ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Μουντιάλ 2022: Όταν όλος ο πλανήτης έπαθε σοκ!

Μουντιάλ 2022: Όταν όλος ο πλανήτης έπαθε σοκ!

Με αφορμή την έναρξη του Μουντιάλ 2022 κάνουμε μια αναδρομή στις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία της διοργάνωσης. Σε παιχνίδια που έγραψαν ιστορία και έχουν μείνει ανεξίτηλα στη μνήμη όλων, για τον τρόπο με τον οποίο τα μεγάλα φαβορί γνώριζαν ήττες σοκ και έμεναν ακόμη και εκτός διοργάνωσης.

Θα καταφέρει φέτος ένα από τα αουτσάιντερ της διοργάνωσης να κάνει την έκπληξη στα γήπεδα του Κατάρ; Λίγες ημέρες πριν τη σέντρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου θα θυμηθούμε αποτελέσματα που άφησαν ιστορία σε παλαιότερα Μουντιάλ, ενώ θα θυμηθούμε και εκπλήξεις από πρόσφατες διοργανώσεις όπου το στοίχημα είχε μπει στη ζωή των παικτών και του αθλητισμού και οι αποδόσεις των αουτσάιντερ εντυπωσιάζουν.

Οι μεγαλύτερες εκπλήξεις του Μουντιάλ στην εποχή του στοιχήματος

#10 Νορβηγία - Βραζιλία 2-1, 1998

Νορβηγία Απόδοση: 6.30

Η Βραζιλία είχε εξασφαλίσει την πρωτιά του γκρουπ όταν αντιμετώπισε τη Νορβηγία στο τελευταίο παιχνίδι του ομίλου. Παρά το ότι η Σελεσάο ήταν αδιάφορη, η Νορβηγία προσφερόταν σε απόδοση 6.30. Η Βραζιλία προηγήθηκε στο 78’, για να απαντήσουν στο 83’ οι Νορβηγοί και έξι λεπτά αργότερα ολοκλήρωσαν με πέναλτι την ανατορπή.

#9. Κόστα Ρίκα - Ιταλία 1-0, 2014

Κόστα Ρίκα Απόδοση: 6.50

Ήταν το Μουντιάλ στο οποίο η Κόστα Ρίκα είχε εντυπωσιάσει με την εικόνα της. Κατάφερε να επικρατήσει με 1-0 της Ιταλίας και στη συνέχεια αναδείχθηκε ισόπαλη με την Αγγλία, για να κατακτήσει την πρωτιά στον όμιλο. Στην επόμενη φάση απέκλεισε στα πέναλτι την Ελλάδα, ενώ στα προημιτελικά βρήκε απέναντι της την Ολλανδία από την οποία αποκλείστηκε στα πέναλτι.

#8. Δανία - Γαλλία 2-0, 2002

Δανία Απόδοση: 6.80

Με σοβαρή εμφάνιση κόντρα στη Γαλλία η Δανία πανηγύρισε μια σπουδαία νίκη με 2-0 και κατάφερε στη συνέχεια να τερματίσει πρώτη στον όμιλο. Εξασφάλισε το εισιτήριο για τους “16”, όπου δεν κατάφερε να ξεπεράσει το εμπόδιο της Αγγλίας (3-0).

#7. Σλοβακία - Ιταλία 3-2, 2010

Σλοβακία Απόδοση: 7.00

Σε ένα παιχνίδι που η Ιταλία χρειαζόταν πάση θυσία τη νίκη, η Σλοβακία κατάφερε να κάνει την έκπληξη (3-2). Προηγήθηκε με 2-0 στο σκορ, είδε την Ιταλία να ισοφαρίζει, ωστόσο βρήκε και πάλι τον δρόμο προς τα δίχτυα, διαμορφώνοντας το 3-2 που ήταν και το τελικό σκορ. Τερμάτισε 2η στο γκρουπ, για να αποκλειστεί στη φάση των “16” από την Ολλανδία.

#6 Μεξικό - Γερμανία 1-0 2018

Μεξικό Απόδοση: 7.30

Με τον Ίρβινγκ Λοζάνο να σκοράρει στο 35’ της αναμέτρησης, το Μεξικό κατάφερε να πάρει μια σπουδαία αναμέτρηση κόντρα στο μεγάλο φαβορί Γερμανία. Παρά την πίεση το Μεξικό άντεξε και κράτησε μέχρι το τέλος τη νίκη, τερματίζοντας στη 2η θέση του γκρουπ. Στη φάση των “16” ηττήθηκε με 2-0 από τη Βραζιλία, για να μείνει εκτός συνέχειας.

#5. ΗΠΑ - Πορτογαλία 3-2, 2002

ΗΠΑ Απόδοση: 7.40

Στο πρώτο τους παιχνίδι στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002 οι δυο ομάδες πρόσφεραν πλούσιο θέαμα, με την Αμερική μάλιστα να παίρνει κεφάλι στο σκορ ακόμη και με 3-0. Τερμάτισε στη συνέχεια 2η στον όμιλο της, στη φάση των “16” άφησε εκτός το Μεξικό, για να αποκλειστεί από τη Γερμανία στα προημιτελικά.

#4. Κόστα Ρίκα - Ουρουγουάη 3-1, 2014

Κόστα Ρίκα Απόδοση: 9.00

Ένα τρομερό παιχνίδι στο οποίο η Ουρουγουάη προηγήθηκε με πέναλτι του Καβάνι στο 24’. Στο δεύτερο ημίχρονο η Κόστα Ρίκα βρήκε τρεις φορές τον δρόμο προς τα δίχτυα, στη συνέχεια άφησε εκτός την Ελλάδα στους “16”, για να έρθει ο αποκλεισμός από την Ολλανδία στα προημιτελικά.

#3. Σενεγάλη - Γαλλία 1-0, 2002

Σενεγάλη Απόδοση: 9.10

Με γκολ του Ντιόπ στο 30’ της αναμέτρησης η Σενεγάλη πήρε μια σπουδαία νίκη κόντρα στο μεγάλο φαβορί τη Γαλλία. Τερμάτισε στη συνέχεια στη 2η θέση του γκρουπ, ξεπέρασε στη φάση των “16” τη Σουηδία και στα προημιτελικά έμεινε εκτός από την Τουρκία.

#2. Ελβετία - Ισπανία 1-0, 2010

Ελβετία Απόδοση 14.00

Ένα απίστευτο αποτέλεσμα αν αναλογιστεί κανείς ότι πριν το παιχνίδι η νίκη της Ελβετίας παιζόταν στο 14.00 και ήταν η χρονιά που η Ισπανία κατέκτησε το Μουντιάλ. Με γκολ του Γκέλσον Φερνάντες στο δεύτερο ημίχρονο η Ελβετία άνοιξε το σκορ και κράτησε στη συνέχεια το υπέρ της 1-0 μέχρι το τέλος.

#1. Νότια Κορέα - Γερμανία 2-0, 2018

Νότια Κορέα Απόδοση: 18.60

Μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις που έχουν γίνει ποτέ στο Μουντιάλ ήταν η νίκη της Νότιας Κορέας επί της Γερμανίας. Η Νότια Κορέα ήταν το απόλυτο αουτσάιντερ, τη στιγμή που η νίκη της Γερμανίας παιζόταν στο 1.16. Με δυο γκολ η Νότια Κορέα έκανε την απόλυτη έκπληξη και άφησε εκτός διοργάνωσης την Γερμανία. Παρά τη νίκη η Νότια Κορέα τερμάτισε στην 3η θέση του γκρουπ, μένοντας εκτός τουρνουά.

Παιχνίδια που έγραψαν ιστορία στο Μουντιάλ

1938. Κούβα - Ρουμανία (3-3) 2-1

Στο Μουντιάλ του 1938 η Κούβα κατάφερε να εξασφαλίσει τη συμμετοχή της λόγω της αποχώρησης του Μεξικού. Στο εναρκτήριο παιχνίδι όπου σημειώθηκαν συνολικά εννέα γκολ και χρειάστηκε η παράταση για να πάρει τη νίκη η Κούβα. Εκεί η Ρουμανία προηγήθηκε, όμως η Κουβανοί κατάφεραν να σκοράρουν δύο γκολ και να εξασφαλίσουν την πρόκριση. Δεν κατάφεραν φυσικά να κάνουν το ίδιο και στην επόμενη φάση, όπου διασύρθηκαν από τη Σουηδία και αποκλείστηκαν από τη συνέχεια του τουρνουά.

1950. ΗΠΑ - Αγγλία 1-0

Μετά την ήττα από την Ισπανία στο εναρκτήριο παιχνίδι του ομίλου η Αμερική αντιμετώπισε την Αγγλία και χρειαζόταν απεγνωσμένα τη νίκη, προκειμένου να διατηρήσει ζωντανές τις ελπίδες της για πρόκριση. Στο 38’ της αναμέτρησης ο Joe Gaetjens σημείωσε το “χρυσό” γκολ της αναμέτρησης, δίνοντας στην ομάδα του το αποτέλεσμα που είχε ανάγκη. Αποτέλεσμα φυσικά που δεν ήταν αρκετό όπως αποδείχθηκε για την Αμερική, καθώς τερμάτισε στη συνέχεια τελευταία στο γκρουπ της.

