ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Έσπειραν ανέμους, θερίζουν θύελλες: Η European Super League «φούντωσε» το μίσος στην Αγγλία

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Premier League

Την Κυριακή του Πάσχα ο κόσμος περίμενε να δει ένα από τα μεγαλύτερα ντέρμπι της Premier League, τελικά αντίκρισες σκηνές πρωτόγνωρες για το... σύγχρονο αγγλικό

Η αναμέτρηση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με τη Λίβερπουλ δεν έγινε ποτέ, καθώς οι εξαγριωμένοι οπαδοί των «κόκκινων διαβόλων» διαδήλωσαν στο Όλντ Τράφορντ κατά της οικογένειας Γκλέιζερ.

Ο κόσμος ασκεί εδώ και αρκετό καιρό κριτική στα αφεντικά της ομάδας, ωστόσο οι κινήσεις τους για τη δημιουργία της European Super League μοιάζει με τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Οι φίλοι της Γιουνάιτεντ επιθυμούν την αποχώρηση της οικογένειας, ότι αντίστοιχα συμβαίνει και στην Άρσεναλ με τον Σταν Κροένκε.

Εδώ αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι στον αγγλικό οπαδισμό η πιθανότητα για την επιτυχία έχει μεγαλύτερη αξία από την ίδια τη νίκη. Η ελπίδα είναι αυτή που «τρέφει» του Άγγλους οπαδούς, γι' αυτό κι ήταν εκείνοι που πρωτοστάτησαν κατά της ESL.

Η ιδέα να ανταγωνίζονται οι 20 κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης, προσφέροντας «εγγυημένο» θέαμα και μεγάλες αναμετρήσεις είναι κάτι που ενδεχομένως να ενθουσίαζε τους φιλάθλους στις ΗΠΑ, όχι στο Νησί. Εκεί κάθε προσπάθεια ακύρωσης των εθνικών πρωταθλημάτων αποτελεί «επίθεση» κατά του ποδοσφαίρου.

Τα παραπάνω αποτελούν κι έναν βασικό λόγο που οι οπαδοί δεν μπορούν να «συγχωρήσουν» τις διοικήσεις των ομάδων τους κι αρχίζουμε να βλέπουμε πρωτόγνωρες εικόνες, όπως αυτές στο Όλντ Τράφορντ. Χαρακτηριστικά για τον τρόπο που αντιλαμβάνονται το ποδόσφαιρο στην Αγγλία είναι τα λόγια του Γκάρι Νέβιλ, ο οποίος δήλωσε ότι: «Όλοι οι οπαδοί του ποδοσφαίρου πρέπει να είναι ενωμένοι μετά από αυτό που έχουν κάνει οι οπαδοί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, γιατί αυτό που συνέβη πριν από δύο εβδομάδες ήταν πραγματικά επικίνδυνο για το αγγλικό ποδόσφαιρο».

Έτσι φτάσαμε στην αναβολή

Μολονότι ο Εντ Γούντγουορντ ζήτησε για άλλη μια φορά συγγνώμη τη Μεγάλη Παρασκευή κι άρχισε να μιλάει για την ομάδα της ερχόμενης σεζόν, ο κόσμος είχε αποφασίσει να διαδηλώσει έξω από το Όλντ Τράφορντ. Και τα όσα είπε δεν του άλλαξαν γνώμη.

Χιλιάδες φίλοι της Γιουνάιτεντ συγκεντρώθηκαν από νωρίς τόσο έξω από το ξενοδοχείο της ομάδας, όσο κι έξω από το γήπεδο. Εκατοντάδες βρήκαν την ευκαιρία να εισβάλουν στον αγωνιστικό χώρο, έσπασαν κάμερες, προκάλεσαν φθορές, έκλεψαν σημαιάκια και πέταξαν καπνογόνα πριν τελικά οι Stewards καταφέρουν να τους βγάλουν έξω.

Στους δρόμους έξω από το «σπίτι» της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ η κατάσταση άργησε πολύ να ηρεμήσει κι εξελίχθηκε σε μια έκρηξη μίσους κατά των Γκλέιζερς. Μάλιστα, οι οπαδοί δεν αρκέστηκαν μόνο στο κλασικό «Glazers Out», αλλά δεν δίστασαν να απειλήσουν ευθέως τα αφεντικά του συλλόγου. Είναι χαρακτηριστικό ότι φώναζαν συνθήματα, τα οποία έλεγαν ότι θα σκοτώσουν τον Τζόελ Γκλέιζερ! «Θα πεθάνει, θα πεθάνει, ο Τζόελ Γκλέιζερ θα πεθάνει, πώς θα τον σκοτώσουμε δεν το ξέρω, θα τον σφάξω από το κεφάλι ως τα νύχια» τραγουδούσαν.

Η ανακοίνωση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Μολονότι, λοιπόν, υπήρχαν οι απαραίτητες διαβεβαιώσεις από τους υπευθύνους του γηπέδου κι η Premier League επιθυμούσε τη διεξαγωγή του, έστω κι αργά, το ντέρμπι Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Λίβερπουλ αναβλήθηκε για λόγους ασφαλείας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Γιουνάιτεντ...

«Μετά από συζήτηση μεταξύ της αστυνομίας, της Premier League, του Συμβουλίου του ''Όλντ Τράφορντ'' και των ομάδων, το παιχνίδι μας κόντρα στη Λίβερπουλ έχει αναβληθεί για λόγους ασφαλείας και προστασίας σχετικά με τη σημερινή διαμαρτυρία. Θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις με την Premier League για τον ορισμό του αγώνα

Οι οπαδοί μας είναι παθιασμένοι για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και αναγνωρίζουμε απόλυτα το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση και τις ειρηνικές διαμαρτυρίες.

Ωστόσο, λυπούμαστε για την αναστάτωση στην ομάδα και τις δράσεις που θέτουν άλλους φιλάθλους, το προσωπικό και την αστυνομία σε κίνδυνο. Ευχαριστούμε την αστυνομία για τη στήριξή της και θα τους ενισχύσουμε σε οποιαδήποτε έρευνα ακολουθήσει
».

Ο τραυματισμός του αστυνομικού

Η απόφαση των οπαδών να κάνουν ντου στο Όλντ Τράφορντ άφησε πίσω της κι έναν τραυματία αστυνομικό, ο οποίος χτύπησε λίγο κάτω από το αριστερό μάτι και χρειάστηκε να κάνει ράμματα. Επίσης, τα ΜΜΕ της Αγγλίας ανέφερε συγκρούσεις με την αστυνομία και υλικές ζημιές σε αυτοκίνητα, ενώ ορισμένοι εκτόξευσαν καπνογόνο προς τον άλλοτε παίκτη της Λίβερπουλ και νυν σχολιαστή του SkySports, Τζέιμι Κάραγκερ.

Ο 67χρονος «θρύλος» των «κόκκινων», Γκρέιαμ Σούνες ανέφερε ότι: «Κάποιος πέταξε ένα κουτάκι μπύρας προς το μέρος μας. Αν αυτό σε χτυπήσει σε λάθος σημείο, τότε είσαι νεκρός. Ενα καπνογόνο πετάχτηκε προς το μέρος μας. Αν χτυπούσε κάποιον, τότε θα ήταν για το νοσοκομείο και θα είχε μόνιμα σημαδεμένο το μισό πρόσωπο».

Όλα τα παραπάνω αποτελούν ένα μικρό δείγμα ότι ο χουλιγκανισμός παραμένει ανοικτή πληγή στην Αγγλία και πάντα μέσα από τέτοια σκηνικά βρίσκει χαραμάδα για να βγει και πάλι στην επιφάνεια.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Πρεμιέρα» για την εστίαση: Ανοίγει σήμερα μετά από lockdown έξι μηνών