ΦΑΡΜΑΚΟ

Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου: Οι νέοι βιοδείκτες και ο θεσμικός ρόλος των ασθενών

Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου: Οι νέοι βιοδείκτες και ο θεσμικός ρόλος των ασθενών

Καθηγητές πανεπιστημίου, διεθνούς κύρους καταξιωμένοι επιστήμονες υγείας και ερευνητές τίμησαν με τη συμμετοχή τους ως ομιλητές την επιστημονική διημερίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), με τίτλο "Νέες θεραπείες για τον Καρκίνο -Προκλήσεις και ευκαιρίες για τους ασθενείς & τους γιατρούς", παρουσιάζοντας τα πλέον σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα και τις τελευταίες εξελίξεις από το μέτωπο της αντιμετώπισης των διαφόρων μορφών καρκίνου.

Από τα κεντρικά πρόσωπα της εκδήλωσης ήταν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Γιώργος Γιαννόπουλος, ο οποίος στην κεντρική ομιλία με θέμα «Προκλήσεις και Ευκαιρίες για το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην εποχή των νέων Θεραπευτικών Προσεγγίσεων» προέβη σε σημαντικές ανακοινώσεις. Αναφερόμενος στο έργο του υπουργείου τόνισε μεταξύ άλλων:

  • Γεγονός η θεσμική συμμετοχή της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου στο Δ.Σ. του υπό ίδρυση Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών (ΕΙΝΕ)
  • Οι εκπρόσωποι των ασθενών πρέπει να συμμετέχουν στις διαδικασίες Αξιολόγησης Ιατρικής Τεχνολογίας (ΗΤΑ)
  • Ξεκίνησαν ήδη οι διαδικασίες για την διεύρυνση της λίστας βιο-δεικτών, με τελικό στόχο μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες την υιοθέτηση της αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ
  • Μία νέα εποχή διαμορφώνεται με την επανάσταση των νέων θεραπειών στην αντιμετώπιση του καρκίνου, οι οποίες ανοίγουν νέες προοπτικές και ελπίδες για τους ασθενείς.
  • Μονόδρομος η κατεύθυνση της έρευνας στην εξατομικευμένη ιατρική ακριβείας, τις νέες θεραπείες, Βιολογικές, κυτταρικές και την ανοσοθεραπεία
  • Το υπουργείο Υγείας ζητά τη στήριξη και τη συνδρομή της ΕΟΠΕ για την λειτουργία του νέου Συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (ΣΗΠ) που αφορά συγκεκριμένα ακριβά φάρμακα
  • Ελαχιστοποίηση των ελλείψεων ογκολογικών φαρμάκων καθώς υπάρχει επάρκεια στις δομές υγείας
  • Αναγκαία η μείωση των χρόνων αναμονής σε δημόσια νοσοκομεία για ακτινοθεραπείες, όπου αν και κατάσταση έχει βελτιωθεί αισθητά, δεν είναι ακόμη η επιθυμητή.

Επίσης, στους στόχους και το έργο της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τη χάραξη Εθνικής Μακροπρόθεσμης Στρατηγικής για το Φάρμακο, αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της Επιτροπής, Θοδωρής Δρίτσας, ο οποίος άνοιξε τις εργασίες της δεύτερης ημέρας.

Η πρώτη ενότητα της διημερίδας ήταν αφιερωμένη στην Ανοσοθεραπεία. Ο κ. Γ. Τσιρώνης, Παθολόγος - Ογκολόγος, παρουσίασε τον ρόλο που διαδραματίζει το ανοσοποιητικό σύστημα στην καρκινογένεση. Στη συνέχεια η κ. Ευαγγελία Ραζή Διευθύντρια Γ’ Παθολογικής – Ογκολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Υγεία, ανέπτυξε τον τρόπο που λειτουργεί η ανοσοθεραπεία στον καρκίνο. Η ενότητα συνεχίστηκε με την Αν. Καθ. Παθολογίας Ογκολογίας του ΕΚΠΑ Αμάντα Ψυρρή, η οποία μίλησε για το μέλλον της ανοσοθεραπείας και ποιες είναι οι εξελίξεις που θα πρέπει να περιμένουμε την επόμενη πενταετία. Η Αν. Καθ. Άννα Εφραμίδου μιλώντας στην καρδιά των συμμετεχόντων, εστίασε στην ποιότητα ζωής των ασθενών στην ανοσοθεραπεία και τις πιθανές παρενέργειες, ενώ η ενότητα έκλεισε με τον κ. Εμμανουήλ Κοντοπόδη ο οποίος παρουσίασε περιστατικά ασθενών από την κλινική πρακτική.

