ΥΓΕΙΑ

Άρση μέτρων: Οι παραλίες το επόμενο «crash test» εν μέσω καύσωνα- Τι φοβούνται οι ειδικοί

Άρση μέτρων: Οι παραλίες το επόμενο «crash test» εν μέσω καύσωνα- Τι φοβούνται οι ειδικοί
INTIME NEWS

Με τον πρώτο μίνι καύσωνα να είναι προ των πυλών, καθώς τις επόμενες μέρες ο υδράργυρος αναμένεται να φθάσει ακόμα και τους 40 βαθμούς Κελσίου, στο μικροσκόπιο των ειδικών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων βρίσκονται οι παραλίες, καθώς είναι πολύ πιθανόν να αποτελέσουν τα νέα σημεία υψηλού συγχρωτισμού.

Το θέμα που απασχολεί τους ειδικούς είναι κατά πόσο μπορεί να ελεγχθεί ή και να αποτραπεί ο συγχρωτισμός γενικώς στους ανοιχτούς δημόσιους χώρους. Οι υψηλές θερμοκρασίες των ημερών θα οδηγήσουν σίγουρα πολύ κόσμο στις παραλίες, αναζητώντας να απολαύσουν τον ήλιο και τη θάλασσα. Το βασικό ερωτήματα είναι: Θα τηρηθούν οι αποστάσεις και τα απαραίτητα μέτρα προστασίας;

Πάντως -με δεδομένο ότι προσώρας δεν είναι προσβάσιμες στο κοινό οι μη οργανωμένες παραλίες- είναι πολύ πιθανόν ο κόσμος να μην μπορέσει να τηρήσει τα απαραίτητες αποστάσεις και ελλοχεύει ο κίνδυνος οι παραλίες να μετατραπούν σε εστίες υπερμετάδοσης κορονοϊού.

«Οι λαοθάλασσες του Σαββατοκύριακου δείχνουν την ανάγκη μιας κοινωνικής επαφής, την οποία κατανοούμε. Αλλά δείχνουν και ταυτόχρονα, μια υποεκτίμηση της κατάστασης, σε κάποιες περιπτώσεις και άγνοια κινδύνου» είπε χαρακτηριστικά κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, ο καθηγητής Παθολογίας- Λοιμωξιολογίας, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, προσθέτοντας πως «μας ενδιαφέρει ο συγχρωτισμός. Οποιαδήποτε συζήτηση γίνεται για παραλίες και ανοιχτούς χώρους είναι σε αυτό το πλαίσιο».

Ο κ. Τσίοδρας επικαλέστηκε, μάλιστα, στοιχεία μελετών που δείχνουν ότι υπάρχει η πιθανότητα – μικρότερη μεν σε σχέση με τους κλειστούς χώρους αλλά υπαρκτή - να κολλήσει κάποιος τον κορονοϊό και σε ανοιχτό χώρο, εάν δεν τηρούνται οι αποστάσεις. «Υπήρχαν και υπάρχουν μελέτες, και ελληνικές, οι οποίες έδειξαν ότι σε χώρους λουόμενων, στους οποίους υπήρχε πολύ μεγάλος συγχρωτισμός, υπήρχε μεγαλύτερο ποσοστό εμφάνισης λοιμώξεων και του αναπνευστικού, αλλά και άλλων λοιμώξεων» σημείωσε.

Οι φόβοι των ειδικών

Για τους ειδικούς το πρόβλημα δεν είναι η θάλασσα, ούτε και το κολύμπι ή άλλες δραστηριότητες σε σχέση με τον «αόρατο» εχθρό. Το ζήτημα που προκύπτει είναι ο συγχρωτισμός εντός ή εκτός θάλασσας του κόσμου. Το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) έχει αποφανθεί ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι άνθρωποι μπορούν να μολυνθούν μέσω της κολύμβησης και αξιολογεί τον κίνδυνο μετάδοσης της νόσου COVID-19 μέσω νερού ως χαμηλό.

Για την ακρίβεια, έχει αναφερθεί πως τα μολυσματικά σταγονίδια του κορoνοϊού ενδέχεται να επιβιώνουν στο νερό και ο ιός έχει ανιχνευθεί στα λύματα, ωστόσο οι ειδικοί συμφωνούν ότι όταν ο νέος κορoνοϊός εισέρχεται σε μεγάλα υδάτινα περιβάλλοντα - όπως λίμνες, ποτάμια και ωκεανούς - η συγκέντρωση του ιού εκτιμάται ότι είναι τόσο αραιωμένη που θα ήταν δύσκολο να το κολλήσει κάποιος μέσα σε αυτό το περιβάλλον.

Αυτό που απασχολεί τους επιστήμονες της Επιτροπής είναι αν πρέπει να επαναλειτουργήσουν νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν στον αρχικό σχεδιασμό οι χώροι υγειονομικού ενδιαφέροντος γενικότερα όπως οι χώροι εστίασης αλλά πλέον και οι οργανωμένες παραλίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων συζητείται ως πρόταση εισήγησης να ανοίξουν οργανωμένα πλέον οι χώροι όπου θα μπορέσουν να βρεθούν «συντεταγμένα» και «προστατευμένα» οι πολίτες που θα επιλέξουν αυτήν την έξοδο. Και αντί να συγχρωτίζονται όλοι, χωρίς αποστάσεις και μέτρα υγιεινής, σε παγκάκια στις πλατείες και πάνω στην άμμο, στα κοντινά παράκτια σημεία, να πραγματοποιήσουν την αναγκαία για όλους έξοδο σε συνθήκες ασφάλειας για τη δημόσια υγεία.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, έως την Πέμπτη αναμένονται οι τελικές αποφάσεις και συγκεκριμένες οδηγίες για το πώς θα πρέπει να τηρούνται κανόνες στις οργανωμένες παραλίες.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τσιόδρας στο Newsbomb.gr: Δεν αποκλείω κρούσματα ή θανάτους στην Ελλάδα πριν τις 26 Φεβρουαρίου