ΣΠΟΡ

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: «Όχι» της ΕΟΕ στο μποϊκοτάζ - «Ο αθλητισμός δεν σχετίζεται με την πολιτική»

Ολυμπιακοί Αγώνες Olympic Games
AP Photo/Petros Giannakouris, File

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Την αντίθεσή της σε ενδεχόμενο μποϊκοτάζ της διοργάνωσης, σε περίπτωση που λάβουν μέρος αθλητές από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, εξέφρασε η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.

Η Ολομέλεια της ΕΟΕ εξέφρασε ομόφωνα τη συγκεκριμένη απόφαση, έπειτα από εισήγηση του Σπύρου Καπράλου.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και μέλος της ΔΟΕ τόνισε χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα δεν συμμετείχε σε κανένα μποϊκοτάζ στη σύγχρονη ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, υπογραμμίζοντας ότι αθλητισμός και Ολυμπισμός δεν πρέπει να σχετίζονται με την πολιτική.

«Η Ελλάδα συμμετείχε σε όλους τους Ολυμπιακούς Αγώνες από την αναβίωσή τους και μετά, δεν συμμετείχε σε κανένα μποϊκοτάζ στη σύγχρονη ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων και σέβεται τον Ολυμπιακό Καταστατικό Χάρτη. Ο αθλητισμός και ο Ολυμπισμός δεν πρέπει να σχετίζονται με την πολιτική και ενδεχόμενο μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών Αγώνων, θα πλήξει κυρίως τους αθλητές που προετοιμάζονται σκληρά για να πραγματοποιήσουν το μεγάλο τους όνειρο, που είναι η συμμετοχή στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός. Είμαστε λοιπόν αντίθετοι σε κάθε διάκριση μεταξύ των αθλητών», επισήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Καπράλος στην εισήγησή του, η οποία έγινε ομόφωνα δεκτή από την Ολομέλεια.

Στην απόφασή της, η ΕΟΕ υπογραμμίζει ότι «πιθανή επαναφορά των αθλητών από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία να γίνει υπό αυστηρούς όρους για τη συμμετοχή τους όπως αυτοί αναφέρονται και στη δήλωση της ΔΟΕ της 25ης Ιανουαρίου 2023».

Επίσης, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ζητά:

  • Να συνεχιστούν οι κυρώσεις προς τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, που έχει αποφασίσει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και το παγκόσμιο Ολυμπιακό κίνημα.
  • Να συνεχιστεί και να ενταθεί η αλληλεγγύη προς τους Ουκρανούς αθλητές και την Ουκρανική Ολυμπιακή κοινότητα, προκειμένου μεταξύ άλλων να υπάρξει μια ισχυρή Ουκρανική Ομάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024» και «Μιλάνο Κορτίνα 2026».
  • Τέλος, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή είναι σύμφωνη με τη μη συμμετοχή Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες που θα πραγματοποιηθούν το καλοκαίρι του 2023 στην Κρακοβία της Πολωνίας.

Σχετικές ειδήσεις