Κώστας Τσουρός
«Η τηλεόραση είναι πιο ανθρωποφαγική από ποτέ», λέει ο Κώστας Τσουρός στο Newsbomb.gr
Πηγή: Γιώργος Καπλανίδης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Κώστας Τσουρός στο Newsbomb.gr: «Μου λείπει η αλήθεια από την TV»

Ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής μιλά για την εκπομπή «Ακόμα δεν είδες τίποτα!» και την τηλεοπτική αρένα…

Καταφέρνει να αφήνει το αποτύπωμά του τηλεοπτικά, έχοντας έναν και μόνο στόχο: να παραμένει μάχιμος με ρεπορτάζ και έρευνα στα θέματα που παρουσιάζει. Για τον Κώστα Τσουρό, άλλωστε, κανένας επαγγελματικός ρόλος δεν μπαίνει πάνω από την ιδιότητα και το μικρόβιο του δημοσιογράφου. Ακόμη και φέτος, που πλέον έχει αναλάβει την κεντρική παρουσίαση στην infotainment εκπομπή του MEGA «Ακόμα δεν είδες τίποτα!», ο Κώστας τρέχει στα γραφεία του μεγάλου καναλιού, μιλά στο τηλέφωνο και αναζητά θέματα.

Σε ένα διάλειμμα από τις υποχρεώσεις του, ανοίγει τα χαρτιά του και -με τον δικό του ειλικρινή λόγο- μιλά για όλα….

Ποιες ήταν οι πρώτες σκέψεις που έκανες, όταν ήρθε η πρόταση για δική σου εκπομπή;

Ήταν κάτι που είχαμε συζητήσει ξανά με τους ανθρώπους του MEGA, αλλά δεν είχε ευοδωθεί. Τώρα υπήρξαν οι κατάλληλες συνθήκες για να προχωρήσουμε. Όταν πάντως έγινε η πρόταση, σκέφτηκα ότι θα πρέπει να είμαι προσεκτικός γιατί ήξερα από την αρχή ότι δεν θέλω να κάνω κάτι… απλά για να το κάνω. Ήθελα να αποτυπωθεί με το σωστό τρόπο αυτό που είχα στο μυαλό μου, αυτό που πίστευα ότι θα είναι καλό για τον κόσμο.

Κώστας Τσουρός
«Εμένα δεν θα μου άρεσε ο κόσμος να με βλέπει και να γελάει με αυτά που λέω για τον άλλον», λέει ο Κώστας ΤσουρόςΓιώργος Καπλανίδης


Το «Ακόμα δεν είδες τίποτα!» είναι αυτό που ήθελες;

Ναι! Ήθελα ένα καθαρό infotainment πρόγραμμα. Είναι μία εκπομπή που ξεχωρίζει γιατί έχει ψυχαγωγία και ενημέρωση σε ισόποσες δόσεις…

Νιώθεις ότι η αρχική σου σκέψη έχει αποτυπωθεί στο 100%;

Είναι νωρίς ακόμα για να πω κάτι τέτοιο… Είμαστε μόλις στο μήνα Νοέμβριο. Έχουμε ακόμη να διορθώσουμε πραγματάκια, έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε. Ο κεντρικός κορμός είναι αυτό που ήθελα όμως.

Η ομάδα που έχεις φτιάξει επίσης έχει ενδιαφέρον, καθώς άνθρωποι της ενημέρωσης συναντούν εκείνους της ψυχαγωγίας…

Στα θέματα της ενημέρωσης ασχολούμαστε εγώ με τη Δέσποινα Τσώκου που είναι δημοσιογράφος. Έτσι, μαζί ερευνάμε τα θέματα. Η Νόνη Δούνια, η Ευρυδίκη Βαλαβάνη και ο Πάνος Κατσαρίδης, έχουν το lifestyle μέσα τους. Η ομάδα κάνει ξεκάθαρη την έννοια του infotainment.

τσουρός
Η ομάδα της εκπομπής, «Ακόμα δεν είδες τίποτα!»Γιώργος Καπλανίδης

Πώς είναι ο ρόλος του κεντρικού παρουσιαστή για έναν άνθρωπο που έχει μάθει στο ρεπορτάζ;

Θεωρώ ότι αυτή η δουλειά είναι συλλογική. Δεν συμπεριφέρομαι στην εκπομπή σαν να είμαι εγώ ο κεντρικός παρουσιαστής. Πολλές φορές μου λένε ότι παρουσιάζω τη δουλειά πολύ δημοσιογραφικά. Ωστόσο, εγώ είμαι πάνω από όλα δημοσιογράφος. Αυτό το στοίχημα έχω βάλει, να είμαι δημοσιογράφος και παρουσιαστής. Δεν είμαι ο μόνος, βεβαίως, αλλά τα τελευταία χρόνια είδαμε πολλά. Άνθρωποι από άλλους χώρους αναλάμβαναν την παρουσίαση και δημοσιογράφοι ή άνθρωποι της τηλεόρασης δεν είχαν ευκαιρίες. Εγώ, λοιπόν, νιώθω τυχερός…

Ένας άνθρωπος για να είναι παρουσιαστής πρέπει να είναι και δημοσιογράφος τελικά;

Πάντα έχει να κάνει με το είδος της εκπομπής που παρουσιάζεις. Στις lifestyle εκπομπές θα μπορούσε να αναλάβει την παρουσίαση κάποιος που να είναι από άλλο χώρο. Εγώ αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι πώς μπορείς να αναθέσεις σε κάποιον, που δεν είναι δημοσιογράφος, δημοσιογραφικές εκπομπές; Σε αυτή την περίπτωση, όταν δεν έχει κάνει ρεπορτάζ, όταν δεν έχει λιώσει τα παπούτσια του στο δρόμο, ή δεν ξέρει τι σημαίνει διασταύρωση πηγών, δεν μπορεί να παρουσιάσει. Κατά τη γνώμη μου, πάντως, καλό θα ήταν να εξαντλείται το δυναμικό της τηλεόρασης και των δημοσιογράφων και μετά να έρχονται άνθρωποι από άλλους χώρους.

Nούμερα τηλεθέασης βλέπεις;

Φυσικά και τα κοιτάζω, κρινόμαστε από αυτά οι άνθρωποι της τηλεόρασης. Τα κοιτάζω, βλέπω τι άρεσε, τι δεν άρεσε. Αν και δεν θεωρώ ότι τα νούμερα αποτυπώνουν την πραγματική εικόνα καθώς διανύουμε την ψηφιακή εποχή και ο καθένας μπορεί να δει ένα πρόγραμμα από παντού, είναι ένα εργαλείο με το οποίο δουλεύουμε. Δεν μπορώ να ακούω παρουσιαστές να λένε ότι δεν τους αφορούν τα νούμερα. Αν δεν σε αφορούν τα νούμερα, σημαίνει ότι δεν σε αφορά η εκπομπή που κάνεις.

Αν σου ζήταγα να κάνεις ένα μικρό σχόλιο για τα όσα συμβαίνουν φέτος στην TV, ποιο θα ήταν αυτό;

Η τηλεόραση είναι πιο ανθρωποφαγική από ποτέ. Ήδη βλέπουμε ο ένας να τρώει τον άλλον με ταχύτητα φωτός. Εγώ δεν θυμάμαι άλλη χρονιά να είχαμε ξεκινήσει έτσι. Επικρατεί μία φρενίτιδα για το ποιος θα την πει στον άλλον. Αντί να κάνουμε τη δουλειά μας και να δει κάτι ωραίο ο κόσμος, κοιτάμε πώς θα την πούμε στον άλλον. Για κάποιους αυτό μπορεί να αποδίδει στα νούμερα τηλεθέασης, από την άλλη δεν σκέφτονται ότι ο κόσμος μπορεί να γελάει με αυτά. Εμένα δεν θα μου άρεσε ο κόσμος να με βλέπει και να γελάει με αυτά που λέω για τον άλλον. Προτιμώ να με βλέπει για τη θεματολογία της εκπομπής.

Απέχεις πολύ από αυτή τη λογική, σωστά;

Είναι συνειδητή επιλογή, δεν θέλω να συμμετέχω σε όλο αυτό το πράγμα που γίνεται φέτος στην TV.

Κώστας Τσουρός
«Eγώ είμαι πάνω από όλα δημοσιογράφος», σημειώνει ο Κώστας ΤσουρόςΓιώργος Καπλανίδης


Υπάρχουν πράγματα που έχεις πει ή σχολιάσει και τα έχεις μετανιώσει;

Πάντα σκέφτομαι αυτά που λέω… Δεν νομίζω ότι μετανιώνω, αυτό που λέω είναι αυτό που πιστεύω. Μπορεί να έχω υπάρξει πιο καυστικός, όμως πάντα εκφράζω την άποψή μου. Πάντα επίσης τεκμηριώνω με επιχειρήματα, που ακολουθούν τη συλλογιστική μου. Δεν θεωρώ ότι οι μη δημοφιλείς απόψεις δεν πρέπει να ακούγονται. Αυτό που θα πω, το λέω γιατί το πιστεύω και όχι για να είμαι αρεστός.

Ποια εκπομπή ξεχωρίζεις φέτος;

To «Mega Stories» με τη Δώρα Αναγνωστοπούλου φέτος έχει ανέβει πολύ. Και δεν αναφέρομαι στα νούμερα τηλεθέασης, αλλά στο περιεχόμενο. Τα θέματα με τα οποία καταπιάνεται είναι εξαιρετικά. Γίνεται καλή δουλειά.

Τι σου λείπει από την ελληνική τηλεόραση;

Η αλήθεια… Νιώθω ότι οι περισσότερες τοποθετήσεις γίνονται για να γίνονται. Είναι ελάχιστοι οι άνθρωποι στην τηλεόραση που εκφράζουν αυτό που πιστεύουν. Οι περισσότεροι πηγαίνουν με το ρεύμα.

Ποιο πρόσωπο σου λείπει;

Κανένα! Είμαστε πολλοί για να μου λείψει κάποιος (γέλια)…

Φίλους έχεις κάνει από τον χώρο;

Και ναι και όχι! Υπάρχουν άνθρωποι με τους οποίους κάνω παρέα, όμως για εμένα η φιλία είναι ιερή λέξη. Φίλοι για εμένα είναι ελάχιστοι. Ίσως γιατί στην πορεία αυτών των χρόνων υπήρξαν άνθρωποι που με απογοήτευσαν, ίσως είχα εμπιστευτεί ανθρώπους που δεν έπρεπε. Ο ανταγωνισμός είναι πάνω από τις ανθρώπινες σχέσεις στην τηλεόραση.

Ως τηλεθεατής βλέπεις τηλεόραση;

Τηλεόραση παρακολουθώ πολύ. Αυτό που με χαλαρώνει είναι να δω σίριαλ το βράδυ. Φέτος, ειδικά, έχω κολλήσει με το «Ναυάγιο». Δεν υπάρχει περίπτωση να χάσω επεισόδιο.

Τι άλλο θα ήθελες να κάνεις στην τηλεόραση;

Αυτή τη στιγμή θέλω να πάει καλά αυτό το οποίο κάνω. Είναι ακριβώς η εκπομπή που θα ήθελα να παρουσιάζω για χρόνια!

Διαβάστε επίσης

Γιώργος Αυτιάς στο Newsbomb.gr:«Ειδήσεις, επικοινωνία, δίπλα στην κοινωνία, η συνταγή της επιτυχίας»

Ο Νίκος Γκέλια στο Newsbomb.gr: Το «Ναυάγιο», το Netflix και η οικογένεια

Κώστας Τσουρός: «Υπάρχουν εκπομπές που έχουν πολύ τοξικό κλίμα - Ήθελα να το αποφυγω»

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