ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ρεάλ Μαδρίτης – Μπαρτσελόνα: Η ιστορία του Clasico – Η τεράστια κόντρα και οι πολιτικές προεκτάσεις

Ρεάλ Μαδρίτης - Μπαρτσελόνα
Η ιστορία του «El Clasico»
AP Images

Clasico: Ένα από τα μεγαλύτερα ντέρμπι του πλανήτη διεξάγεται το βράδυ του Σαββάτου (10.04, 22:00 – Cosmote Sport 2HD), «κουβαλώντας» πίσω του μια τεράστια ιστορία.

Αν υπάρχει ένας αγώνας που μπορεί να στρέψει τα βλέμματα όλων των φιλάθλων του πλανήτη, αυτός δεν είναι άλλος από το Clasico της Ισπανίας. Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα αποτελούν τον ορισμό της αντιπαλότητας, με τις δυο ομάδες να έχουν τεράστιες διαφορές – αλλά και ομοιότητες κυρίως στη σύγχρονη εποχή και στα αστρονομικά ποσά που δαπανούν για μεταγραφές – στο πέρασμα των χρόνων.

Η διαμάχη των δυο είχε ξεφύγει για πολλά χρόνια από τα στενά όρια του ποδοσφαίρου, έχοντας περάσει και σε πολιτικό επίπεδο. Ιδίως από την πλευρά των Καταλανών, οι οποίοι ουδέποτε έκρυψαν την πρόθεση για ανεξαρτησία και κατά καιρούς έχουν ανακινήσει το θέμα φέρνοντας ακόμα και πολιτικές εξελίξεις και αναταραχές στη χώρα, το ζήτημα ήταν διαρκώς στην επικαιρότητα και κάθε Clasico μεταξύ των «μερένχες» και των «μπλαουγκράνα» ήταν ένας… πόλεμος.

Το promo video του Clasico

Η αρχή έγινε στη Βαρκελώνη

Το πρώτο παιχνίδι με την ονομασία «El Clasico», έχει καταγραφεί τον Φεβρουάριο του 1929. Διεξήχθη στη Βαρκελώνη και το γήπεδο «Les Corts» που είχαν ως έδρα οι Καταλανοί, με τους Μαδριλένους να επιστρέφουν νικητές στην πρωτεύουσα επικρατώντας 2-1. Στη Μαδρίτη, ωστόσο, στον δεύτερο γύρο η Μπαρτσελόνα ήταν αυτή που επικράτησε 1-0 και μάλιστα κατέκτησε και το πρωτάθλημα εκείνης της χρονιάς.

Τη δεκαετία του ’30 άρχισε να κορυφώνεται η κόντρα των δυο, με εκατέρωθεν μεγάλες νίκες και έντονη αντιπαλότητα. Η σεζόν 1934-35 έχει χαρακτηριστεί ιστορική καθώς η Μπαρτσελόνα νίκησε 5-0 στην έδρα της, όμως, η Ρεάλ Μαδρίτης στον αγώνα που έγινε στην πρωτεύουσα και την τότε έδρα της το «Chamartin», ήταν καταιγιστική. Η «Βασίλισσα» επικράτησε 8-2 σε έναν αγώνα όπου ο προπονητής της Μπαρτσελόνα, Φέρεντς Πλάτκο από την Ουγγαρία, είχε ζητήσει να αλλάξει η μπάλα του αγώνα στο 5-1. Αυτό δεν τον ευνόησε αφού το τελικό σκορ αποτέλεσε τη μεγαλύτερη νίκη που έχει καταγραφεί σε Clasico.

Η εποχή του Φράνκο και η πολιτική κόντρα

Μπαίνοντας στη δεκαετία του ’40, με τον Φρανθίσκο Φράνκο να έχει εγκαθιδρύσει τη δικτατορία του από τον Απρίλιο του 1939, η αντιπαλότητα μεταξύ Μαδρίτης και Βαρκελώνης κορυφώθηκε. Το ποδόσφαιρο δεν γινόταν να ξεφύγει από αυτή και κάθε αγώνας μεταξύ των δυο ήταν εν δυνάμει πολιτική διαδήλωση. Ιδίως από τους Καταλανούς που είχαν βιώσει πολλά από το καθεστώς και μόνο συμπάθεια δεν ένιωθαν για την πρωτεύουσα και ό,τι εκπροσωπούσε. Η Ρεάλ Μαδρίτης είχε στιγματιστεί ως η ομάδα που ευνοούταν από το καθεστώς κι αυτό ήταν αρκετό έτσι ώστε κάθε νίκη της Μπαρτσελόνα να μετατρέπεται σε νίκη των ανθρώπων που είχαν εναντιωθεί στον δικτάτορα.

