ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Το καλύτερο μέλι στον κόσμο είναι ελληνικό - Από τα βουνά της Καστοριάς στον Καναδά και τη Μαλαισία

Τα μελίσσια του Χρήστου Τζακόπουλου από τα ορεινά της Καστοριάς
Τα μελίσσια του Χρήστου Τζακόπουλου από τα ορεινά της Καστοριάς

Ο Χρήστος Τζακόπουλος «αποκαλύπτει» στο Newsbomb.gr τα μυστικά που κερδίζει το μέλι του σε όλους τους διεθνείς διαγωνισμούς

Ο Χρήστος Τζακόπουλος παράγει το καλύτερο μέλι στον κόσμο, το μέλι που έχει διακριθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς βγαίνει από τα βουνά της Καστοριάς.

Ο ίδιος δεν είχε σχέση με την μελισσοκομία. Όταν ήταν φοιτητής αποφάσισε στο σπίτι του στο χωριό του να βάλει δύο μελίσσια… και αυτό ήταν.

Το πιο γευστικό και υγιεινό μέλι που υπάρχει αυτή την στιγμή παράγεται από τις δικές του μέλισσες.

Μιλά στο Newsbomb.gr για τις διακρίσεις του, για τον ελληνικό πρωτογενή τομέα ακόμη και για τις εξαγωγές μελιού που κάνει στην Ευρώπη, στην Αμερική, στον Καναδά και στη Μαλαισία.

meli2.jpg
Μέλι με βραβείο MTA

Ξεκίνησες από χόμπυ να ασχολείσαι με την μελισσοκομία και ξαφνικά το μέλι που παράγεις είναι ένα από τα καλύτερα στον κόσμο… Αρχικά γιατί αποφάσισες να βάλεις στο σπίτι στο χωριό σου μέλι;

Την περίοδο εκείνη φοιτούσα στη σχολή Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ. και μου άρεσε η ενασχόληση με τη φύση ενώ γνώριζα ότι έχει πολύ δύσκολη επαγγελματική αποκατάσταση. Επίσης, ενώ ήμουν παιδί της πόλης δεν έχασα ποτέ την επαφή με το χωριό. Έτσι άρχισα να σκέφτομαι να ασχοληθώ με τον αγροδιατροφικό κλάδο. Σκέφτηκα «ας βάλω δύο μελίσσια να δω πως είναι και να έχουμε λίγο μέλι για το σπίτι». Ε αυτό ήταν. Κόλλησα με την μελισσοκομία.

Ποια βραβεία έχεις αποσπάσει;

«Το Ορεινό μέλι ανθέων μου έχει αποσπάσει 3 βραβεία από το 2019. Το πρώτο είναι Silver Award στο διεθνή διαγωνισμό «LIHA 2019 - London International Honey Awards» τον Απρίλιο του 2019, το δεύτερο είναι Ασημένιο Βραβείο στο Διαγωνισμό Ελληνικού Μελιού που πραγματοποιήθηκε στο Σ.Ε.Φ τον Δεκέμβριο του 2019 και το τρίτο είναι Gold Award στο διεθνή διαγωνισμό «MTA 2021 - Mediterranean Taste Awards» τον Μάρτιο του 2021. Ουσιαστικά βραβεύεται η σοδειά μας κάθε χρόνο από όταν ξεκινήσαμε να συμμετέχουμε σε εκθέσεις και διεθνής διαγωνισμούς».

meli-paragogos.jpg
Ο Χρήστος Τζακόπουλος από τα μελίσσια του στην Καστοριά κρατά στο χέρι του το τελικό προϊόν που έχει αποσπάσει διεθνείς διακρίσεις

Σε ποια περιοχή «δουλεύουν» οι μέλισσες σου ;

«Τα προϊόντα μου παράγονται στις ορεινές περιοχές της Καστοριάς».

Ήσουν στην Νεάπολη Κοζάνης και έβαζες βενζίνη και είπες να δεις τα αποτελέσματα του διαγωνισμού… θα μας περιγράψεις λίγο την σκηνή;

«Έβαζα βενζίνη στο αυτοκίνητό μου σε ένα πρατήριο στην Νεάπολη Κοζάνης επιστρέφοντας από τη Θεσσαλονίκη. Μπήκα από το κινητό μου στην ιστοσελίδα των βραβείων για να δω τα αποτελέσματα του διαγωνισμού. Αρχικά είδα στην κατηγορία των χάλκινων. Δεν βρήκα κάτι. Μετά είδα ότι δεν ήταν ούτε στα ασημένια. Τότε άρχισα να απογοητεύομαι. Είπα στο τέλος να κοιτάξω στα χρυσά και τελικά ήταν εκεί. Αυτό που ένιωσα ήταν απίστευτο, όταν αντιλήφθηκα ότι το μέλι μου ήταν στα καλύτερα του κόσμου.

Τι κάνει το μέλι σου τόσο ξεχωριστό;

«Ένα είναι το συστατικό. Η αγάπη για τις μέλισσες. Από εκεί και πέρα έχει να κάνει με την εργασία του μελισσοκόμου καθώς η μέλισσα ούτως ή άλλως ένα ξεχωριστό και ποιοτικό προϊόν».

Ποιοι είναι οι επόμενοι σου στόχοι;

«Το προϊόντα μου έχουν καταφέρει να χτίσουν μια σχέση εμπιστοσύνης με πληθώρα πελατών στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Ευρώπη, ΗΠΑ, Καναδά, Μαλαισία κ.α.). Συνεργαζόμαστε με 20 επιλεγμένα καταστήματα σε Θεσσαλονίκη,Καστοριά,Αττική και Κρήτη καθώς επίσης έχουμε συνεργασίες και στη Γερμανία και Σουηδία. Επόμενος στόχος για εμάς είναι τα προϊόντα μας να αποκτήσουν μια θέση στα ράφια των καταστημάτων του Καναδά, της Αμερικής αλλά και της Αυστραλίας, σε χώρες όπου υπάρχει η ελληνική ομογένεια».

meli3.jpg
Τα μελίσσια του Χρήστου Τζακόπουλου από τα ορεινά της Καστοριάς

Θα έλεγες στον κόσμο να γυρίσει στην πρωτογενή παραγωγή, αποδίδει;

«Δεν υπάρχει απάντηση για το αν αποδίδει ή όχι. Αρκετοί στρέφονται στη πρωτογενή παραγωγή έχοντας στο νου τους ότι αποδίδει, παρασυρόμενοι βέβαια από άρθρα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο κατά καιρούς όπου αναφέρουν για τις μεγάλες αποδόσεις σε ορισμένες καλλιέργειες κλπ. Έτσι αρκετοί καταλήγουν να επενδύουν και στο τέλος να απογοητεύονται και χάνουν τα χρήματά τους. Η απόδοση θα έρθει αποκλειστικά με την προσωπική σου εργασία και πολύ υπομονή και επιμονή».

Τέλος, ο κόσμος γιατί να προτιμά μέλι και γιατί ελληνικά προϊόντα;

«Τα ελληνικά προϊόντα είναι γνωστό ότι είναι τα καλύτερα ποιοτικά. Πρώτον λόγω της τεράστιας και ιδιαίτερης βιοποικιλότητας και του κλίματος της χώρας μας, δεύτερον ο υψηλός επαγγελματισμός των περισσότερων Ελλήνων παραγωγών. Μάλιστα όσον αφορά το μέλι η Ελλάδα έχει από τις πιο αυστηρές νομοθεσίες παγκοσμίως».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.