Η δεύτερη μέρα της διημερίδας έδωσε στους συμμετέχοντες την δυνατότητα να αποκτήσουν έγκαιρη ενημέρωση για τα Βιο-ομοειδή τους Βιολογικούς Παράγοντες και τους βιοδείκτες. Ο Επ. Καθ. Του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Davide Mauri αναφέρθηκε στα Βιο-ομοειδή φάρμακα και τους Βιολογικούς παράγοντες, εισάγοντας το ακροατήριο σε νέες σύνθετες έννοιες. Στη συνέχεια ο Καθ. Αιματολογίας του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταορείας (ΕΑΕ) Παναγιώτης Παναγιωτίδης, παρουσίασε αναλυτικά την έννοια της ανταλλαξιμότητας, εναλλαγής και αυτόματης υποκατάστασης φαρμάκων, στάθηκε στην ανάγκη συνταγογράφησης των βιολογικών παραγόντων με την εμπορική ονομασία του φαρμάκου, προκειμένου να καθίσταται εφικτή η αναγνώριση πιθανών παρενεργειών ή θεραπευτικής αποτυχίας, ενώ τόνισε ότι είναι απαραίτητη η δημιουργία Μητρώων Ασθενών για τη συνεχιζόμενη παρακολούθηση και καταγραφή της ασφάλειας των βιολογικών παραγόντων.

Ακολούθησε η Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου, Καίτη Αποστολίδου, η οποία μίλησε για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς στην πρόσβαση στους νέους βιοδείκτες στην εξατομικευμένη ιατρική. Από την οπτική των ασθενών, προβάλλει η αναγκαιότητα να αποκτήσουν θεσμικό ρόλο, καθώς είναι εκείνοι που με τη συμμετοχή των βιολογικών τους υλικών συνεισφέρουν καταλυτικά στην έρευνα και την εξέλιξη των νέων θεραπειών. Συνέχισε η κ. Ελένη Πατσέα Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Παθολογικής Ανατομικής (ΕΕΠΑ) η οποία ανέπτυξε το μείζον θέμα των τραπεζών βιολογικού υλικού και τις προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η πολιτεία και η ιατρική κοινότητα.

Το κόστος ως παράγοντας επιλογής καινοτόμων θεραπειών ήταν ο τίτλος της τρίτης ενότητας, με τον κ. Ιωάννη Καραιτιανό, Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας (ΕΕΧΟ) στον κεντρικό ρόλο του Συντονιστή. Ο παθολόγος – ογκολόγος Νίκος Μητσιμπόνας έθεσε το ζήτημα του κόστους στη σύσταση της κατάλληλης θεραπείας. Στη συνέχεια ο Γενικός διευθυντής της IQVIA Νίκος Κωστάρας ανέλυσε την επίδραση της καινοτομίας στην ογκολογία, ενώ η ενότητα ολοκληρώθηκε με τον κ. Ιωάννη Σιταρά διευθυντή τ Διαπίστευσης Εργαστηρίων του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης.

Η επιστημονική διημερίδα ολοκληρώθηκε με την τέταρτη ενότητα με τίτλο Εξατομικευμένη Ιατρική και ο ρόλος των βιοδεικτών. Η κλινική εργαστηριακή γενετίστρια – κύρια ερευνήτρια του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών Δημόκριτος, Ειρήνη Κωνσταντοπούλου, ανέλυσε σε ποιες περιπτώσεις επιβάλλεται ο γονιδιακός έλεγχος. Ακολούθησε η κ. Μαρία Τσουμακίδου, ερευνήτρια του Ερευνητικού Κέντρου Βιοϊατρικών Επιστημών Αλέξανδρος Φλέμιγκ, η οποία ανέπτυξε το ευαίσθητο θέμα που αφορά την ανταπόκριση στην ανοσοθεραπεία και τον ρόλο των βιοδεικτών. Η ιατρός παθολόγος - ογκολόγος Ιωάννα Λέτσα, παρουσίασε αναλυτικά τις εξελίξεις για τους βιοδείκτες. Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Καθ. Αιματολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Αλέξανδρος Σπυριδωνίδης που ήταν και ο συντονιστής της ενότητας, ο οποίος μας ανέλυσε τις εξατομικευμένες καινοτόμες κυτταρικές θεραπείες κατά του καρκίνου (CAR-T Cells) και στο βήμα τον ακολούθησε ο ιατρός παθολογικής ανατομικής, Γρήγορης Πανσεληνάς που παρουσίασε διεξοδικά την υγρή βιοψία, η οποία μπορεί να αντικαταστήσει τη βιοψία όγκου.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου ευχαριστεί θερμά τους χορηγούς της εκδήλωσης για την υποστήριξή τους: Μεγάλοι Χορηγοί ΒΙΑΝΕΞ, ROCHE, Επίσημοι Χορηγοί ASTRAZENEKA, BRISTOL-MYERS SQUIBB, MSD, Υποστηρικτές GENEKOR, GILEAD, TAKEDA, KARYO, MERCK.