ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο 2020: Οι «κοιμώμενοι» γίγαντες της διοργάνωσης - Τα άδεια αχανή γήπεδα

Ολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο 2020: Οι «κοιμώμενοι» γίγαντες της διοργάνωσης - Τα άδεια αχανή γήπεδα

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο διεξάγονται υπό τη σκιά του κορονοϊού, με αποτέλεσμα τα νεότευκτα γήπεδα της γιαπωνέζικης πρωτεύουσας να μείνουν άδεια!

Οι 32οι Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκινούν και επίσημα, με τον κορονοϊό να έχει βάλει σε δεύτερη μοίρα τη λάμψη τους, με την πόλη του Τόκιο να μετράει τις οικονομικές «πληγές» της.

Για πρώτη φορά στην ιστορία οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν χωρίς θεατές έπειτα από σχετική απόφαση για το Τόκιο εξαιτίας του αυξημένου αριθμού κρουσμάτων Covid-19 στην Ιαπωνία.

Η απόφαση, η οποία ήταν κάτι αναπόφευκτο δεδομένης της κατάστασης με την πανδημία στη χώρα της Απω Ανατολής, πάρθηκε έπειτε από σύσκεψη ανάμεσα στον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής και Παραολυμπιακής Επιτροπής, τον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής του Τόκιο, τις Αρχές της πόλης και της κυβέρνησης.

«Είναι μια πολύ δύσκολη απόφαση που έπρεπε να ληφθεί για το καλό των θεατών» ήταν τα λόγια του εκπροσώπου της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, τη στιγμή που ο επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής, Σέικο Χασιμότο, σχολίασε σχετικά.

«Είχαμε αναλάβει την ευθύνη από την πρώτη ημέρα που αναβλήθηκαν αγώνες το 2020. Θα στηρίξουμε οποιαδήποτε μέτρα για να εξασφαλίσουμε ασφαλείς Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες για τους Ιάπωνες πολίτες και όλους τους αθλητές».

Τι σημαίνει αυτό οικονομικά

Τα κύρια θύματα των κλειστών θυρών θα είναι το Τόκιο και οι γειτονικές περιφέρειες Τσίμπα, Καναγκάουα και Σαϊτάμα, που θα χάσουν περίπου 90 δισεκατομμύρια γιεν (περίπου 690 εκατομμύρια ευρώ) λόγω των χαμένων εσόδων.

Ήδη από τον Μάρτιο, η Ιαπωνία είχε κλείσει τα σύνορα για τους ξένους επισκέπτες, συμπεριλαμβανομένων των οικογενειών των αθλητών. Τώρα, ακόμη και οι Ιάπωνες φίλαθλοι δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν τις εσωτερικές εκδηλώσεις, σε αντίθεση με αυτό που είχε ανακοινωθεί και ταυτόχρονα δεν συνιστάται να βγουν ούτε στους δρόμους για να παρακολουθήσουν τον Μαραθώνιο ή τους αγώνες ποδηλασίας.

Οι ανησυχίες σχετικά με την τύχη των Ολυμπιακών Αγώνων άρχισαν να κυκλοφορούν για αρκετούς μήνες, υπό το φως της βραδύτητας της εκστρατείας εμβολιασμού της χώρας σε σύγκριση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους γείτονές της στην Ασία.

Παρόλο που ο ρυθμός εμβολιασμού στην Ιαπωνία κυμαίνεται τώρα περίπου στο ένα εκατομμύριο άτομα την ημέρα, δεν ήταν αρκετό για να αποφευχθεί η εξάπλωση της μετάλλαξης «Δέλτα».

Το Τόκιο μπήκε πρόσφατα στο τέταρτο lockdown, όταν οι περιπτώσεις θετικότητας στην Covid-19 αυξήθηκαν σε 1.000 την ημέρα.

Δείτε τα τεράστια γήπεδα (εκτός από τα ποδοσφαιρικά της χώρας) τα οποία θα μείνουν άδεια στην παρακάτω gallery:

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τι σκέφτονται στην κυβέρνηση μετά το Lockdown της Μυκόνου;