ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο 2020: Η αλήθεια για τα... χάρτινα κρεβάτια στο Ολυμπιακό Χωριό

Κρεβάτι Τόκιο
AP PHOTO

Γιατί οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο επέλεξαν κρεβάτια από… χαρτόνι

Η Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο επέλεξε να «ντύσει» το Ολυμπιακό Χωριό με 18.000 χάρτινα κρεβάτια από ανακυκλώσιμα υλικά, στο πλαίσιο της πολιτικής για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης.

Αν και αρχικά κυκλοφόρησε η... φημη ότι τα κρεβάτια αυτά μπήκαν στο Ολυμπιακό Χωριό για να μπει φρένο στο... σεξ λόγω κορονοϊού, αυτό καταρριφθηκε γρήγορα. Συνολικά στο Ολυμπιακό Χωριό έχουν τοποθετηθεί 18.000 τέτοια κρεβάτια τα οποία δεν αντέχουν το βάρος δύο ανθρώπων.

Το κρεβάτι από χαρτόνι στα δωμάτια των αθλητών των Ολυμπιακών Αγώνων του ΤόκιοΑΡ PHOTO

Η Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Τόκiο έχει ανακοινώσει ότι κατά τη διάρκεια των αγώνων θα εφαρμοστεί μία σειρά από πρωτοβουλίες οι οποίες βασίζονται στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης.

Ανάμεσα σε αυτές συγκαταλέγεται και η πολιτική των μηδενικών απορριμμάτων (αγγλική ορολογία: zero waste) η οποία χρησιμοποιείται για τον σχεδιασμό προϊόντων με γνώμονα την επαναχρησιμοποίηση των πρώτων υλών.

Σε αυτή τη φιλοσοφία βασίζεται η επιλογή των υλικών καθώς και ο σχεδιασμός των κρεβατιών και των στρωμάτων που θα χρησιμοποιηθούν στο Ολυμπιακό Χωριό. Συγκεκριμένα, ο σκελετός των κρεβατιών θα δημιουργηθεί από ανθεκτικό χαρτόνι και τα στρώματα από ανακυκλώσιμα υλικά. Μετά το τέλος των αγώνων, τα μονά κρεβάτια θα ανακυκλωθούν σε χάρτινα προϊόντα και από τα μέρη των στρωμάτων θα παραχθούν πλαστικά προϊόντα.

Σε δηλώσεις που έκανε τον Ιανουάριο ο Takashi Kitajima, γενικός διευθυντής του Ολυμπιακού Χωριού, επεσήμανε ότι τα κρεβάτια μπορούν να αντέξουν βάρος έως και 200 κιλά. Ακόμη, τόνισε ότι είναι πιο γερά από τα ξύλινα κρεβάτια.

Στις 17 Ιουλίου 2021 ο Paul Chelimo, Αμερικανός αθλητής στίβου, έκανε ένα tweet στο οποίο ανέφερε ότι το χαρτόνι για τη δημιουργία των κρεβατιών στο Ολυμπιακό Χωριό του Τόκιο επιλέχθηκε για να αποφευχθούν οι στενές επαφές μεταξύ των αθλητών κατά τη διάρκεια των αγώνων. Το χιουμοριστικό tweet δημοσιεύθηκε ως «είδηση» από πολλές ενημερωτικές ιστοσελίδες σε όλον τον κόσμο.

Η Ολυμπιακή Επιτροπή από την πλευρά της κατέρριψε τον ισχυρισμό κάνοντας retweet βίντεο που ανήρτησε το μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο Rhys Mcclenaghan, αθλητής στην ενόργανη γυμναστική. Ο Ιρλανδός αθλητής φαίνεται στο βίντεο να χοροπηδάει πάνω σε ένα από τα κρεβάτια που υπάρχουν στο χωριό, αποδεικνύοντας έτσι ότι αντέχουν στους κραδασμούς και στις έντονες κινήσεις. Χαρακτηριστικά αναφέρει στο τέλος «είναι ψέματα, ψευδής είδηση».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Φολέγανδρος: Πώς ξεκίνησε ο άγριος καυγάς που οδήγησε στη δολοφονία - Τι φοβόταν η Γαρυφαλλιά