1950. Ουρουγουάη - Βραζιλία 2-1

Η νίκη των ΗΠΑ κόντρα στην Αγγλία δεν ήταν το μοναδικό αποτέλεσμα που έγραψε ιστορία στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1950. Μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις ήταν και η νίκη της Ουρουγουάης με 2-1 κόντρα στη Βραζιλία στον μεγάλο τελικό, κατακτώντας το βαρύτιμο τρόπαιο. Μάλιστα η Σελεσάο ήταν αυτή που προηγήθηκε στο σκορ, οι Ουρουγουανοί ωστόσο ισοφάρισαν στο 66’ και 13 λεπτά αργότερα ολοκλήρωσαν μια επική ανατροπή.

1954. Δυτική Γερμανία - Ουγγαρία 3-2

Λίγοι έδιναν πιθανότητες στη Δυτική Γερμανία να καταφέρει να κατακτήσει το Μουντιάλ του 1954 κόντρα στην Ουγγαρία, από την οποία μάλιστα είχε διασυρθεί με 8-3 στη φάση των ομίλων. Μάλιστα οι Ούγγροι κατάφεραν να προηγηθούν ακόμη και με 2-0 στον τελικό, ωστόσο η Δυτική Γερμανία κατάφερε να αντιδράσει, ισοφάρισε με γκολ στο 10’ και στο 18’ και στο 84’ πέτυχε το γκολ που την έφερε στην κορυφή του κόσμου.

1966. Βόρεια Κορέα - Ιταλία 1-0

Ένα απίστευτο αποτέλεσμα που άφησε εκτός συνέχειας το φαβορί Ιταλία. Η Βόρεια Κορέα κατάφερε να βρει δίχτυα στο πρώτο ημίχρονο και κράτησε στη συνέχεια το 1-0 μέχρι το τέλος παρά την πίεση που δέχτηκε.

1974.Ανατολική Γερμανία - Δυτική Γερμανία 1-0

Ένα ιδιαίτερο παιχνίδι το οποίο ήταν ισόπαλο μέχρι το 77’, όταν ο Jürgen Sparwasser σκόραρε το “χρυσό” γκολ. Με αυτή τη νίκη η Ανατολική Γερμανία προκρίθηκε στην επόμενη φάση, όπου με ήττες από Βραζιλία και Ολλανδία αποκλείστηκε από τη συνέχεια.

1982. Β. Ιρλανδία - Ισπανία 1-0

Στο τελευταίο ματς της φάσης των ομίλων η Βόρεια Ιρλανδία κατάφερε να κάνει την έκπληξη, επικρατώντας με 1-0 της οικοδέσποινας Ισπανίας. Με γκολ στην έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου η Β. Ιρλανδία πήρε τη νίκη που τη βοήθησε να τερματίσει στην 1η θέση του ομίλου, χαρίζοντας της την πρόκριση στην επόμενη φάση.

1982. Αλγερία - Δυτική Γερμανία 2-1

Έπειτα από ένα ισόπαλο πρώτο ημίχρονο, η Αλγερία κατάφερε στο 54’ να πάρει το προβάδισμα, με τη Δυτική Γερμανία να ισοφαρίζει 13 λεπτά αργότερα. Οι Αλγερινοί αντέδρασαν άμεσα, έκαναν στο 68’ το 2-1, που έμεινε μέχρι το τέλος της αναμέτρησης. Στη συνέχεια παρά τις νίκες κόντρα σε Χιλή και Δυτική Γερμανία η Αλγερία δεν κατάφερε να προκριθεί στην επόμενη φάση.

1990. Καμερούν - Αργεντινή 1-0

Αν και αουτσάιντερ το Καμερούν κατάφερε να επικρατήσει με 1-0 της πρωταθλήτριας κόσμου Αργεντινής, χάρη σε γκολ που σημείωσε στο 67’ της αναμέτρησης. Μια νίκη που τη βοήθησε να τερματίσει στην κορυφή του ομίλου, κατάφερε στη συνέχεια να ξεπεράσει και το εμπόδιο της Κολομβίας, στα προημιτελικά ωστόσο αποκλείστηκε στην παράταση από την Αγγλία.