ΥΓΕΙΑ

Κατάργηση των clawback και rebate ζητούν οι φυσικοθεραπευτές

Κατάργηση των clawback και rebate ζητούν οι φυσικοθεραπευτές
PIXABAY

Την έντονη αντίδραση του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ) προκάλεσε η ανακοίνωση από τον ΕΟΠΥΥ, των ποσών που υποχρεούνται να επιστρέψουν οι φυσικοθεραπευτές λόγω υπέρβασης της προβλεπόμενης δαπάνης (clawback).

Οι φυσικοθεραπευτές βρίσκονται σε απόγνωση, τονίζει ο ΠΣΦ, καθώς το άθροισμα του clawback με το υποχρεωτικώς παρακρατούμενο ποσό του rebate, οδηγεί μαθηματικά έναν ολόκληρο επαγγελματικό κλάδο στο να μην είναι βιώσιμος. Όπως επισημαίνει ο ΠΣΦ, η υποχρεωτική επιστροφή ή διαφορετικά, η μη καταβολή δεδουλευμένων λόγω clawback, σε συνδυασμό με το rebate που καταλογίζεται σαν έκπτωση για κάθε μηνιαία δαπάνη, αποτελούν δωρεάν προσφορά υπηρεσιών από τους φυσικοθεραπευτές προς το κοινωνικό σύνολο.

Η συνολική δαπάνη που προβλέπει ο ΕΟΠΥΥ ετησίως για φυσικοθεραπείες είναι 70 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που οι πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων ανέρχονται σε 90 εκατ. ευρώ. Από το 2013, όταν επιβλήθηκε το μέτρο του clawback και του rebate, μέχρι το 2019, ο «λογαριασμός» για τους φυσικοθεραπευτές έχει φτάσει στα 150 εκατ. ευρώ.

«Αν το κράτος δεν μπορεί να ενισχύσει τον ετήσιο προϋπολογισμό δαπανών φυσικοθεραπείας στο ύψος της πραγματικής ανάγκης, θα ήταν εντιμότερο να σταματάει την παροχή στους ασφαλισμένους για εκείνο το διάστημα του έτους που αδυνατεί να καλύψει» προσθέτει ο ΠΣΦ.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, Πέτρος Λυμπερίδης δήλωσε σχετικά: «Η διοίκηση του ΠΣΦ προβληματίζεται έντονα για το πώς πρέπει να δράσει για να λάβει ένα τέλος αυτό το μαρτύριο που συνεχίζεται από 2013. Σε αυτά χρόνια, οι 2.300 συμβεβλημένοι φυσικοθεραπευτές στερήθηκαν με παράνομο και καταχρηστικό τρόπο 150.000.000 ευρώ, για την αμοιβή της υπηρεσίας που προσφέρουν και βυθίστηκαν άπαντες στα χρέη, αδυνατώντας να συντηρήσουν πλέον και τις οικογένειές τους. Σκεφτείτε ότι οι φυσικοθεραπευτές έχουν να επιστρέψουν το clawback του 2018 και 2019 και σύμφωνα με τα σχέδια του ΕΟΠΥΥ θα καταβάλλουν και το clawback του 2020 προκαταβολικά. Ας μας απαντήσει λοιπόν κάποιος "νομπελίστας" των οικονομικών πώς θα βγαίνουν πέρα αυτοί οι επαγγελματίες;»

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών προτίθεται να στείλει ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη ζητώντας συνάντηση μαζί του. Τέλος, ο κ. Λυμπερίδης τονίζει ότι ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών διεκδικεί κονδύλια για τη φυσικοθεραπεία σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών και θεωρεί ότι η μη καταβολή δεδουλευμένων για παρεχόμενες υπηρεσίες φυσικοθεραπείας είναι έξω από κάθε λογική, αποτελώντας ταυτόχρονα κατάφορη παραβίαση του ευρωπαϊκού δικαίου.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Τι αλλάζει από σήμερα σε κάφε, μπαρ, εστιατόρια - Νέα μέτρα για γάμους, βαφτίσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων