ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

UEFA: Έχει στα… σχοινιά Μπαρτσελόνα και Γιουβέντους λόγω ESL

UEFA: Έχει στα… σχοινιά Μπαρτσελόνα και Γιουβέντους λόγω ESL

Άμεση απειλή για Μπαρτσελόνα και Γιουβέντους από την UEFA για τιμωρία αποκλεισμού απ’ την Ευρώπη, με τη στάση των ομάδων αναφορικά με την European Super League να είναι η πραγματική αφορμή.

Το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο έχει να αντιμετωπίσει δύο σημαντικά προβλήματα. Δύο… κολοσσούς που έχουν να διαχειριστούν τα προβλήματά τους. Η Γιουβέντους με την τιμωρία που της επιβλήθηκε στην Ιταλία για τα λανθασμένα στοιχεία στις μεταγραφές, αλλά και η Μπαρτσελόνα με τις σχέσεις που είχε με μέλος της επιτροπής διαιτησίας και πρώην διαιτητή. Οι περιπτώσεις αυτές δεν απασχολούν μόνο τις χώρες των συγκεκριμένων κλαμπ, αλλά το σύνολο της Ευρώπης.

Η UEFA μόνο αμέτοχη δεν έχει μείνει. Οι ερευνητές της ασχολούνται και καταλήγουν σε συμπεράσματα, ετοιμάζουν πορίσματα, προκειμένου να καταλήξει η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία στην απόφασή της αναφορικά με πιθανές ποινές που θα επιβληθούν στις δύο ομάδες. Ήδη για την Γιουβέντους ακούγεται έντονα ο μονοετής αποκλεισμός απ’ τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί μέχρι τα μέσα του μήνα.

Αναφορικά με τους «μπλαουγκράνα», επίσης η απειλή είναι τεράστια αναφορικά με ποινή ευρωπαϊκού αποκλεισμού. Γίνεται εύκολα αντιληπτό πως τέτοιες τιμωρίες θα αποτελέσουν «θηλιά» στο λαιμό των δύο τεράστιων δυνάμεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Κυρίως λόγω των προβλημάτων που διαχειρίζονται τα τελευταία χρόνια. Οικονομικά και αγωνιστικά.

Η UEFA δεν είναι δικαστήριο όπως έχει φανεί μέσα στα χρόνια. Πάντα δείχνει επιείκεια στις μεγάλες ομάδες. Κλασικό παράδειγμα η Παρί Σεν Ζερμέν η οποία εδώ και πάρα πολλά χρόνια απλά βρίσκει παραθυράκια για να ξεφεύγει απ’ το Financial Fair Play. Όσο απλά και κωμικά κι αν φαίνονται, η Συνομοσπονδία κάνει τα… στραβά μάτια.

Η υπόθεση των Γιουβέντους και Μπαρτσελόνα είναι εντελώς διαφορετική. Αμφότερες οι ομάδες υπήρξαν απ’ τα ιδρυτικά μέλη της European Super League. Του μεγαλύτερου εχθρού της UEFA με λίγα λόγια. Φέρνοντας το σχίσμα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Ουκ ολίγες φορές ο Αλεξάντερ Τσέφεριν, πρόεδρος της UEFA, έχει εκφραστεί εχθρικά κατά των ομάδων και των διοικητικών ηγετών τους.

Η αίσθηση που υπάρχει σε όλη την Ευρώπη, είναι πως η πραγματική αιτία που φέρνει την Γιουβέντους και την Μπαρτσελόνα να βρίσκονται με το… μαχαίρι της τιμωρίας στο λαιμό, είναι η ευκαιρία που δόθηκε στην UEFA για εκδίκηση. Ή για διαχείριση προς όφελός της, της συγκεκριμένης κατάστασης. Πιέζοντας τις ομάδες να πάψουν να έχουν οποιαδήποτε φιλοδοξία για ESL.

Η UEFA αισθάνεται πως είναι η ευκαιρία της κι έχει το… πάνω χέρι. Σε μια κατάσταση που παρακολουθεί στενά και η Ρεάλ Μαδρίτης. Επειδή στην Ισπανική πρωτεύουσα γνωρίζουν πως πρέπει να είναι τυπικοί σε όλα, καθώς η στάση του Φλορεντίνο Πέρεθ θα κάνει τη «βασίλισσα» εύκολο… στόχο για τη Συνομοσπονδία.

Το αν αυτή η κατάσταση θα γίνει αιτία σκληρού «μαθήματος» σε Γιουβέντους και Μπαρτσελόνα, θα φανεί με την απόφαση για το αν θα υπάρξει τιμωρία. Βέβαια είναι τέτοια τα μεγέθη, που μάλλον η UEFA κάνει απλά δύσκολη τη ζωή των κλαμπ. Διότι όσο κι αν υπάρχει η ανοιχτή κόντρα αναφορικά με την ESL, αν το πράγμα φτάσει στα άκρα καμία πλευρά δε θα βγει κερδισμένη.