ΦΑΡΜΑΚΟ

Πρόσβαση στο χάπι της MDS για χιλιάδες ασθενείς με covid-19 δίνει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Χάπι Merck
Aναμένεται σύντομα η διάθεση του φαρμάκου στην Ελλάδα
Associated Press

Η μολνουπιραβίρη αναμένεται να συνεισφέρει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, με τα εμβόλια να παραμένουν η πρώτη και ουσιαστική γραμμή άμυνας κατά της COVID-19 σε συνδυασμό με την τήρηση μέτρων ατομικής προστασίας

Από τους πρώτους στον κόσμο που θα έχουν πρόσβαση σε θεραπείες αιχμής, αλλά και αντισωμάτων που δύνανται να σώσουν ανθρώπινες ζωές, είναι χιλιάδες ασθενείς που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες για σοβαρή νόσηση από COVID -19 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μια νέα μελέτη ξεκίνησε να υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Ονομάζεται PANORAMIC και θα αφορά 5.300 ασθενείς σε κάθε ομάδα της μελέτης με ήπια/μέτρια συμπτώματα COVID – 19. Οι μισοί ασθενείς τυχαιοποιημένα θα λαμβάνουν αγωγή με το φάρμακο από του στόματος της MSD (αμερικανική Merck) μολνουπιραβίρη και οι υπόλοιποι εικονικό φάρμακο για συγκριτική αξιολόγηση του οφέλους του φαρμάκου. Στη μελέτη οι ασθενείς θα λαμβάνουν τη μολνουπιραβίρη ως θεραπεία στο σπίτι κατόπιν θετικού τεστ PCR, με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν εκδηλώσει συμπτώματα για περισσότερο από πέντε ημέρες από την έναρξη της αγωγής.

Η Αγγλία είναι η πρώτη χώρα στην οποία εγκρίθηκε η θεραπεία της μολνουπιραβίρης, του αντιικού χαπιού έναντι της COVID-19, το οποίο στις μελέτες έχει φανεί ότι μειώνει την πιθανότητα νοσηλείας κατά ένα τρίτο εάν ληφθεί έγκαιρα, ενώ μειώνει κατά 9 φορές τους θανάτους. Στην Αγγλία, η μολνουπιραβίρη έχει εγκριθεί για ασθενείς που έχουν κάποιον από τους παρακάτω παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσηση από την COVID-19: ηλικία 60 ετών και άνω, διαβήτης, παχυσαρκία (BMI>30), χρόνια νεφρική νόσος, σοβαρές καρδιαγγειακές παθήσεις, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) ή ενεργή κακοήθεια.

Το φάρμακο μολνουπιραβίρη που αναπτύχθηκε από την MSD σε συνεργασία με την Ridgeback Biotherapeutics, συνιστά την πρώτη παγκοσμίως εγκεκριμένη αντιική θεραπεία από του στόματος κατά της COVID-19 που δίνει ελπίδα για τη διαχείριση της πανδημίας. Στο πλαίσιο του προγράμματος ανάπτυξης για τη μολνουπιραβίρη, έχει πραγματοποιηθεί μια σειρά μελετών σε προκλινικό επίπεδο σε θηλαστικά, οι οποίες έχουν δείξει την ασφάλεια του φαρμάκου σε ζωντανούς οργανισμούς, ακόμα και όταν χορηγήθηκε σε δόσεις πολλαπλάσιες από την συνιστώμενη ανθρώπινη δόση και για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με την εγκεκριμένη Περίληψη Χαρακτηριστικών του Προϊόντος στην Αγγλία, η μολνουπιραβίρη δεν έχει δυναμικό μεταλλαξιογένεσης σε ζωντανούς οργανισμούς και οι δοκιμασίες για πρόκληση χρωμοσωμιακής βλάβης in vivo (δηλαδή σε ζωντανούς οργανισμούς) ήταν αρνητικές. Υπενθυμίζεται πως και στις ΗΠΑ έχει δοθεί το «πράσινο φως» για την έγκριση του φαρμάκου, υπήρξε όμως διχογνωμία στη συμβουλευτική επιτροπή εμπειρογνωμόνων του FDA, σε σχέση με την επάρκεια των δεδομένων για το δυναμικό μεταλλαξιογένεσης, την πιθανότητα ανάδυσης νέων στελεχών του SARS-CoV-2 ή την ασφάλεια χορήγησης σε εγκύους.

H φαρμακευτική εταιρεία MSD κινείται ταχύτατα παγκοσμίως για να διασφαλιστεί η πρόσβαση των ασθενών στη μολνουπιραβίρη το συντομότερο δυνατό. Συνολικά 21 χώρες έχουν υπογράψει διμερείς συμφωνίες για την πρώιμη πρόσβαση των ασθενών στο προϊόν και ήδη χρησιμοποιείται σε προγράμματα πρώιμης πρόσβασης σε διάφορες χώρες. Στην Ελλάδα, αναμένεται σύντομα η διάθεση του φαρμάκου και το πρωτόκολλο χορήγησής του.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Η μετάλλαξη Όμικρον πολιορκεί την Ελλάδα - Φόβοι για πολλά περισσότερα κρούσματα και επικράτησή της

«Βαριά» πρόστιμα σε οχήματα που κυκλοφορούν ανασφάλιστα ή δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ

Κακοκαιρία: «Κλείδωσαν» οι χιονοπτώσεις στην Αττική τα επόμενα 24ωρα – Τι «βλέπουν» οι μετεωρολόγοι

Δολοφονία στα Γλυκα Νερά: Σε δίκη παραπέμπεται ο Μπαμπης Αναγνωστοπουλος - Βαρύ το κατηγορητήριο