ΥΓΕΙΑ

Κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση των Υπερκοιλιακών Ταχυκαρδιών - Διάκριση για το ΥΓΕΙΑ

Κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση των Υπερκοιλιακών Ταχυκαρδιών - Διάκριση για το ΥΓΕΙΑ
ΥΓΕΙΑ

Μια ιδιαίτερα τιμητική διάκριση για το ΥΓΕΙΑ αποτελεί το γεγονός ότι ο Διευθυντής της 3ης Καρδιολογικής Κλινικής του, Δρ. Δημοσθένης Γ. Κατρίτσης, MD, PhD, FRCP, FESC, FACC, προήδρευσε της Συντακτικής Επιτροπής των νέων κατευθυντήριων οδηγιών (Guidelines) της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (European Society of Cardiology-ESC) για την αντιμετώπιση των υπερκοιλιακών ταχυκαρδιών.

Οι κατευθυντήριες οδηγίες των διεθνών εταιρειών Ευρώπης και ΗΠΑ αποτελούν βασικά κλινικά εγχειρίδια για την διάγνωση και θεραπεία καρδιολογικών παθήσεων, και οι παρεχόμενες οδηγίες φέρουν ιδιαίτερο ιατρικό αλλά και νομικό κύρος.

Συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία πριν λίγες μέρες δημοσίευσε στο Παρίσι, τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση των υπερκοιλιακών ταχυκαρδιών, οι οποίες και αποτελούν τις πιο συχνές ρυθμικές ταχυκαρδίες στον πληθυσμό. Πρόεδροι της Συντακτικής Επιτροπής ήταν ο Δρ. Δημοσθένης Γ. Κατρίτσης, MD, PhD, Διευθυντής της 3ης Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ, και ο διάσημος Καρδιολόγος Καθηγητής Dr. Joseph Brugada, Barcelona, Spain. Δεδομένου ότι, στις επιτροπές αυτές επιλέγονται να υπηρετήσουν οι πλέον αναγνωρισμένοι επιστήμονες με τεράστιο ερευνητικό έργο επί του θέματος, η επιλογή του Δρ. Κατρίτση, είναι ιδιαίτερα τιμητική και ενδεικτική του υψηλού επιπέδου ιατρικών υπηρεσιών που παρέχονται από το ΥΓΕΙΑ.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης, ο Δρ. Δημοσθένης Γ. Κατρίτσης MD, PhD, σχολίασε: «Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες συστήνουν πολλές αλλαγές σχετικά με τη χρήση των αντιαρρυθμικών φαρμάκων. Τα περισσότερα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των ταχυκαρδιών είναι συγχρόνως και προ-αρρυθμικά (δηλαδή προκαλούν άλλες, πλέον επικίνδυνες αρρυθμίες από αυτές που ενδεχομένως αναστέλλουν). Η μεγαλύτερη αλλαγή στην κλινική πράξη τα τελευταία 16 χρόνια που υποστηρίζεται από τις καινούριες κατευθυντήριες οδηγίες είναι η κατάλυση με καθετήρα (catheterablation) με ποσοστό επιτυχίας που σε ορισμένες περιπτώσεις προσεγγίζει το 100%.»

Η Γ’ Καρδιολογική Κλινική του ΥΓΕΙΑ, προσφέρει ολοκληρωμένη καρδιολογική περίθαλψη, καθώς είναι οργανωμένη σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά και αμερικανικά πρότυπα και διαθέτει ομάδα καρδιολόγων πολλών υποειδικοτήτων υπό την διεύθυνση του Δρ. Δ. Κατρίτση, Επιτίμου Διευθυντού Καρδιολογίας στο St Thomas’ Hospital, London, UK, και μέχρι προσφάτως Visiting Professor, City University, London και μέλος του διδακτικού προσωπικού της Harvard Medical School, Boston, USA.