ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΕΛΛΑΔΑ

Αλκιβιάδης Βατόπουλος στο Newsbomb.gr: «Η σταδιακή άρση των μέτρων είναι το πιο επικίνδυνο στάδιο»

 Αλκιβιάδης Βατόπουλος στο Newsbomb.gr: «Η σταδιακή άρση των μέτρων είναι το πιο επικίνδυνο στάδιο»

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: Πότε θα χαλαρώσουν τα μέτρα, ώστε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα; Θα μπορέσουμε φέτος να πάμε διακοπές;Τι θα γίνει με τα σχολεία;  Ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλά στο Newsbomb.gr και απαντά σε κρίσιμες ερωτήσεις. 

Σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα επικρατεί σκεπτικισμός για το πώς θα επιτευχθεί η αποκλιμάκωση των μέτρων περιορισμού, αφού όπως όλα δείχνουν η τεράστια οικονομική ύφεση που έχει επέλθει λόγω του κορονοϊού δεν επιτρέπει επιπλέον παράταση της καραντίνας

Αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα άρσης των περιορισμών, ο κ. Βατόπουλος τόνισε ότι το θέμα θα εξεταστεί μέσα στον Μάιο, με την προϋπόθεση ότι η χώρα θα συνεχίζει να πηγαίνει καλά.

«Τα κρούσματα του ιού στην χώρα έχουν ελαττωθεί και αυτό είναι πολύ αισιόδοξο» είπε ο καθηγητής. Ο κ. Βατόπουλος εκτιμά πως αν συνεχιστεί αυτό (τα πολύ λίγα νέα κρούσματα) είμαστε πολύ κοντά ώστε σταδιακά να ξεκινήσει η άρση των περιορισμών. «Προσοχή, αυτό θα γίνει σταδιακά όμως» τόνισε.

«Εκτιμώ πως μετά την Πρωτομαγιά θα περάσουμε στην επόμενη φάση. Την σταδιακή άρση των περιορισμών» είπε και πρόσθεσε «μην φανταστεί κανείς βέβαια ότι θα επιστρέψουμε στην "κανονικότητα" γρήγορα» συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Ερωτηθείς γιατί πιστεύει ότι η άρση των μέτρων θα γίνει μετά την Πρωτομαγιά καθώς άλλες Ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη ξεκινήσει να μπαίνουν δειλά- δειλά στην επόμενη φάση ο κ. Βατόπουλος είπε «εκεί που στρέφονται οι προσπάθειες της Πολιτείας είναι ο έγκαιρος εντοπισμός και η απομόνωση των κρουσμάτων». Ο καθηγητής μικροβιολογίας θέτει την 4η Μαΐου ως ημερομηνία ορόσημο.

«Μένει ακόμα ένα τριήμερο.Ένα κρίσιμο τριήμερο αυτό της Πρωτομαγιάς. Και λέω μετά την 4η Μαϊου γιατί ο κόσμος θα θελήσει να φύγει, να ταξιδέψει». «Άρα πιστεύω ότι η επόμενη φάση θα είναι μετά από το τριήμερο» επισήμανε.

Σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο υπάρχουν κάποιες βασικές προϋποθέσεις για να ξεκινήσει η χώρα μας να επιστρέφει στην κανονικότητα.

Οι παράμετροι είναι 3 μας είπε ο καθηγητής:

1. Έγκαιρη ανίχνευση των κρουσμάτων

2. Σύστημα επιτήρησης - "Δημοσκοπήσεις" ( σε 1000 άτομα πόσοι έχουν ανοσία) και τέλος

3. Επίπεδο ανοσίας.

«Η σταδιακή άρση των μέτρων είναι το πιο επικίνδυνο στάδιο» τόνισε ο κ. Βατόπουλος

Αναφορικά με τις καλοκαιρινές διακοπές ο καθηγητής μικροβιολογίας είπε«είμαι αισιόδοξος ότι και φέτος οι Έλληνες θα κάνουν καλοκαιρινές διακοπές» ωστόσο «κάποιοι περιορισμοί θα υπάρχουν. Θα πάμε διακοπές, αλλά με κανόνες και αποστάσεις ακόμα και στις παραλίες» είπε Όταν τον ρωτήσαμε τι εννοεί «περιορισμοί» είπε «πχ μην φανταστείτε ότι θα υπάρχουν καλοκαιρινά φεστιβάλ με πολύ κόσμο ή ότι θα υπάρχει συνωστισμός στις παραλίες».

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Κορονοϊός - Αριθμοί-σοκ: «Ίσως 100.000 με 200.000 τα κρούσματα στην Ελλάδα»

Κορονοϊός: Μεγαλώνει η λίστα των νεκρών στην Ελλάδα - Τα 113 έφτασαν τα θύματα της πανδημίας

Κορονοϊός: Οι σπασμένες πόρτες του τρόμου - Σοκαριστικές εικόνες μέσα από το εργαστήριο της Ουχάν

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ LIVE ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ

Η καλοκαιρινή σεζόν έχει πάει περίπατο και οι ξενοδόχοι και τα τουριστικά επαγγέλματα είναι οι μεγάλοι χαμένοι του κορονοϊού. Ερωτηθείς για το τι θα γίνει με τους τουρίστες ο καθηγητής μικροβιολογίας εκτιμά «οι τουρίστες είναι το μεγάλο πρόβλημα» τόνισε και εξηγεί «είναι δυνατόν να κλείσουν διακοπές σε έναν ελληνικό προορισμό και να πρέπει να μείνουν σε καραντίνα 14 ημέρες;» «Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα για τον τουρισμό» τόνισε. «Θα είναι η πρώτη φορά που οι Έλληνες θα κλείσουμε τις διακοπές μας 5 ημέρες πριν ταξιδέψουμε» συμπλήρωσε.

Αναφορικά με το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία αλλά και την αγωνία κυρίως των μαθητών της 3ης Λυκείου για τις Πανελλαδικές ο καθηγητής μικροβιολογίας είπε « η 3η Λυκείου είναι το μεγάλο ζητούμενο» τόνισε ο κ. Βατόπουλος.

«Η επιτροπή των λοιμοξιολόγων θα δει σύντομα το θέμα των σχολείων, με προτεραιότητα την τρίτη λυκείου αλλά και τους φοιτητές που είναι να πάρουν πτυχίο» ανέφερε.

«Δεν γνωρίζω το πότε ακριβώς θα ανοίξουν τα σχολεία. Ωστόσο εκτιμώ πως οι πανελλαδικές εξετάσεις θα δοθούν κανονικά, ίσως και με μία καθυστέρηση αλλά θα γράψουν οι μαθητές. Δεν γίνεται να μην υπάρξουν πρωτοετείς φοιτητές στα Πανεπιστήμια» κατέληξε.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Πώς και πότε θα λήξει η καραντίνα σε Ελλάδα και Ευρώπη

Σχετικές ειδήσεις