Το κλίμα αυτό διατηρήθηκε και τα επόμενα χρόνια, ειδικότερα από τις 15 Φεβρουαρίου 1959 – όταν και το Ρεάλ Μαδρίτης -Μπαρτσελόνα εκείνης της ημέρας έγινε το πρώτο παιχνίδι που μεταδόθηκε τηλεοπτικά στην Ισπανία – με την εικόνα να ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο. Ακολούθησαν τιτανομαχίες των δυο μεγαθήριων της La Liga, με τη Ρεάλ Μαδρίτης του Αλφρέντο Ντι Στέφανο να έχει ήδη κερδίσει το προσωνύμιο «Βασίλισσα» χάρη στις ευρωπαϊκές επιτυχίες και τη Μπαρτσελόνα να «απαντά» στη δεκαετία του ’70 με την έλευση του Γιόχαν Κρόιφ που την έκανε ασυναγώνιστη.

Όταν χάθηκε η «λάμψη»

Τη δεκαετία του ’80 μπορεί τόσο η Ρεάλ Μαδρίτης όσο και η Μπαρτσελόνα να είχαν τρομερές ομάδες και μεγάλους σταρ στις τάξεις τους, πλην όμως, σε ευρωπαϊκό επίπεδο το ισπανικό πρωτάθλημα είχε χάσει αρκετή από τη λάμψη του. Τα απίστευτα εκατομμύρια που δαπανούσαν οι ιταλικές ομάδες και η παραδοσιακή απήχηση του αγγλικού πρωταθλήματος, κρατούσαν μακριά τη δημοσιότητα από το Clasico. Παρόλα αυτά στην εποχή του Μπουντραγκένιο η «Βασίλισσα» ήταν ασυναγώνιστη και κατέγραψε σπουδαίες νίκες και πέντε σερί κατακτήσεις πρωταθλημάτων.

Ο Γιόχαν Κρόιφ, αυτή τη φορά σαν προπονητής, έμελλε να αλλάξει τις ισορροπίες τη δεκαετία του ’90 καθώς η Μπαρτσελόνα άρχισε και πάλι να βελτιώνεται. Αποκορύφωμα το 5-0 στο «Καμπ Νου» το 1994, με τη Ρεάλ Μαδρίτης να παίρνει τη ρεβάνς στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» έναν χρόνο αργότερα, με το ίδιο ακριβώς σκορ. Μάλιστα, ανάμεσα στους σκόρερ της ήταν κι ένας μελλοντικός εμβληματικός παίκτης αλλά και προπονητής της, ο Λουίς Ενρίκε.

Το Clasico έγινε το πιο εκθαμβωτικό ματς του πλανήτη

Από το 2000 κι έπειτα, οι δυο «γίγαντες» του ισπανικού ποδοσφαίρου άρχισαν και πάλι να ανεβάζουν το επίπεδό τους. Η έλευση δεκάδων σούπερ σταρ στις δυο ομάδες άλλαξε τα δεδομένα και προσέλκυσε το ενδιαφέρον όλου του ποδοσφαιρικού πλανήτη. Η εποχή των «Galacticos» της «Βασίλισσας» αρχικά και αυτή του Ροναλντίνιο στους «μπλαουγκράνα» στη συνέχεια, προσέφεραν μοναδικό θέαμα και ιστορικές αναμετρήσεις μεταξύ των δυο τεράστιων κλαμπ.

Από τα τέλη των ’00s, και την εμφάνιση του εμβληματικού Λιονέλ Μέσι, η Μπαρτσελόνα έγινε το «αφεντικό», με τη Ρεάλ Μαδρίτης να απαντά το 2010 με την απόκτηση του Κριστιάνο Ρονάλντο. Τα Clasico έχουν αποκτήσει πλέον… μυθικές διαστάσεις και ακόμα και μετά τη φυγή του Πορτογάλου σούπερ σταρ, η κόντρα είναι στα ύψη και πάντα θα απασχολεί όλον τον ποδοσφαιρικό πλανήτη.

El Clasico σε κάθε γωνιά του πλανήτη

Πλέον, οι αναμετρήσεις της Ρεάλ Μαδρίτης με τη Μπαρτσελόνα μεταδίδονται αν όχι σε όλες, τότε στις περισσότερες χώρες του πλανήτη. Η La Liga και το Clasico θα μεταδοθούν από το Mount Bromo της Ινδονησίας μέχρι τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία για αυτό και η ισπανική λίγκα προχώρησε σε μια ακόμα δράση που θα διαφημίσει ακόμα περισσότερο το εξαιρετικό της προϊόν.

Σε 17 σημεία του πλανήτη, όπως ο καταυλισμός της φυλής των Μασάι στην Κένυα, η ιστορική πόλη Σαμαρκάντ στο Ουζμπεσκιστάν, η λίμνη Eibsee στη Γερμανία και άλλα σημεία, θα μπουν σημαίες του Clasico. Το μεγάλο παιχνίδι θα μεταδοθεί – και στην Ελλάδα προφανώς – μεταξύ άλλων σε Αίγυπτο, Ισραήλ, Βολιβία, Τουρκία και Ιαπωνία.

Η κόντρα Μπενζεμά - Μέσι

Η μάχη των πάγκων μεταξύ Ζιντάν - Κούμαν

Η τελευταία προπόνηση της Ρεάλ Μαδρίτης

Η τελευταία προπόνηση της Μπαρτσελόνα

Clasico που έμειναν στην ιστορία την τελευταία δεκαετία

Το Clasico κατακτά τον πλανήτη

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.