ΦΑΡΜΑΚΟ

Η ιστορία, η ανάπτυξη και το όραμα της παραγωγής φαρμάκου στην Ελλάδα

Η ιστορία, η ανάπτυξη και το όραμα της παραγωγής φαρμάκου στην Ελλάδα

Φωτογραφίες - βίντεο: Νικόλας Κόρνφορντ

Τη διαχρονική συμβολή του φαρμακευτικού κλάδου στην ελληνική οικονομία καταγράφει η ειδική έκδοση «Παραγωγή & εμπορία φαρμάκου στην Ελλάδα: Ιστορία, Ανάπτυξη, Όραμα» του Health Daily και της Boussias Communications, που παρουσιάστηκε την Πέμπτη (22/11/2018) στο Αμφιθέατρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ.

Από τις παραδοσιακές θεραπείες στα σύγχρονα βιομηχανοποιημένα φαρμακευτικά σκευάσματα, η έκδοση παρακολουθεί ανά δεκαετία τις εξελίξεις, παρουσιάζει τις ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου, αλλά και τις ξένες φαρμακευτικές εταιρείες που επένδυσαν ή επενδύουν στην παραγωγή και εμπορία του φαρμάκου στην Ελλάδα, καθώς και τη συνεργασία μεταξύ εγχώριας και ξένης φαρμακοβιομηχανίας.

Μεταξύ των πιο σημαντικών προσωπικοτήτων που παρουσιάζονται στην έκδοση, είναι βεβαίως ο «πατριάρχης» της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, Παύλος Γιαννακόπουλος. Απευθύνοντας χαιρετισμό στην εκδήλωση, ο αν. Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΒΙΑΝΕΞ και Πρόεδρος του ΣΑΦΕΕ, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, αναφέρθηκε στο μότο του πατέρα του, «Ποιότητα στην παραγωγή, φροντίδα για τον άνθρωπο». «Αυτές είναι οι αξίες και οι ηθικές αρχές, που μας χαρακτηρίζουν και υπηρετούμε» ανέφερε και τόνισε: «Δεσμεύομαι προσωπικά, ότι θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε το όραμα του Παύλου Γιαννακόπουλου επιμένοντας στην Ελλάδα και σύντομα θα γιορτάσουμε έναν αιώνα στο ελληνικό φάρμακο, με τη ΒΙΑΝΕΞ στην κορυφή». Για την ειδική έκδοση, ο κ. Γιαννακόπουλος είπε ότι αποτελεί ντοκουμέντο για έναν σημαντικό κλάδο της σύγχρονης οικονομικής ιστορίας της Ελλάδας. «Η ιστορία του φαρμάκου στη χώρα μας αποτελεί και κομμάτι της δικής μας ζωής, των οικογενειακών και προσωπικών ιστοριών πολλών από εμάς, και μας τιμά ιδιαίτερα να έχουμε στα χέρια μας μία τέτοια έκδοση». Αναλυτικότερα, τόνισε:

«Ως οικογένεια Γιαννακόπουλου είμαστε παρόντες στο ελληνικό φάρμακο για περισσότερα από 90 χρόνια. Τη δεκαετία του 1970 ξεκίνησε η βιομηχανική παραγωγή της ΒΙΑΝΕΞ και σήμερα είμαστε περήφανοι που συνεχίζουμε να παράγουμε στην Ελλάδα και τα προϊόντα μας φτάνουν στα πέρατα της γης. Δεν ακολουθήσαμε την τακτική άλλων, να μεταφέρουμε την παραγωγή μας στο εξωτερικό, για ευνοϊκότερη φορολογία. Είμαστε πατριώτες και θέλουμε να ενισχύουμε την εθνική οικονομία, παρά το δύσκολο επιχειρηματικό περιβάλλον. Το ίδιο κάνουν και τα άλλα εργοστάσια παραγωγής φαρμάκου, συνολικά 28 που λειτουργούν στη χώρα και καλό θα ήταν η κυβέρνηση να καταλάβει την προσφορά του κλάδου στο ΑΕΠ, στην παραγωγή προστιθέμενης αξίας, στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Τα εμπόδια του clawback και του rebate είναι πια γνωστά σε όλους. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό, όμως, ότι οι συνέπειες στην ανάπτυξη, στη λεγόμενη παραγωγική ανασυγκρότηση αλλά και στην εξισορρόπηση του συστήματος υγείας, αφορούν ευρύτερα την κοινωνία.

