ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Τσιόδρας – Τους επόμενους δύο μήνες θα ξέρουμε τι ανοσία έχουμε στην Ελλάδα

Κορονοϊός: Τσιόδρας –  Τους επόμενους δύο μήνες θα ξέρουμε τι ανοσία έχουμε στην Ελλάδα
INTIME NEWS

Για τη διάρκεια της ανοσίας που αναπτύσσεται έναντι του νέου κορονοϊού, την ανοσία της αγέλης, τη δυνατότητα επαναλοίμωξης, αλλά και τα τεστ αντισωμάτων και πότε θα χρησιμοποιηθούν στη χώρα μας, μίλησε ο Σωτήρης Τσιόδρας, στην ενημέρωση της Μ. Δευτέρας (13/04/2020).

Σύμφωνα με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό, με τα μέχρι σήμερα δεδομένα φαίνεται πως οι περισσότεροι θα έχουν κάποιο βαθμό ανοσίας, μετά από λοίμωξη COVID-19, όπως συμβαίνει και με παρόμοιους ιούς, τους ιούς SARS και MERS. Κάποιοι άνθρωποι θα έχουν πιο σημαντικό βαθμό ανοσίας από άλλους, η οποία θα κρατήσει ένα έτος με πιθανή μείωση μετά. «Εάν είναι αλήθεια ότι η λοίμωξη δημιουργεί ανοσία στα περισσότερα ή όλα τα άτομα και η προστασία διαρκεί ένα έτος ή και περισσότερο, τότε η μόλυνση αυξανόμενου αριθμού ανθρώπων σε οποιοδήποτε πληθυσμό θα οδηγήσει στη συσσώρευση της αποκαλούμενης ανοσίας της αγέλης» επισήμανε ο κ. Τσιόδρας και εξήγησε:

«Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Σημαίνει πως ένα μολυσμένο άτομο έχει όλο και λιγότερες πιθανότητες να έρθει σε επαφή με ένα πρόσωπο που δεν έχει περάσει τη λοίμωξη, ένα ευαίσθητο στη λοίμωξη πρόσωπο και αν είναι αρκετά διαδεδομένη η ανοσία της αγέλης, θα αρχίσει να μειώνεται ο αριθμός των νέων μολύνσεων, ακόμα και χωρίς υπόλοιπα μέτρα για την επιβράδυνση της μετάδοσης. Θα περιοριστεί ο ιός ή θα εξαφανιστεί τελείως», τόνισε ο λοιμωξιολόγος, μέχρι να εξασθενήσει η ανοσία ή να γεννηθούν πολλά νέα άτομα, ευαίσθητα στη λοίμωξη.

Τους επόμενους δύο μήνες, τα επιστημονικά δεδομένα θα συσσωρεύονται με πολύ σημαντική ταχύτητα, για το τι ανοσία έχουμε, δήλωσε ο κ. Τσιόδρας. Με βάση την έκταση της ανοσίας στην κοινότητα, θα ληφθούν αποφάσεις για τα μέτρα, οι οποίες αφορούν ιδιαίτερα τις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους.

Στη διαδικασία αυτή θα παίξουν ρόλο οι μαζικοί εργαστηριακοί έλεγχοι και τεστ αντισωμάτων. Αυτή τη στιγμή, «τουλάχιστον 60 τέτοια τεστ είναι υπό ενεργό έλεγχο και αξιολόγηση σε διάφορα μέρη του κόσμου. Ανάλογα με την αξιοπιστία τους, θα χρησιμοποιηθούν για επιδημιολογικούς σκοπούς όπως έχει ορίσει Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και σύμφωνα με τα κριτήρια που έθεσε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και ειδικότερα οι εργαστηριακοί της επιτροπής» είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Επιπλέον, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι τα μέτρα τα οποία ελήφθησαν και ισχύουν μέχρι σήμερα, είχαν ως στόχο και αυτό: να υπάρχει επάρκεια εργαστηριακού ελέγχου. Πρόκειται για πρόβλημα όχι μόνο της Ελλάδας αλλά διεθνές. «Όταν ανοίγεις σιγά-σιγά τον εργαστηριακό έλεγχο, βοηθάς και μια χώρα να επανέλθει στην κανονικότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά, τέλος, με τη δυνατότητα επαναλοίμωξης, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας αναφέρθηκε σε δεδομένα από τη Νότια Κορέα, τα οποία αφορούσαν ασθενείς που ελέγχθηκαν ξανά για τον ιό και βγήκαν θετικοί, ενώ είχαν αρχικά αρνητικό έλεγχο.

«Αυτό μπορεί να αφορά κακή τεχνική λήψη των δειγμάτων αλλά και μακρά παραμονή του ίδιου του υλικού του ιού, χωρίς να μολύνει και να συνοδεύεται από μετάδοση του ιού στον οργανισμό ενός ανθρώπου» υποστήριξε. Πάντως, ομάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας θα διερευνήσει αυτά τα δεδομένα και αν αφορούν πραγματική επαναλοίμωξη, μάλλον όμως όχι, εκτίμησε.

Διαβάστε επίσης:

Το σπάνιο φαινόμενο που άφησε άφωνους χιλιάδες ανθρώπους εν μέσω πανδημίας (pics)

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις