ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ο ΟΠΑΠ θυμάται στιγμές της ένδοξης ιστορίας της ΑΕΚ συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον

Ο ΟΠΑΠ θυμάται στιγμές της ένδοξης ιστορίας της ΑΕΚ συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον
Η θύρα 21 της OPAP ARENA στην τωρινή της μορφή

OPAP ARENA: Κάτι παραπάνω από ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο...

Για τους φίλους της ΑΕΚ ο συγκεκριμένος αριθμός έχει έναν σημαντικό συμβολισμό καθώς παραδοσιακά, οι πιο ένθερμοι φίλοι της ομάδας κάθονταν στη συγκριμένη θύρα. Πριν τη δημιουργία της ιστορικής σκεπαστής εξέδρας του «Νίκος Γκούμας», το συγκεκριμένο σημείο ήταν το μόνο του παλιού γηπέδου που μπορούσες να παρακολουθήσεις τον αγώνα ευρισκόμενος πίσω από το τέρμα.

Όπως και στο παλιό γήπεδο, έτσι και στην ΟPAP Arena η θύρα 21 βρίσκεται ακριβώς πίσω από το τέρμα προς την πλευρά του Άλσους της Νέας Φιλαδέλφειας. Επίσης συμβολικά, όταν ξεκίνησαν οι εργασίες της OPAP ARENA, η θύρα 21 ήταν η πρώτη που κατασκευάστηκε και άρχισε να δημιουργεί μια πρώιμη μορφή του γηπέδου. Όταν εκείνη άρχισε να σηκώνεται, οι φίλοι της ΑΕΚ συνέρρεαν στο τότε υπό κατασκευή γήπεδο για να πλάσουν την εικόνα του νέου σπιτιού της ομάδας.

Ιστορικά γκολ της ΑΕΚ μπροστά στη θύρα 21

Εκείνη η πλευρά του «Νίκος Γκούμας», έχει χαρίσει μια σειρά από σημαντικά γκολ στην ιστορία της ΑΕΚ. Εκεί σκόραραν ο Θωμάς Μαύρος και ο Μίμης Παπαϊωάννου τα κρίσιμα γκολ της ανατροπής επί της ΚΠΡ στην ξέφρενη πορεία μέχρι τους «4» της Ευρώπης τη δεκαετία του ‘70. Εκεί σημειώθηκαν τα 2 από τα 6 γκολ επί της Πόρτο στην πιο ευρεία νίκη της ΑΕΚ στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις το 1979. Εκεί επιτεύχθηκε η περίφημη κεφαλιά ψαράκι του Βασίλη Δημητριάδη επί της PSV Αϊντχόβεν του Ρομάριο στη δεκαετία του 1990. Πάνω από όλες αυτές τις στιγμές, ωστόσο έρχεται το πιο επιβλητικό, ξεσηκωτικό, επικό και ποδοσφαιρικά μυσταγωγικό σκηνικό που έχει λάβει χώρα μπροστά από τη συγκεκριμένη θύρα.

Η Ρεάλ Μαδρίτης του 2002

Λίγες ομάδες στην παγκόσμια ιστορία του ποδοσφαίρου, μπορούν να περηφανεύονται ότι ήταν τόσο πλήρεις όσο η Ρεάλ Μαδρίτης του 2002. Ίσως και καμία. Οι «Galacticos» της σεζόν 2002-2003 ήταν ένα τρομακτικό ρόστερ αποτελούμενο από τους καλύτερους παίκτες του κόσμου. Στη σημερινή ποδοσφαιρική εποχή των πολλών μεταγραφών, μπορεί να μην φαίνεται κάτι πρωτόγνωρο να υπάρχουν σε μια ομάδα έξι ή επτά πρωτοκλασάτοι ποδοσφαιριστές ταυτόχρονα. Αλλά αυτή η τωρινή κανονικότητα, ξεκίνησε στην πρώτη της μορφή εκείνο το καλοκαίρι του 2002 όταν στους Κασίγιας, Ρομπέρτο Κάρλος, Μακελελέ, Φίγκο, Ζιντάν, Ραούλ, Μοριέντες, Μακμάναμαν, Ιέρο προστέθηκε και ο Βραζιλιάνος Ρονάλντο. Οι περίφημοι «Galacticos» επισκέφθηκαν τη Νέα Φιλαδέλφεια το φθινόπωρο του 2002.

Τρία γκολ μέχρι το 28ο λεπτό επί της πρωταθλήτριας Ευρώπης

Η ΑΕΚ ξεκίνησε να επιτίθεται στο τέρμα της θύρας 21. Είχε στον πάγκο τον Ντούσαν Μπάγεβιτς και στην ενδεκάδα της έξι ποδοσφαιριστές που 2 χρόνια αργότερα, φορώντας την φανέλα της Εθνικής Ομάδας θα κατακτούσαν το EURO του 2004. Zαγοράκης, Κατσουράνης, Καψής, Τσιάρτας, Νικολαϊδης και Λάκης ήταν όλοι βασικοί. Για 28 λεπτά, η Ρεάλ Μαδρίτης των «Galacticos» αδυνατούσε να βρει ικανές απαντήσεις στην καταιγιστική ΑΕΚ. Ο Ζιντάν ισοφάρισε στο 15 το 1-0 του Τσιάρτα, όμως το μαγικό αριστερό πόδι του «10» της ΑΕΚ είχε δύο ασίστ για τα κεφάλια των Χρήστου Μαλαδένη και Ντέμη Νικολαϊδη διαμορφώνοντας μπροστά από το τέρμα της θύρας 21 το 3-1 στο 28ο λεπτό του αγώνα. Σε μια συνέντευξη του χρόνια αργότερα, ο Ντέμης Νικολαϊδης είχε πει ότι «έβλεπες στο μάτι των παικτών της Ρεάλ Μαδρίτης πόσο είχαν εκνευριστεί με αυτό που συνέβαινε, σχεδόν δεν το πίστευαν». Ο κόσμος της ΑΕΚ ζούσε έναν συνδυασμό δέους και έκστασης. Δυσκολευόταν να πιστέψει εάν αυτό που έβλεπε ήταν όνειρο ή πραγματικότητα. Η νίκη δεν ήρθε, καθώς το παιχνίδι έληξε 3-3, ωστόσο εκείνο το ημίωρο αποτέλεσε τον οδηγό για την ΑΕΚ της Ευρώπης και το ματς που σκέφτονται συχνά οι φίλοι της ομάδας που έζησαν από κοντά εκείνη τη στιγμή.