Παρά τα προβλήματα, η ΒΙΑΝΕΞ παραμένει η κορυφαία ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Τα 4 υπερσύγχρονα εξειδικευμένα εργοστάσιά μας, έχουν εξαιρετικές παραγωγικές δυνατότητες σε όλο το φάσμα του φαρμάκου. Είμαστε η μοναδική εταιρεία στην Ελλάδα που μπορεί να παράγει όλους τους τύπους φαρμακευτικών σκευασμάτων, εκτός από εμβόλια και παράγωγα αίματος. Είμαστε η δεύτερη δύναμη στην Ευρώπη στην παραγωγή λυόφιλων σκευασμάτων. Επενδύουμε συνεχώς σε νέες τεχνολογίες και είμαστε ήδη έτοιμοι για τους νέους ευρωπαϊκούς κανόνες στην ιχνηλασία των φαρμάκων. Μάλιστα, η ΒΙΑΝΕΞ είναι η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που έχει ολοκληρώσει το serialization project, πολύ νωρίτερα από την προθεσμία (Φεβρουάριος 2019 για την ευρωπαϊκή αγορά – 2021 για την ελληνική αγορά). Την υψηλή ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών της ΒΙΑΝΕΞ εμπιστεύονται διαχρονικά μεγάλοι πολυεθνικοί φαρμακευτικοί οίκοι. Δεν είναι τυχαίο ότι μας έχει εμπιστευτεί η Eli Lilly, την παραγωγή του ενέσιμου φαρμάκου βανκομυκίνης για την αγορά της Κίνας. Η επέκταση της εταιρείας παγκοσμίως αυξάνεται σταθερά. Αυτή τη στιγμή, οι εξαγωγές αποτελούν το 25,85% του συνολικού τζίρου, εξάγονται 34 εκατ. συσκευασίες 225 φαρμακευτικών προϊόντων ετησίως, δηλαδή το 60% της παραγωγής προορίζεται για εξαγωγή» ανέφερε.

Για το βιβλίο μίλησαν, επίσης, η Γενική Διευθύντρια της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Φαίη Κοσμοπούλου, ο Πρόεδρος PhRMA Innovation Forum, Πρόεδρος AMCHAM – Pharmaceutical Committee, Διευθύνων Σύμβουλος – Janssen, Mάκης Παπαταξιάρχης, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος ΣΦΕΕ, Κωνσταντίνος Παναγούλιας, ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Θανάσης Παπαθανάσης, ο Γιάννος Μητσός, Senior Advisor, Τομέας Βιομηχανίας, Αναπτυξιακών Πολιτικών και Δικτύων, ΣΕΒ και η Δρ. Χριστίνα Οικονομοπούλου, Προϊσταμένη Τμήματος Διοίκησης Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ.

Η ΠΕΦ παρείχε σημαντικά στοιχεία για την έκδοση, όπως και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος που διέθεσε σπάνια διαφημιστικά έντυπα, τα οποία έχουν περιληφθεί στο βιβλίο. Η κ. Κοσμοπούλου επεσήμανε ότι το βιβλίο παντρεύει τις διεθνείς εξελίξεις με την πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας, τις μεταρρυθμίσεις στο χώρο της Υγείας, προσφέροντας στον αναγνώστη την πραγματική ιστορική διάσταση των γεγονότων. Ο κ. Παπαταξιάρχης ξεκίνησε τη δική του –πιο συγκινησιακή- ομιλία με παιδικές μνήμες, πέρασε από τον Ράσελ στον Μπόρχες, για να καταλήξει αυστηρά: «στη χώρα όπου το φάρμακο ως έννοια είναι ποινικοποιημένη υπόθεση, που η επιχειρηματικότητα στον τομέα του φαρμάκου θεωρείται ύποπτη», το βιβλίο αυτό μπορεί να διδάξει στους «ημιμαθείς» ποιο είναι το σωστό πλαίσιο της ιστορίας του φαρμάκου.

Ο κ. Παναγούλιας εξήγησε τους λόγους για τους οποίους ο κλάδος του φαρμάκου αναδείχθηκε στον πιο δυναμικό της ελληνικής οικονομίας. Αυτοί είναι η δημιουργικότητα των οραματιστών της προηγούμενης γενιάς, η εξωστρέφεια που είχαν από την πρώτη στιγμή οι ελληνικές εταιρείες συνάπτοντας συνεργασίες με ξένες και αποκτώντας τεχνογνωσία, καθώς και η υψηλή κατάρτιση του προσωπικού (με ιδιαίτερη αναφορά στους αποφοίτους των Φαρμακευτικών Σχολών των ελληνικών πανεπιστημίων). «Η πολιτεία ήταν πάντα απούσα και χρησιμοποιούσε τη φαρμακοβιομηχανία ως αποδιοπομπαίο τράγο για να καλύψει δικές της παραλείψεις» τόνισε. Επέμεινε ότι «εμείς θα παραμένουμε εδώ» και προέτρεψε τους ιθύνοντες να κατανοήσουν ότι «δεν υπάρχει φαρμακευτική περίθαλψη χωρίς καινοτομία, δεν υπάρχει φαρμακοβιομηχανία χωρίς φαρμακοβιομήχανους, δεν υπάρχουν επενδύσεις χωρίς κερδοφορία».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση του Επικούρου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιά, Αθανάσιου Βοζίκη, για το «Φάρμακο στον Ελληνικό Κινηματογράφο».

Την έκδοση επιμελήθηκαν οι δημοσιογράφοι Νέλλη Καψή, Νατάσσα Σπαγαδώρου, Ανθή Αγγελοπούλου, Γιώργος Σακκάς, ενώ την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε ο δημοσιογράφος Γιάννης Πολίτης.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες στην παρακάτω gallery του Newsbomb.gr