ΥΓΕΙΑ

Η Ελλάδα στα Διεθνή Συνεργατικά Πρωτόκολλα Θεραπείας για τον καρκίνο παιδικής - εφηβικής ηλικίας

Η Ελλάδα στα Διεθνή Συνεργατικά Πρωτόκολλα Θεραπείας για τον καρκίνο παιδικής - εφηβικής ηλικίας
Το υπουργείο Υγείας υποστηρίζει την πρόταση για συγχρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής
Υπ.Υγ.

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψε ο Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «ΦΛΟΓΑ» και η Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ), με στόχο την ένταξη και ισότιμη συμμετοχή της ΕΕΠΑΟ στην εφαρμογή και διενέργεια των Διεθνών Συνεργατικών Πρωτοκόλλων Θεραπείας για τον καρκίνο της παιδικής και εφηβικής ηλικίας.

Η Φλόγα αναλαμβάνει να εξασφαλίσει τους οικονομικούς πόρους για τη συμμετοχή της ΕΕΠΑΟ στα πρωτόκολλα θεραπείας παιδιών και εφήβων, η οποία δίνει πρόσβαση σε προηγμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις που έως τώρα δεν ήταν διαθέσιμες στη χώρα μας. Το κόστος συμμετοχής αναμένεται να ξεπεράσει τις 600.000 ευρώ σε βάθος πενταετίας. Για το σκοπό αυτό, η Φλόγα υπέβαλλε αίτηση για ένταξη του έργου στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής 2014-2020.

Η ΕΕΠΑΟ από τη μεριά της, αναλαμβάνει να εφαρμόσει και να εποπτεύει το πρόγραμμα και φέρει την αποκλειστική επιστημονική ευθύνη της σωστής εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας. Στα πρωτόκολλα θα συμμετέχουν τα μέλη της ΕΕΠΑΟ σε όλα τα Παιδιατρικά Αιματολογικά Ογκολογικά Κέντρα της χώρας μας.

Με τη συμμετοχή στα πρωτόκολλα θεραπείας, η διάγνωση και η σταδιοποίηση της νόσου θα συζητείται σε πραγματικό χρόνο (ταυτόχρονα) με όλες τις συνεργατικές ομάδες διεθνώς και με χρήση πρωτοπόρων διαγνωστικών τεχνικών που δεν είναι άμεσα διαθέσιμες στη χώρα μας. Η θεραπεία θα καθορίζεται και θα επαναπρογραμματίζεται βάσει των δεδομένων του κάθε πρωτοκόλλου και θα αναπροσαρμόζεται σε πραγματικό χρόνο για κάθε παιδί ξεχωριστά.

Στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Φλόγα και η Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας, την Τρίτη (08/10/2019), την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας εκπροσώπησε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.
Στην ομιλία του, ο κ. Κοντοζαμάνης τόνισε ότι το Υπουργείο Υγείας ενθαρρύνει συνεργασίες Συλλόγων Ασθενών με επιστημονικούς φορείς. Επισήμανε δε, τα οφέλη από τη συμμετοχή της χώρας μας στη διενέργεια Διεθνών Συνεργατικών Πρωτοκόλλων Θεραπείας που αφορούν στη βελτίωση της παρεχόμενης φροντίδας στα παιδιά, στην άμεση πρόσβαση σε πρωτοπόρες διαγνωστικές τεχνικές και θεραπείες και στην εμπειρία και γνώση που αποκτά το επιστημονικό δυναμικό της χώρας.

Ο υφυπουργός Υγείας ενημέρωσε ακόμα ότι το υπουργείο Υγείας υποστηρίζει και προωθεί στην Περιφέρεια Αττικής για συγχρηματοδότηση, την πρόταση συνεργασίας του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα» με την επιστημονική κοινότητα των Ογκολόγων Παιδιάτρων, η οποία αποσκοπεί στην ενσωμάτωση στο σύστημα υγείας προηγμένων επιστημονικά και αναβαθμισμένων υπηρεσιών, σχετικά με τη θεραπεία παιδιών με καρκίνο.

Τα πρωτόκολλα θεραπείας έχουν ως στόχο την ανεύρεση νέων προγνωστικών παραγόντων για ακριβέστερη διάγνωση και κατηγοριοποίηση, που θα οδηγήσει σε πιο εξατομικευμένη αντιμετώπιση των ασθενών και κατ’ επέκταση σε περαιτέρω βελτίωση του ποσοστού επιβίωσης και της ποιότητας ζωής, μέσω της μείωσης των παρενεργειών της θεραπείας. Επιπλέον, δοκιμάζουν νέους συνδυασμούς φαρμάκων και καινοτόμα φάρμακα, με σημαντικά οφέλη για τους ασθενείς, χωρίς οικονομική επιβάρυνση για το σύστημα υγείας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις