ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Χατζησαλάτας στο Newsbomb.gr για τα τεκμήρια διαβίωσης: «Αναχρονιστικά, σκληρά και άδικα»

Χατζησαλάτας στο Newsbomb.gr για τα τεκμήρια διαβίωσης: «Αναχρονιστικά, σκληρά και άδικα»
Pixabay

Ποιους «καίνε» τα τεκμήρια - Τι έδειξαν τα στοιχεία για το 2018 - Συνέντευξη του κ. Γιάννη Χατζησαλάτα στο Newsbomb.gr- «Φορο-χαράτσι» μέσω τεκμηρίων στα χαμηλά εισοδήματα. 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ένα εκατομμύριο Ελλήνων πληρώνει ετησίως το 90% του κρατικού κορβανά.

Εξαιτίας της γενικευμένης φοροδιαφυγής συμβαίνει το εξής: Αυξάνονται οι φόροι που αποδίδουν όσοι δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν. Ποιοι δηλαδή; Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Αυτοί πληρώνουν τα σπασμένα. Γιατί αν η φοροδιαφυγή είχε συρρικνωθεί, όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, τότε οι φόροι θα είχαν περιοριστεί.

Ο κ. Γιάννης Χαντζησαλάτας Εκπρόσωπος Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του Συλλόγου Εφοριακών Αττικής και Κυκλάδων μίλησε στο Newsbomb.gr για τα τεκμήρια.

«Τα τεκμήρια διαβίωσης που έχουν υπερφορολογήσει τα τελευταία 40
χρόνια τον Έλληνα πολίτη εκτός από άδικα και σκληρά αποδεικνύεται
με τα στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας είναι και λάθος
στοχευμένα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζησαλάτας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης θα προχωρήσει η Κυβέρνηση, από το 2020 με βασική προϋπόθεση ότι θα είναι έτοιμες οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου, όπως τα ηλεκτρονικά βιβλία και η ηλεκτρονική τιμολόγηση.

Αξίζει να σημειωθεί πως η κατάργηση των τεκμηρίων, αυτομάτως θα επιφέρει και την κατάργηση του Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης που επιβάλλεται στα αυτοκίνητα με κινητήρες από 1.929 κ.εκ. και άνω με ηλικίες έως 10 έτη όπως επίσης και στα σκάφη αναψυχής με μήκος πάνω από 5 μέτρα.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζησαλάτα «η αδυναμία του κράτους να βρει το πραγματικό εισόδημα έχει καταστήσει πλέον τα τεκμήρια ως ένα τρόπο με τον οποίο μπορεί να καλύψει την αδυναμία αυτή».

Ως έτος αναφοράς έχουν τα εισοδήματα του 2010 αδιαφορώντας ότι από τότε και έως σήμερα ο Έλληνας πολίτης έχει υποστεί καταστροφική καθίζηση των εισοδημάτων του.

«Σαν να μην είναι αρκετός αυτός ο παραλογισμός πρέπει να
τονίσουμε ότι τα τεκμήρια είναι αθροιστικά, πολλαπλασιάζουν δηλαδή
την καθημερινότητας με τον αριθμό των τεκμηρίων που έχει ο
φορολογούμενος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζησαλάτας.

Πολλές ευπαθείς ομάδες είδαν να απορρίπτονται οι αιτήσεις τους για ένταξη σε κοινωνικά προγράμματα λόγω ενός αυτοκινήτου ή ενός πατρικού ακινήτου.

«Τα στοιχεία όμως αποδεικνύουν ότι αυτοί που δεν έχουν την δυνατότητα να αποκρύψουν εισοδήματα οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι είναι αυτοί που κατά το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό πληρώνουν επιπλέον φόρους λόγω τεκμηρίων» επισήμανε.

«Φορο-χαράτσι» μέσω τεκμηρίων στα χαμηλά εισοδήματα

«Χαράτσι» λόγω τεκμηρίων πλήρωσαν στην Εφορία πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες που έχουν χαμηλά εισοδήματα από τόκους, ενοίκια ή περιστασιακή απασχόληση.

Ο κ. Γιάννης Χατζησαλάτας ετοίμασε για το Newsbomb.gr σχετικό πίνακα και διερωτάται εάν «σε αυτές τις ομάδες κρύβονται τα άδηλα εισοδήματα;»

Τεκμήρια - Τι έδειξαν για το 2018

  • 1,9 ΕΚΑΤ. ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ
  • 6,7 ΔΙΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΛΩΘΕΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑ
  • 150 ΕΚΑΤ. ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΦΟΡΟΙ

ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ :

  • 697.290 ΜΙΣΘΩΤΟΙ
  • 515.509 ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
  • 394.461 ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΕΣ
  • 206.340 ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Βάσεις 2019: Τέλος στην αγωνία των υποψηφίων – Πότε ανακοινώνονται

Εφορία: Αλλάζει η παλιά ρύθμιση - Αυστηρότερα κριτήρια και περισσότερες δόσεις

Σχετικές ειδήσεις