ΦΑΡΜΑΚΟ

ΣΦΕΕ: Πρώτη συνάντηση με τον νέο υπουργό Υγείας - Τα αιτήματα και οι δεσμεύσεις

ΠΛΕΥΡΗΣ
Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ουσιαστική συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων του φαρμάκου με το υπουργείο Υγείας, ζήτησαν οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών εταιρειών, κατά την πρώτη, εθιμοτυπική συνάντηση με τον νέο υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη. 

Η συνάντηση, το απόγευμα της Δευτέρας (21/09/2021) διεξήχθη σε θετικό κλίμα. Συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των συνδέσμων του χώρου του φαρμάκου και οι παριστάμενοι είχαν μια εποικοδομητική συζήτηση, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ).

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στις δεσμεύσεις της χώρας, μέσω του προγράμματος ανασυγκρότησης, για τον περιορισμό των συνεχώς διογκούμενων υποχρεωτικών επιστροφών που καταβάλλουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις με το μηχανισμό του clawback. Χαρακτήρισε μάλιστα την μέχρι τώρα εικόνα για το 2021, εξαιρετικά δύσκολη και ανέφερε πως πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις, ώστε να συγκρατηθεί η πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης.

Ειδική αναφορά έγινε στη φαρμακευτική δαπάνη των ανασφαλίστων πολιτών, για την οποία ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι θα γίνει προσπάθεια να εξασφαλιστούν πόροι από άλλες πηγές.

Επιπλέον, θα αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που δίνει η πλήρης ψηφιοποίηση των συστημάτων και των διαδικασιών και θα ενταθούν οι πάσης φύσεως έλεγχοι. Για το σκοπό αυτό, καθίσταται απαραίτητη η άμεση ψηφιοποίηση και διασύνδεση όλων των συστημάτων που χρησιμοποιούνται σήμερα στη συνταγογράφηση φαρμάκων και στα αναλώσιμα που καταναλώνονται για την αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων, αλλά και η δημιουργία πλήρους φακέλου με το ιατρικό ιστορικό του κάθε πολίτη.

Από την πλευρά του ο χώρος του φαρμάκου ζητά από το υπουργείο Υγείας να ακούσει τις προτάσεις των εταιρειών και να τις λάβει σοβαρά υπόψη του, ώστε να υλοποιηθεί ένα ισορροπημένο μείγμα πολιτικής που θα εξασφαλίζει:

· επαρκή χρηματοδότηση της φαρμακευτικής δαπάνης και στα 3 τμήματά της: δαπάνη ΕΟΠΥΥ, Νοσοκομειακή δαπάνη, Φάρμακα 1Α ΕΟΠΥΥ,

· εξορθολογισμό της ζήτησης και αύξηση της αποτελεσματικότητας των υπαρχόντων πόρων,

· πλήρη ψηφιοποίηση των διαδικασιών και συστημάτων,

· διασφάλιση της εισόδου καινοτόμων θεραπειών στη χώρα,

· αύξηση της διείσδυσης γενοσήμων φαρμάκων και στήριξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας,

· διατήρηση και βελτιστοποίηση των επενδυτικών κινήτρων, ώστε να προωθηθεί το αναπτυξιακό δυναμικό του χώρου.

Για να προχωρήσουν όλα τα παραπάνω ο κλάδος του φαρμάκου θεωρεί ότι απαιτείται μια νέα, εξορθολογισμένη φαρμακευτική πολιτική ως ασπίδα προστασίας σε ένα ισχυρό σύστημα υγείας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Επικίνδυνη κλιμάκωση στο Αιγαίο: Σήκωσαν όπλα οι Τούρκοι – «Έπεσε ξύλο» από τα ελληνικά μαχητικά

Ώρες αγωνίας στην Πάτρα: Στις 12 θα επιχειρήσουν να «ξυπνήσουν» τον 6χρονο Φώτη οι γιατροί

GNTM 4: «Τρελάθηκε» ο Γιώργος Καράβας – «Δεν έχω ξαναδεί τέτοιο πλάσμα» (vid)