ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Η Ντανιέλα Νικόλοβα-Σιδηροπούλου έγραψε την ιστορία του μαρτυρικού Μεσόβουνου στον τοίχο με μπογιά

Η Ντανιέλα Νικόλοβα-Σιδηροπούλου ποζάροντας στο μεγάλο της έργο
Η Ντανιέλα Νικόλοβα-Σιδηροπούλου ποζάροντας στο μεγάλο της έργο

Ζωγράφισε στιγμιότυπα από το ολοκαύτωμα στο Μεσόβουνο, τον Μ. Αλέξανδρο στην Φλώρινα, τον Αλέξανδρο Υψηλάντη στο Φιλώτα και γέμισε την Πτολεμαϊδα με ήρωες της ελληνικής επανάστασης.

Ζει στη δυτική Μακεδονία. Σύζυγος, μητέρα μα και καλλιτέχνιδα υψηλών προδιαγραφών. Ο λόγος για την Ντανιέλα Νικόλοβα-Σιδηροπούλου η οποία έχει δώσει μια ιστορική διάσταση στην περιοχή της και ιδιαιτέρως στο Μεσόβουνο.

Το Μεσόβουνο είναι το μαρτυρικό χωριό που έπνιξαν στο αίμα οι ναζί.

Δύο φορές πλήρωσε με αίμα το Μεσόβουνο Κοζάνης την εκδικητική μανία των ναζί κατακτητών. Την πρώτη φορά στις 23 Οκτωβρίου 1941 και τη δεύτερη φορά στις 22 Απριλίου το 1944.

Με 157 θύματα την πρώτη φορά και 108 τη δεύτερη, με πυρπολήσεις σπιτιών και δημεύσεις περιουσιών, από Γερμανούς και Έλληνες συνεργάτες τους.

Η Ντανιέλα θέλοντας να κρατήσει ζωντανή αυτή την ιστορική μνήμη ζωγράφισε στους τοίχους του χωριού στιγμιότυπα από το ολοκαύτωμα που υπέστησαν οι κάτοικοι του χωριού.

Η ίδια είχε προηγουμένως ζωγραφίσει στην Φλώρινα και στο Φιλώτα τον Μ. Αλέξανδρο και τον Αλέξανδρο Υψηλάντη αντίστοιχα.

Στην Πτολεμαΐδα ζωγράφισε στα ΚΑΦΑΟ της πόλης τους ήρωες της ελληνικής επανάστασης.

Μιλάει στο Newsbomb.gr για την συναισθηματική φόρτιση που ένιωθε όταν έφτιαχνε τις τοιχογραφίες στο Μεσόβουνο, για το φόρο τιμής που εκπλήρωσε μέσω των έργων τέχνης που μετέτρεψε τα ΚΑΦΑΟ της πόλης που φέρουν τους ήρωες της επανάστασης. Το αγαπημένο της θέμα και έργο είναι το άλογο που την γοητεύει από μικρή, ενώ όταν υλοποιεί μεγάλα projects δίπλα της είναι τα παιδιά της, η Ελένη και ο Κωνσταντίνος.

Ποζάροντας στο μεγάλο της έργο

Το ολοκαύτωμα στο Μεσόβουνο το αποτυπώσατε σε τοίχους στην Πτολεμαΐδα. Τι σας ώθησε να το φτιάξετε;

