ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Μεκίλα: Η βραβευμένη ελληνική τεκίλα φτιάχνεται με φραγκόσυκα από την Αμοργό

Μεκίλα: Η βραβευμένη ελληνική τεκίλα φτιάχνεται με φραγκόσυκα από την Αμοργό

Ο Αντώνης Βεκρής από την Αμοργό φτιάχνει το ποτό χρησιμοποιώντας τα φραγκόσυκα του νησιού του.

Σκέφτεστε τι θα πιείτε σήμερα κατά την βραδινή σας έξοδο; Τι λέτε μια τεκίλα…όχι μεξικάνικη αλλά ελληνική!

Και όμως υπάρχει και είναι από την Αμοργό και μάλιστα λέγεται Μεκίλα.

Ο ποτοποιός Αντώνης Βεκρής φτιάχνει τεκίλα χρησιμοποιώντας αμοργιανά φραγκόσυκα.

Μιλάει στο Newbomb.gr για το εγχείρημα του, που κατακτά ακόμη και τους πιο απαιτητικούς λάτρεις του ποτού. Μυστικά για την παρασκευή της Μεκίλας σύμφωνα με τον ίδιο είναι η μικρή παραγωγή αλλά το μεγάλο μεράκι.

Έχει αποσπάσει βραβεία ποιότητας. Ως ανήσυχο πνεύμα υπόσχεται και νέα καινοτόμα προϊόντα που θα συνοδεύουν το υπέροχο ποτό του…

Ελληνική «τεκίλα» από…φραγκόσυκα. Πώς προήλθε αυτή η ιδέα και τι αποδοχή έχει;

«Σαν ποτοποιός που είμαι, γνωρίζω, ότι η τεκίλα παράγεται στο Μεξικό, από ένα κάκτο που λέγεται Αγαύη. Έτσι λοιπόν καθώς ήμουν στο νησί μου την Αμοργό και βλέποντας τις φραγκοσυκιές που υπάρχουν σε άφθονες στο σε άγριο επίπεδο σκέφτηκα όπως οι μεξικανοί φτιάχνουν ποτό από τον κάκτο αγαύη να φτιάξω και εγώ ένα ποτό από τα φρούτα του κάκτου της φραγκοσυκιάς, τα φραγκόσυκα. Έλεγα στους συμπατριώτες μου, ότι όπως οι μεξικανοί έφτιαξαν την τεκίλα έτσι και εγώ θα φτιάξω την Αμοργιανή τεκίλα και γελούσαν.

Ζήτησα λοιπόν από το γενικό χημείο του κράτους, που με εποπτεύει, να μου δώσει την άδεια να αποστάξω φραγκόσυκα και αν είναι απόσταγμα καλό, να φτιάξω ποτό. Το χημείο μου έδωσε την άδεια, να παράγω 10 λίτρα, να το αναλύσουν και αν είναι καλό, να μου δώσουν την άδεια για παραγωγή, για να το διαθέσω στο κοινό. Οι αναλύσεις του χημείου έδειξαν, ότι το απόσταγμα από τα φραγκόσυκα ήταν πρώτης ποιότητας και με προέτρεψαν να ιδρύσω αποσταγματοποιία, για να αποστάξω νόμιμα τα φραγκόσυκα, να πληρώνω τους φόρους οινοπνεύματος στο κράτος και να το διαθέσω, να πωλείται στα καταστήματα.

Από το 2008 έως το 2012 πάλευα με την γραφειοκρατία, για να πάρω την άδεια να αποστάξω φραγκόσυκα.

Η αιτία της καθυστέρησης, όπως με ενημέρωναν οι υπάλληλοι του γενικού χημείου του κράτους, ήταν ότι δεν υπήρχε ούτε νόμος ούτε κανόνες για την απόσταξη φραγκόσυκου, αφού μέχρι τότε κανένας ποτοποιός δεν είχε κάνει τέτοια άδεια στο ελληνικό κράτος.

