ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Χρόνιοι ασθενείς καταγγέλλουν ιδιωτικές κλινικές για τις χρεώσεις στο τεστ COVID-19

Κορονοϊός: Χρόνιοι ασθενείς καταγγέλλουν ιδιωτικές κλινικές για τις χρεώσεις στο τεστ COVID-19
ASSOCIATED PRESS

H Ένωση Ασθενών Ελλάδας καλεί το υπουργείο Υγείας να θεσπίσει άμεσα ενιαίο πλαίσιο για τη διενέργεια και την αποζημίωση των τεστ για το νέο κορονοϊό, στα δημόσια και τα ιδιωτικά θεραπευτήρια.

Η Ένωση και οι σύλλογοί της σε όλη την επικράτεια γίνονται αποδέκτες καταγγελιών χρόνιων ασθενών. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι ασθενείς οι οποίοι έχουν προγραμματισμένες θεραπείες σε συμβεβλημένες με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικές κλινικές, υποχρεώνονται να κάνουν το τεστ σε κάθε επίσκεψή τους και επιβαρύνονται οι ίδιοι με το κόστος που συχνά υπερβαίνει τα 120 ευρώ.

«Το συγκεκριμένο μέτρο αποτελεί ένα δυσβάσταχτο εμπόδιο στην πρόσβαση των χρόνιων ασθενών στη θεραπεία τους, ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη περίοδο. Οι υπηρεσίες υγείας των ιδιωτικών παρόχων που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, εξακολουθούν να συνιστούν ένα δημόσιο αγαθό, το οποίο όμως αμφισβητείται στην πράξη. Τα μέτρα δημόσιας υγείας όπως ο προσυμπτωματικός έλεγχος εφόσον είναι υποχρεωτικά, είναι αυτονόητα ευθύνη της πολιτείας και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρηματοδοτούνται από τα νοικοκυριά» τονίζει η Ένωση Ασθενών Ελλάδας.

Τέλος, καλεί το υπουργείο Υγείας «να αποδείξει έμπρακτα τη μέριμνα για την προστασία των ευπαθών ομάδων που πλήττονται πολυεπίπεδα από την πανδημία. Στην κατεύθυνση αυτή, απαιτείται 1) η διασαφήνιση των περιπτώσεων κατά τις οποίες ο ασυμπτωματικός πολίτης οφείλει να κάνει την εξέταση κατά την είσοδό του στο νοσοκομείο και 2) η θέσπιση ενός μηχανισμού αποζημίωσης της μοριακής εξέτασης για τη νόσο COVID-19 για τους χρόνιους ασθενείς πέρα από το δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα».

Διαβάστε επίσης:

Ανατροπή: Πότε «ήρθε» ο κορονοϊός στην Ελλάδα - Τι αποκαλύπτει καθηγητής Επιδημιολογίας

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις