πλεονέκτημα πρόκρισης για τους «8» του Champions League.

Τι θα γίνει, όμως, εν όψει του επαναληπτικού της 12ης Μαρτίου ανάμεσα σε Γιουβέντους και Ατλέτικο στο Τορίνο; Ποια ομάδα θα πάρει την πρόκριση και με ποιον τρόπο; Θα σκοράρουν και οι δύο ομάδες; Με over ή under τερμάτων; Με το ενδιαφέρον για την αναμέτρηση να χτυπάει «κόκκινο», οι φίλαθλοι των δύο ομάδων μπορούν να πλοηγηθούν στην πλατφόρμα του Stoiximan.gr και να κάνουν τις δικές τους προβλέψεις για το αποτέλεσμα του πολυαναμενόμενου αγώνα που θα διεξαχθεί απόψε στις 10μ.μ.

Το Stoiximan.gr προσφέρει, μάλιστα, περισσότερες από 300 στοιχηματικές επιλογές για τον αγώνα που θα κρίνει το μέλλον των δύο αυτών ποδοσφαιρικών ομάδων στη συνέχεια της σπουδαίας αυτής ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Οι χρήστες που ανυπομονούν για τις… αποδόσεις της επικείμενης «μάχης» στο Τορίνο, μπορούν να κατεβάσουν το mobile application του Stoiximan.gr είναι διαθέσιμο σε iOS και Android εδώ: stoiximan.gr/mobile/