Το Μεξικό έχει κατοχυρώσει το όνομα «τεκίλα» για το ποτό, εσείς πως το ονομάζετε;

«Εγώ ίδρυσα την αποσταγματοποιία στην Αμοργό και άρχισα να παράγω από τα άγρια φραγκόσυκα της Αμοργού τα ποτά. Το όνομα που τους έδωσα είναι ΜΕΚΙΛΑ. Πήρα το ΜΕ από το μέλι που βάζω και το ΚΙΛΑ από το φραγκοσυκίλα και έφτιαξα το όνομα ΜΕΚΙΛΑ. Με το όνομα ΜΕΚΙΛΑ ονόμασα 3 ποτά, άσπρη Μεκίλα, που είναι στην αρχική του μορφή, κίτρινη Μεκίλα που έχει μέσα λίγο μέλι να σπάει την αγριάδα του αποστάγματος και να αρέσει σε περισσότερο κόσμο. Την παλαιωμένη Μεκίλα που είναι απόσταγμα 100% παλαιωμένο σε δρύινα βαρέλια, 3 χρόνια και φτιάξαμε και ένα λικέρ, που το ονομάσαμε φραγκοσυκόμελο.

Έχετε αποσπάσει διεθνή βραβεία για τα προϊόντα σας; Ποια αφορούν;

«Τα ποτά Μεκίλα έχουν πάρει χρυσό βραβείο για την ποιότητα και την εξωτική τους γεύση καθώς και το φραγκοσυκόμελο έχει πάρει και αυτό χρυσό βραβείο. Στα καταστήματα μας που έχουμε 4 στην Αμοργό, 1 στην Άνδρο, 1 στην Τήνο και 1 στην Αθήνα και έχουμε την δυνατότητα να κερνάμε τους πελάτες μας , η ανταπόκριση είναι πολύ εντυπωσιακή. Στους άνδρες αρέσει περισσότερο τα 3 ποτά τεκίλα και στις γυναίκες και γενικά στους νέους που δεν τους αρέσουν τα δυνατά ποτά αρέσει το φραγκοσυκόμελο».

Το δικό σας προϊόν υποστηρίζετε πως είναι καλύτερο από το αντίστοιχο ποτό του Μεξικού, τι το κάνει πιο διαφορετικό;

«Πιστεύω ότι η ποιότητα και η γεύση των ποτών μας ΜΕΚΙΛΑ και ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΌΜΕΛΟ οφείλεται στο ότι παράγονται από ένα άγριο φρούτο το φρούτο του κάκτου της φραγκοσυκιάς και όχι από τον ίδιο τον κάκτο όπως τα ποτά του Μεξικού. Επιπλέον παράγονται από μια μικρή ελληνική ποτοποιία με πολύ προσοχή και μεράκι μικρές ποσότητες που κάνουν το προϊόν αυτής της προσπάθειας να υπερτερεί σε ποιότητα και γεύση. Η ποτοποιία μας ξεκίνησε την καριέρα της το έτος 2003 για να φτιάξει το πρώτο ρακόμελο στην Ελλάδα το ΑΜΟΡΓΙΟΝ ρακόμελο. Μέχρι τότε κανένας ποτοποιός δεν είχε σκεφτεί να κάνει ποτό το βραστάρι που πίναμε όταν πονούσε ο λαιμός μας. Για τον λόγο αυτό πήραμε 3 διπλώματα ευρεσιτεχνίας και καθιερώσαμε την μόδα του Ρακόμελου και τα Ρακόμελαδικα σε όλη την Ελλάδα. παρόλο που μας αντέγραψαν και έχουν φτιάξει και άλλοι Ρακόμελα , το ΑΜΟΡΓΙΟΝ Ρακόμελο έχει καθιερωθεί στην μνήμη του λαού ότι είναι το καλύτερο στην Ελλάδα».

