ΦΑΡΜΑΚΟ

Το επόμενο μεγάλο «στοίχημα» της Φαρμακοβιομηχανίας: Παραγωγή πρώτων υλών στην Ελλάδα από τη DEMO

Το επόμενο μεγάλο «στοίχημα» της Φαρμακοβιομηχανίας: Παραγωγή πρώτων υλών στην Ελλάδα από τη DEMO

Εν μέσω του χειμώνα, συνεχίζονται να καταγράφονται ελλείψεις σε μια σειρά από φαρμακευτικά σκευάσματα που χρειάζονται οι ασθενείς στη χώρα μας, ειδικά την περίοδο έξαρσης των ιώσεων, των λοιμώξεων, της γρίπης και του κορωνοϊού.

Αν και έχουμε αφήσει πίσω μας την εποχή της πανδημίας, με τα περιοριστικά μέτρα και τα αυστηρά lockdown, η κατάσταση στον τομέα του φαρμάκου δεν έχει ακόμη εξομαλυνθεί πλήρως. Αυτό διότι έως σήμερα, η ευρωπαϊκή αγορά του φαρμάκου είναι εν πολλοίς εξαρτώμενη από την εισαγωγή πρώτων υλών από χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Το 2020, επί του αυστηρού πρώτου lockdown λόγω της πανδημίας, κάθε συναλλαγή με τις χώρες αυτές, ιδίως την Κίνα και την Ινδία που είναι οι κύριες παραγωγές χώρες, σταμάτησε. Ως αποτέλεσμα, η αγορά αντιμετώπισε ανυπέρβλητες δυσκολίες, με αποτέλεσμα ακόμα και σήμερα να καταγράφονται σημαντικές ελλείψεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το γεγονός αυτό αποτέλεσε το εφαλτήριο δομικών εξελίξεων στην αγορά του φαρμάκου. Καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και τα κράτη – μέλη της χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της έλλειψης πρώτων υλών εξαιτίας της απαγόρευσης εισαγωγών, η στροφή στην παραγωγή τους επί ευρωπαϊκού εδάφους, προκρίθηκε ως απαραίτητη λύση για το μέλλον.

Πράγματι, έχει ήδη δρομολογηθεί η εγχώρια παραγωγή φαρμάκων στα κράτη της ΕΕ. Πρόκειται, μάλιστα, για έναν τομέα στον οποίο η Ελλάδα πρωτοπορεί, μέσα από το επενδυτικό πλάνο ύψους 356 εκατ. ευρώ της φαρμακοβιομηχανίας DEMO SA. Το πλάνο αυτό, προβλέπει μεταξύ άλλων, την παραγωγή πρώτων υλών φαρμάκων στο εργοστάσιο της εταιρείας στην Τρίπολη, με την ολοκλήρωσή του το 2027, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μας.

Τι κερδίζουν οι Ευρωπαίοι ασθενείς από την εγχώρια παραγωγή πρώτων υλών φαρμάκων

Εν αναμονή των αποφάσεων των Βρυξελλών που θα καθορίσουν εν πολλοίς την πορεία της ευρωπαϊκής παραγωγής φαρμάκου, αξίζει να αναφερθούμε αναλυτικότερα στη σημασία που έχει η παραγωγή πρώτων υλών φαρμάκων για τον Ευρωπαίο πολίτη. Πρακτικά, το γεγονός ότι θα παράγονται πλέον στο άμεσο μέλλον οι απαιτούμενες πρώτες ύλες, ώστε στη συνέχεια να παρασκευάζονται φάρμακα στα εργοστάσια της φαρμακοβιομηχανίας ανά την ήπειρο, σημαίνει πως διασφαλίζεται η επάρκεια φαρμάκων και αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά το ζήτημα της έλλειψης, καθώς οι εισαγωγές θα καταστούν σύντομα περιττές.

Παράλληλα, το γεγονός αναμένεται να έχει θετική για τον ασθενή επίπτωση στις τιμές των φαρμάκων, καθώς αυτά θα παρασκευάζονται πλέον πλήρως επί ευρωπαϊκού εδάφους. Ειδικά εξαιτίας της επένδυσης της DEMO στη χώρα μας, οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως οι Έλληνες ασθενείς θα έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση σε φθηνότερα φάρμακα, στο άμεσο μέλλον.

Αναλυτικότερα, στη νέα παραγωγική μονάδα στην Τρίπολη, θα παράγονται δραστικά πρώτες ύλες φαρμάκων για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ενώ στο πρώτο στην Ελλάδα Κέντρο Βιοτεχνολογίας στον Άγιο Στέφανο Αττικής, θα λάβει χώρα η Έρευνα & Ανάπτυξη τριών μονοκλωνικών αντισωμάτων έως το 2027, με στόχο την ανάπτυξη του πρώτου ελληνικού βιολογικού φαρμάκου για ογκολογικές θεραπείες.

Πέραν αυτού, στο Κέντρο Έρευνας & Ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη, η εταιρεία έχει κύριο στόχο την ανάπτυξη 5 νέων δραστικών πρώτων υλών και 21 τελικών προϊόντων κάθε χρόνο.

Καθώς ο κόσμος πασχίζει ακόμα να ανακτήσει μια ισορροπία στην αγορά του φαρμάκου, εκμηδενίζοντας τις ελλείψεις, η Ευρώπη προχωρά σε σημαντική ανακατάταξη των δεδομένων, προωθώντας την εγχώρια παραγωγή. Προς την κατεύθυνση αυτή, η άμεση αντίδραση της φαρμακοβιομηχανίας DEMO, που ήδη από το 2021 έχει θέσει σε εφαρμογή το πολυδιάστατο επενδυτικό της πλάνο, βάζει την Ελλάδα στο «κάδρο» των πρωταγωνιστών του κλάδου για το προσεχές μέλλον. Με την παραγωγή πρώτων υλών φαρμάκων για πρώτη φορά επί ελληνικού εδάφους και τη συνεχή πρόοδο σε επίπεδο Έρευνας & Ανάπτυξης, η Ελλάδα καθίσταται κομβική για την ευρωπαϊκή αγορά, με κάθε τι που αυτό σημαίνει για τη γενικότερη αναβάθμιση και ανάπτυξη της χώρας.