ΥΓΕΙΑ

Περί χρονοδιαγραμμάτων η διαπραγμάτευση μεταξύ θεσμών – υπουργείου Υγείας...

Περί χρονοδιαγραμμάτων η διαπραγμάτευση μεταξύ θεσμών – υπουργείου Υγείας...

Στην πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών στο ΕΣΥ και τον ΕΟΠΥΥ επικεντρώθηκε η συζήτηση θεσμών και υπουργείου Υγείας, τόσο σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων όσο και σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών ζήτησαν συγκεκριμένα στοιχεία από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, για την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών, επικεντρώνοντας στη φαρμακευτική δαπάνη, όπου έχει σημειωθεί ήδη σημαντική υπέρβαση με αποτέλεσμα να εκτοξεύεται το clawback για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις.

Παράλληλα, ζήτησαν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, για την υλοποίηση μέτρων που ήδη έχουν δρομολογηθεί, προκειμένου να τηρηθούν οι δημοσιονομικές υποχρεώσεις της χώρας.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας παρουσίασε, επίσης, τις προτεραιότητες της κυβέρνησης με στόχο τη στήριξη της δημόσιας περίθαλψης, την καθολική και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας και τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις για την αναδιοργάνωση του συστήματος υγείας, την ποιότητα της φροντίδας και τον έλεγχο της δαπάνης.

Όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου Υγείας, το κλίμα στη διαπραγμάτευση ήταν «εποικοδομητικό», ωστόσο απέφυγαν να σχολιάσουν την αντίδραση των θεσμών στα στοιχεία και τις προτάσεις που κατέθεσε η ελληνική πλευρά, επιμένοντας στο θέμα των χρονοδιαγραμμάτων.

Σχετικές ειδήσεις