Βγάζετε και άλλα ποτά τόσο ιδιαίτερα;

«Όπως διαπιστώνετε η ποτοποιία μας ξεκίνησε με ένα καινοτόμο ποτό και συνέχισε να εκπλήσσει τον κόσμο και με άλλα καινοτόμα ποτά όπως είναι η Mεκίλα, το Φραγκοσυκόμελο αλλά και άλλα όπως το Ροδόμελο (ρακόμελο με ρόδι), το Μαστιχάτο (ρακόμελο με μαστίχα), το οινόμελο ΜΕΛΙΚΡΑΤΟΝ που πήραμε την ιδέα από τους αρχαίους Έλληνες , το LEMONTELO ( ρακόμελο με λεμόνι). Φτιάχνουμε επίσης το ποτό ψημένη προς τιμήν του νησιού μας Αμοργός γιατί έτσι έλεγαν το βραστάρι που πίναμε για το λαιμό μας, αντί να το λένε βρασμένο το λέγανε ψημένη/ ψημένο. Επίσης φτιάχνουμε και άλλα καινοτόμα προϊόντα όπως λουκούμια με ρακόμελο, λουκούμια με ψημένη, αμυγδαλωτά με ρακόμελο. Επίσης, παρασκευάζουμε και καινοτόμα κρασιά όπως ο Χρυσαφένιος , ένα λευκό ξηρό κρασί με χρώμα χρυσό, το οποίο όμως έχει πολυφαινόλες που έχουν μόνο τα κόκκινα κρασιά. Δηλαδή η καινοτομία του είναι ότι ενώ είναι κατηγορία λευκό ξηρό έχει ευεργετικά συστατικά του κόκκινου κρασιού . Στα καταστήματα μας που κάνουμε γευσιγνωσία , οι Γάλλοι που ξέρουν από κρασιά το επιλέγουν. Παράγουμε επίσης , το λευκό ξηρό κρασί ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ, ένα κρασί χωρίς κανένα συντηρητικό, ούτε το θειώδη που βάζουν στα κρασιά για συντήρηση. Φτιάχνεται μόνο από τον χυμό του σταφυλιού και εντυπωσιάζει για την ποιότητα και την γεύση του.

Το έτος 2021, δηλαδή φέτος, φτιάξαμε ακόμη ένα καινοτόμο ποτό, το οποίο ονομάσαμε ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ, προς τιμήν του νησιού μας Αμοργός. Είναι ένα ποιοτικό ποτό με 18%Vol και με χρώμα το απέραντο γαλάζιο της Αμοργού. Στην ουσία είναι ένα μπλε ρακόμελο με δροσερά βότανα και με το φύκιο υπερτροφή, σπυρουλίνα που του δίνει το χρώμα μπλε. Εφέτος που έκανε πρεμιέρα, οι πελάτες το τίμησαν ιδιαίτερα, όχι μόνο στην Αμοργό αλλά και σε όλη την Ελλάδα, ιδιαίτερα όμως στα νησιά».

Ετοιμάζετε κάτι άλλο το προσεχές διάστημα;

«Το έτος 2019 ίδρυσα στην Αμοργό τυροκομείο. Έφτιαξα μια μικρή παραγωγή με κεφαλοτύρι- γραβιέρα και ξυνομηζύθρα και εντυπωσίασε τους πελάτες που τα δοκίμασαν και τα αγόρασαν. Περιμένω να τελειώσει η κατάσταση με τον Κοροναϊο για να αρχίσω πάλι την παραγωγή με καινοτόμα προϊόντα που θα εντυπωσιάσουν.

Όλη η φιλοσοφία μας, η δική μου και των παιδιών μου που είμαστε στην εταιρεία είναι να φτιάχνουμε ποιοτικά καινοτόμα προϊόντα, που να ξεχωρίζουν για την ποιότητα και την μοναδική τους γεύση».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.