«Εδώ και αρκετό καιρό ο πρόεδρος του Μεσοβούνου, ο Παύλος Παραστατίδης είχε στη σκέψη και στα σχέδιά του, εκτός από το μνημείο του ολοκαυτώματος να αποτυπώσει και οπτικά την ιστορία του τόπου. Παρακολουθώντας τις τελευταίες τοιχογραφίες μου «Μέγας Αλέξανδρος» στην Φλώρινα, «Αλέξανδρος Υψηλάντης» στο Φιλώτα και άλλα ιστορικά έργα μου ανέθεσε το σημαντικό και δύσκολο αυτό εγχείρημα. Έπρεπε να μάθω και να προσπαθήσω να κατανοήσω τον τρόμο και τον πόνο που ζήσανε οι άνθρωποι αυτοί. Πέρασα αρκετές ώρες μελετώντας το πλούσιο αρχείο του προέδρου που εδώ και πολλά χρόνια κατάφερε με πολύ αγάπη και σεβασμό να δημιουργήσει. Έτσι σχηματίστηκε η πρώτη εικόνα τις τοιχογραφίας στο μυαλό μου, αλλά… άλλο η θεωρία, και άλλο η πράξη! Όσο ζωγράφιζα στο χωριό, περνούσαν κάτοικοι και μου διηγούνταν αυτά που θυμούνται και ιστορίες από τους προγόνους τους. Έτσι το αρχικό σχέδιο που είχα στο μυαλό μου άλλαζε μέρα με την μέρα. Η συναισθηματική μου φόρτιση αυξανόταν διαρκώς και ένιωθα ότι το ίδιο το σχέδιο ζωντάνευε και μου κατηύθυνε το χέρι, τη ψυχή μου και τα πινέλα μου».

Θεωρείτε ότι το έργο σας είναι μια ιστορική υπενθύμιση;

«Σίγουρα είναι ένα έργο που ξυπνάει μνήμες και προκαλεί συναισθήματα... Κάποια στιγμή ήρθε μια κυρία και με δάκρυα στα μάτια μου εξήγησε ότι έχω ζωγραφίσει τις δυο γιαγιάδες τις! Σταμάτησε για να βγάλει και φωτογραφία με αυτές. Παρελθόν και παρόν…ένα ταξίδι στον χρόνο».

Έχετε ζωγραφίσει τους ήρωες του 1821 στα ΚΑΦΑΟ της πόλης, ήταν ένας φόρος τιμής;

«Ήταν φόρος τιμής ναι, στα πλαίσια του εορτασμού του Δήμου Εορδαίας για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, δημιουργήθηκαν 5 ΚΑΦΑΟ με τους:

-Διονύσιο Σολωμό

-Μαντώ Μαυρογένους

-Κωστή Παλαμά

-Ιωάννη Φαρμάκη

-Αλέξανδρο Υψηλάντη

…που είναι η δικιά μου προσφορά και ο φόρος τιμής προς τον τόπο ζω».

Ποιο είναι το αγαπημένο σας έργο και γιατί;

« Το άλογο! Η παιδική μου αγάπη που με ακολουθεί και σήμερα. Στην καλλιτεχνική μου πορεία πέρασα από διάφορες πτυχές της τέχνης, τα τελευταία χρόνια όμως μελετάω τον κόσμο του υπέροχο αυτού πλάσματος. Το τελευταίο μυθικό πλάσμα της γης!»

Τα παιδιά σας , τι σας λένε για τα έργα σας;

«Ο Κωνσταντίνος και Η Ελένη είναι πάντα μαζί μου όταν ζωγραφίζω! Από μικρά είναι με ένα πινέλο στο χέρι- οι καλύτεροι βοηθοί μου. Ένα έργο αποκτά πάντα μεγαλύτερη αξία όταν ένα παιδικό χέρι και μία παιδική ψυχή αφήσει το αποτύπωμά του . Η χαρά στα μάτια τους είναι απερίγραπτη. Μου αρέσει να είμαι δίπλα στα παιδιά και αυτά δίπλα μου- απίστευτη πηγή ενέργειας. Εδώ και 10 χρόνια διατηρώ ατελιέ με μαθήματα ζωγραφικής και οργανώνω εκδηλώσεις για τους μικρούς μου φίλους. Απευθύνω ανοιχτή πρόσκληση να έρθετε να μας δείτε από κοντά και να συμμετάσχετε στη γιορτή μας ‘’Ελάτε να ζωγραφίσουμε το μεγαλύτερο αυγό στην Ελλάδα’’».

Ποιο θα είναι το επόμενο;

«Υπάρχουν αρκετά πρότζεκτ στο μέλλον, αυτή τη στιγμή όμως προηγείται η οικογένειά μου και η ανασυγκρότηση των σκέψεων μου».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.