ΥΓΕΙΑ

ΕΙΝΑΠ: Δύο χρόνια αναμονή για την έγκριση διαδερμικών εμφυτεύσεων αορτικής βαλβίδας στο «Αττικόν»

ΕΙΝΑΠ: Δύο χρόνια αναμονή για την έγκριση διαδερμικών εμφυτεύσεων αορτικής βαλβίδας στο «Αττικόν»
INTIME NEWS

Σε εκκρεμότητα παραμένει εδώ και δύο χρόνια, η έγκριση που πρέπει να δώσει το υπουργείο Υγείας στη Β΄ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του νοσοκομείου «Αττικόν», για τη διενέργεια διαδερμικών εμφυτεύσεων αορτικής βαλβίδας.

Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) καταγγέλλει την αδικαιολόγητα παρατεταμένη αναμονή, επισημαίνοντας ότι έχουν παρέλθει 2 χρόνια και 8 μήνες από την κατάθεση του σχετικού φακέλου από το νοσοκομείο και 2 χρόνια και 2 μήνες (20/4/2018) από την έγκρισή του από την ολομέλεια του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ). «Δυστυχώς, παρά την παρέλευση του παραπάνω χρονικού διαστήματος, το αίτημα έγκρισης παραμένει σε εκκρεμότητα από το Υπουργείο χωρίς να έχει δοθεί κάποια συγκεκριμένη απάντηση» προσθέτει η ΕΙΝΑΠ.

Το «Αττικόν» αποτέλεσε ένα από πρώτα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου που ξεκίνησαν την πραγματοποίηση διαδερμικών εμφυτεύσεων αορτικής βαλβίδος το 2008 και συνέχισε την πραγματοποίησή τους για 10 έτη, χωρίς ποτέ να αμφισβητηθούν τα εξαιρετικά αποτελέσματα του προγράμματος. Με την αλλαγή του νομικού πλαισίου το 2015, η έγκριση κάθε κέντρου από το υπουργείο Υγείας κατέστη απαραίτητη. Επειδή αυτή ακριβώς η έγκριση παραμένει εκκρεμής, το «Αττικόν» έχει διακόψει την εμφύτευση αορτικών βαλβίδων, παρά το γεγονός ότι πληροί όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

Η διαδερμική εμφύτευση αορτικής βαλβίδος απαιτεί καρδιοχειρουργική κάλυψη και τα δημόσια νοσοκομεία με τη δυνατότητα αυτή στην Αττική, περιορίζονται στα εξής τρία: Ιπποκράτειο, Ευαγγελισμός, Αττικόν. Το «Αττικόν» είναι και το μοναδικό που ανήκει στη 2η Υγειονομική Περιφέρεια. Ο περιορισμένος αριθμός των δημοσίων νοσοκομείων που πραγματοποιούν αυτή την επέμβαση, οδηγεί σε πολύμηνη αναμονή των ασθενών, η οποία μερικές φορές έχει μοιραία κατάληξη ή τους υποχρεώνει να αναζητήσουν λύση σε ιδιωτικά νοσοκομεία.

Η ΕΙΝΑΠ ζητά από το υπουργείο Υγείας την επίλυση της εκκρεμότητας «που έχει ξεπεράσει κάθε αποδεκτό όριο και τη λήψη κάθε απαραίτητου μέτρου ώστε να καταστεί δυνατή η επανέναρξη των διαδερμικών εμφυτεύσεων αορτικής βαλβίδας στο Αττικό Νοσοκομείο».

Διαβάστε επίσης:

Μαρκέλλα: «Βόμβα» Κούγια για επιχειρηματία - Εξιτήριο για την 10χρονη

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr