ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Τελικός Κυπέλλου: Το Newsbomb.gr θυμάται τους αγώνες που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ! (videos)

ΠΑΟΚ Ολυμπιακός Τελικός Κυπέλλου

Τελικός Κυπέλλου: Η διοργάνωση των... εκπλήξεων μας έχει προσφέρει πολλές συγκινήσεις από τότε που «γεννήθηκε» και το Newsbomb.gr θυμάται τους τελικούς που έχουν μείνει στην ιστορία.

Η ώρα για την 79η έκδοση του τελικού στο Κύπελλο Ελλάδας έφτασε με τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό να κοντράρονται ξανά για την κούπα μετά από 20 χρόνια!

Την τελευταία φορά που συναντήθηκαν, ήταν το 2001 στη Νέα Φιλαδέλφεια, με την ομάδα της Θεσσαλονίκης να είναι σαρωτική! Ο συγκεκριμένος είναι κι ένας από τους αρκετούς τελικούς που έχουν μείνει στην ιστορία του θεσμού.

Το Newsbomb.gr ξεχώρισε ορισμένους από τους τελικούς που είχαν... κάτι που μας κάνει να μην τους ξεχάσουμε ποτέ. Από τον τελικό του 1969, όπου κρίθηκε ο τροπαιούχος στο στρίψιμο του νομίσματος, μέχρι εκείνον του 2009, όπου χρειάστηκε να εκτελεστούν 34 πέναλτι για να κριθεί ο νικητής.

9 Ιουλίου 1969: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 1-1

Η πρώτη κι η τελευταία φορά που το τρόπαιο κρίθηκε στο στρίψιμο του νομίσματος! Αυτό από μόνο του κάνει τον συγκεκριμένο τελικό ιστορικό και αξέχαστο. Ο αγώνας κι η παράταση στο Στάδιο Καραϊσκάκη ολοκληρώθηκαν με σκορ 1-1, πέναλτι δεν υπήρχαν κι ως εκ τούτου ο τίτλος παίχτηκε στο... στρίψιμο της δεκάρας. Αυτή έγινε παρουσία των διαιτητών και των αρχηγών των δύο ομάδων, με την τύχη να δίνει το τρόπαιο στον Παναθηναϊκό.

16 Ιουνίου 1974: ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 2-2 (4-3 στα πέναλτι)

Ο πρώτος τελικός, όπου υπήρξε τελετουργικό πριν από τη σέντρα, αλλά κυρίως ο πρώτος που κρίθηκε στη διαδικασία των πέναλτι. Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε δύο φορές αλλά ο ΠΑΟΚ βρήκε ισάριθμες απαντήσεις σε ένα συναρπαστικό ματς στη Νέα Φιλαδέλφεια που ήρθε ισόπαλο 2-2. Στα πέναλτι, η ομάδα της Θεσσαλονίκης επικράτησε με 4-3 και πανηγύρισε την κατάκτηση του τίτλου.

6 Σεπτεμβρίου 1976: Ηρακλής – Ολυμπιακός 2-2 (4-4 στην παράταση, 6-5 στα πέναλτι)

Ένας από τους πιο συναρπαστικούς τελικούς στην ιστορία της διοργάνωσης! Επίσης, ήταν ένα ματς στο οποίο ο Βασίλης Χατζηπαναγής άφησε τα διαπιστευτήρια του. Ο Ηρακλής προηγήθηκε δύο φορές στην κανονική διάρκεια και 4-2 στην παράταση, αλλά ο Ολυμπιακός είχε τις απαντήσεις κι έστειλε το ματς στα πέναλτι, μολονότι έπαιζε με παίκτη λιγότερο. Στην εξίσου συγκλονιστική διαδικασία, ο «γηραιός» σήκωσε την κούπα με 6-5.

25 Μαΐου 1980: Καστοριά – Ηρακλής 5-2

Ήταν ο τελικός στον οποίο η Καστοριά έγραψε ιστορία! Οι «γουναράδες» ήταν το απόλυτο αουτσάιντερ κόντρα στον Ηρακλή του Βασίλη Χατζηπαναγή, ο οποίος μάλιστα προηγήθηκε κιόλας. Με χατ-τρικ του Τσιρώνη, όμως, έκαναν την ανατροπή κι έγιναν το πρώτο επαρχιακό σωματείο που κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας.

8 Μαΐου 1988: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 1-1 (2-2 στην παράταση, 4-3 στα πέναλτι)

Είναι ο αγώνας με το περιβόητο χέρι του Νίκου Βαμβακούλα, ο οποίος άκουσε ένα σφύριγμα από την εξέδρα κι έπιασε την μπάλα μέσα στην περιοχή καθώς νόμιζε πως ήταν ο διαιτητής. Ο ρέφερι φυσικά έδωσε πέναλτι, ήταν ένα από τα συνολικά τρία σε κανονική διάρκεια και παράταση, ενώ στη «ρώσικη ρουλέτα» κρίθηκε και το τρόπαιο. Ο Σαργκάνης έπιασε την εκτέλεση του αείμνηστου Φούνες κι ο Παναθηναϊκός με 4-3 κατέκτησε το Κύπελλο.

20 Απριλίου 1994: Παναθηναϊκός – ΑΕΚ 2-2 (3-3 στην παράταση, 4-2 στα πέναλτι)

Ένας ακόμα τελικός για... γερά νεύρα! Ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε 2-0, η ΑΕΚ το έκανε 3-2 στην παράταση, αλλά τελικά τα πάντα κρίθηκαν από τα 11 βήματα, καθώς ο Μάρκος ισοφάρισε λίγο πριν το φινάλε. Οι «πράσινοι» ήταν πιο ψύχραιμοι στη διαδικασία των πέναλτι και με 4-2, πήραν τον δεύτερο από τους τρεις συνεχόμενους τίτλους στη διοργάνωση.

19 Απριλίου 1995: Παναθηναϊκός – ΑΕΚ 0-0 (1-0 στην παράταση)

Έναν χρόνο αργότερα Παναθηναϊκός και ΑΕΚ συναντιούνται ξανά στο ΟΑΚΑ, σε ένα ματς που πάντως δεν ήταν εξίσου καλό με εκείνο της προηγούμενης σεζόν. Για την ακρίβεια ήταν κακό κι αμαυρώθηκε από τα σοβαρά επεισόδια, αλλά έμεινε στην ιστορία για το «Μητσάρα βαζέλα βγάλε τη φανέλα» που φώναξαν οι φίλοι του «τριφυλλιού» στον Δημήτρη Σαραβάκο όταν πήγε να εκτελέσει το πέναλτι που κέρδισε στο 12ο λεπτό. Ήταν άστοχος, το ματς πήγε στην παράταση και το τρόπαιο κατέληξε στους «πράσινους» με μια άλλη εκτέλεση από τα 11 βήματα, του Βαζέχα στο 119'. Οι «κιτρινόμαυροι», πάντως, ήταν έξαλλοι με την απόφαση του διαιτητή Μπάκα να καταλογίσει την εσχάτη των ποινών.

15 Μαΐου 1996: ΑΕΚ – Απόλλων 7-1

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι ήταν η πιο όμορφη ποδοσφαιρική παράσταση σε τελικό κυπέλλου. Η ΑΕΚ εκείνα τα χρόνια έπαιζε την καλύτερη μπάλα κι αυτός ο αγώνας αποτελεί μια ακόμη απόδειξη, έστω κι αν έχασε το πρωτάθλημα από τον Παναθηναϊκό. Η κατάκτηση του τροπαίου γέννησε και την ελπίδα στους φίλους ότι ο Ντούσαν Μπάγεβιτς θα τηρούσε τον λόγο του, καθώς είχε πει ότι «αν πάρουμε το Κύπελλο, θα μείνω». Τελικά δεν το έκανε και πήγε στον Ολυμπιακό...

29 Απριλίου 1998: Πανιώνιος – Παναθηναϊκός 1-0

Ένας ακόμη τελικός που έχει τη δική του ιδιαιτερότητα. Ήταν η πρώτη φορά που το παρών έδωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, που τότε ήταν ο αείμνηστος Κωστής Στεφανόπουλος. Μάλιστα, ήταν κι ο άνθρωπος που έκανε την απονομή του τροπαίου, το οποίο κατέκτησε ο Πανιώνιος. Η ομάδα της Νέας Σμύρνης έκανε την έκπληξη, κερδίζοντας με γκολ του Ναλιτζή, σε ένα ματς που είχε πάθος, δύναμη και 3 κόκκινες κάρτες.

12 Μαΐου 2001: ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 4-2

Η τελευταία συνάντηση των δύο ομάδων σε τελικό μέχρι φυσικά τη φετινή. Ο Ολυμπιακός πήγε ως φαβορί στον αγώνα της Νέας Φιλαδέλφειας, έχοντας αποκλείσει στην πορεία του ως εκεί τόσο τον Παναθηναϊκό, όσο και την ΑΕΚ. Στο χορτάρι, όμως, τα πράγματα ήταν διαφορετικά, με τον ΠΑΟΚ του Ντούσαν Μπάγεβιτς να πραγματοποιεί εντυπωσιακή εμφάνιση και να «καθαρίζει» από το πρώτο μέρος (3-0). Ήταν το πρώτο Κύπελλο της ομάδας της Θεσσαλονίκης από το 1974.

2 Μαΐου 2009: ΑΕΚ – Ολυμπιακός 3-3 (4-4 στην παράταση, 14-15 στα πέναλτι)

Ο τελικός του αιώνα! Ο,τι πιο συγκλονιστικό έχουμε δει στην ιστορία του θεσμού. Η ΑΕΚ προηγήθηκε 2-0 στο 8', ο Ολυμπιακός ισοφάρισε αλλά ο Σκόκο έκανε το 3-2 στο 90ο λεπτό! Το ματς, όμως, πήγε στην παράταση, καθώς ο Ντάρμπισαϊρ, ο οποίος είχε υποστεί διάσειση, ισοφάρισε με κεφαλιά στο έκτο λεπτό των καθυστερήσεων.

Στο έξτρα μισάωρο, οι «ερυθρόλευκοι» προηγήθηκαν 4-3, αλλά έμειναν με εννιά παίκτες κι η «Ένωση»ισοφάρισε στο τελευταίο λεπτό, με αποτέλεσμα ο τίτλος κρίθηκε στα πέναλτι. Εκεί, χρειάστηκε να εκτελεστούν 34 (ρεκόρ στην ιστορία της διοργάνωσης), με τον Αντώνη Νικοπολίδη να ευστοχεί σε αυτό που έκανε το 15-14 και χάρισε το τρόπαιο στον Ολυμπιακό.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.