ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

«Φτώχεια» στην Premier League – Μειώθηκαν 88% οι δαπάνες στις χειμερινές μεταγραφές

«Φτώχεια» στην Premier League – Μειώθηκαν 88% οι δαπάνες στις χειμερινές μεταγραφές

Τεράστια πτώση στα χρήματα που δόθηκαν απ’ τις Αγγλικές ομάδες του κορυφαίου πρωταθλήματος του πλανήτη, για ενίσχυση στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου.

Την ώρα που η πληρότητα των γηπέδων έχει φτάσει το 98,7% και τα έσοδα απ’ τις τηλεοπτικές συμφωνίες είναι εξωπραγματικά, η Premier League κάνει… οικονομία. Δεν εξηγείται διαφορετικά το γεγονός πως τη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου η κατάσταση ήταν εντελώς υποτονική. Με τις ομάδες της Αγγλίας να κινούνται ελάχιστα για την ενίσχυσή τους.

Για την ακρίβεια σε σχέση με το τι έγινε ένα χρόνο πριν, η μείωσε των δαπανών ανέρχεται στα 715 εκατομμύρια λίρες για το σύνολο των ομάδων της κορυφαίας λίγκας του πλανήτη! Μάλιστα αυτή είναι η πιο… φτωχή χειμερινή μεταγραφική περίοδος, από την εποχή του Covid-19.

Κοντά στα 100 εκατομμύρια λίρες ήταν το ποσό που ξοδεύτηκε για μεταγραφές, απ’ τις ομάδες με τα μεγαλύτερα έσοδα στον πλανήτη. Με την πτώση να αγγίζει το 88%. Μεγάλο ρόλο σε αυτή την τεράστια μείωση, έπαιξε η αυστηρότητα που επιδεικνύεται στις ομάδες που δε συμμορφώνονται με τους κανόνες βιωσιμότητας. Με τις ποινές να είναι μεγάλες, όπως φάνηκε και στην περίπτωση της Έβερτον. Παράλληλα είναι σε εξέλιξη οι υποθέσεις των Μάντσεστερ Σίτι και Νότιγχαμ.

Η αμέσως χαμηλότερη δαπάνη τον Γενάρη σε μεταγραφές, ήταν τα 70 εκ. λίρες το 2021 εν μέσω πανδημίας.

Το αξιοσημείωτο είναι πως την ίδια ώρα, στα άλλα μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης, παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση. Ξοδεύτηκαν 455 εκ. ευρώ, συγκριτικά με τα 255 του Ιανουαρίου του 2023. Αύξηση 80% . Μάλιστα τα 190 εκ. εξ αυτών, ξοδεύτηκαν απ’ τις ομάδες της Ligue 1 με το γαλλικό πρωτάθλημα να είναι το πιο… σπάταλο της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου που μας πέρασε.