ΥΓΕΙΑ

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr σε εμβολιαστικό κέντρο: Στην τελική ευθεία για τα εμβόλια

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr σε εμβολιαστικό κέντρο: Στην τελική ευθεία για τα εμβόλια

Εμβόλιο κορονοϊού: Η κάμερα του Newsbomb.gr σε ένα από τα εμβολιαστικά κέντρα της Αθήνας - Αντίστροφη μέτρηση για τους εμβολισμούς. 

Τα εμβολιαστικά κέντρα όλης της χώρας προετοιμάζονται πυρετωδώς ώστε να είναι πανέτοιμα όταν ξεκινήσουν στη χώρα μας οι εμβολιασμοί. Οι πρώτες δόσεις του εμβολίου θα γίνουν σε πέντε νοσοκομεία αναφοράς της Αθήνας και αμέσως μετά στη Θεσσαλονίκη.

Το Newsbomb.gr βρέθηκε στο εμβολιαστικό κέντρο στο Ίλιον όπου εργάζονται 40 άτομα. Σύμφωνα με όσα μας ανέφεραν όλη η διαδικασία του εμβολιασμού θα έχει διάρκεια 15 λεπτά. Μέχρι να μπει ο πολίτης να κάνει το εμβόλιο συν τον χρόνο μετά τον εμβολιασμό για είναι υπό παρακολούθηση.

Το συγκεκριμένο εμβολιαστικό κέντρο θα μπορεί να εμβολιάζει 168 άτομα την ημέρα.

Δείτε στην gallery φωτογραφίες από το Εμβολιαστικό κέντρο στο Ίλιον:

Δείτε στο βίντεο τι αναφέρει στο Newsbomb.gr o Μιλτιάδης Καράμπελας, Επιστημονικός υπεύθυνος και διευθυντής του κέντρου υγείας για την διαδικασία εμβολιασμού:

Τα εμβολιαστικά κέντρα

Στην Αθήνα θα λειτουργήσουν 245 κέντρα και στη Θεσσαλονίκη 123.

Tα 1.018 κέντρα εμβολιασμού που θα λειτουργήσουν ανά υγειονομική Περιφέρεια έχουν ως εξής:

  • Στην 1η ΥΠΕ που περιλαμβάνει τα νοσοκομεία της Αττικής θα λειτουργήσουν συνολικά 245 κέντρα,
  • Στην 2η ΥΠΕ που περιλαμβάνει τον Πειραιά και τα νησιά του Αιγαίου θα στηθούν συνολικά 135 κέντρα,
  • 123 θα είναι τα κέντρα στην 3η ΥΠΕ Μακεδονίας – Θεσσαλονίκης,
  • 129 στη 4η ΥΠΕ Μακεδονίας – Θράκης,
  • 144 στην 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας,
  • 176, στην 6η ΥΠΕ Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων και
  • 66 θα είναι συνολικά τα κέντρα στην 7η ΥΠΕ Κρήτης.

Το σήμα για την έναρξη των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού στη χώρα μας το έδωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνοντας ότι την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί.

Ένας ηλικιωμένος και μια νοσηλεύτρια θα είναι οι δύο πρώτοι που θα εμβολιαστούν, καθώς ήδη η κυβέρνηση έχει θέσει μια αυστηρή προτεραιοποίηση για το ποιοι πολίτες θα πρέπει να εμβολιαστούν πρώτοι.

Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να εμβολιστούν όλοι οι πολίτες όσο γίνεται συντομότερα ή τουλάχιστον τα 2/3 του πληθυσμού έως τον Ιούνιο.

Διαβάστε επίσης: Εμβόλιο κορονοϊού - Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Αυτά είναι τα ψυγεία που θα αποθηκευτούν στην Ελλάδα

Στα εμβολιαστικά κέντρα έχει σταλεί ήδη και η ειδική φόρμα την οποία θα πρέπει να συμπληρώσουν όσοι κάνουν το εμβόλιο.

Όπως αναφέρεται στις οδηγίες που απεστάλησαν στα εμβολιαστικά κέντρα και συντάχθηκαν από το υπουργείο Υγείας και την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, οι πολίτες που θα δεχθούν να εμβολιαστούν κατά της Covid-19 θα πρέπει να δώσουν τη συναίνεσή τους προφορικά, γεγονός που θα διασφαλίζει ότι έχουν ενημερωθεί πλήρως για τη διαδικασία, αλλά και για τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Αν κάποιος πολίτης δεν μπορεί να παράσχει προφορική συγκατάθεση για το εμβόλιο, θα πρέπει να συμπληρώνεται το έγγραφο από κάποιον οικείο, πάροχο φροντίδας ή δικαστικό συμπαραστάτη.

Σε λειτουργία είναι η πλατφόρμα emvolio.gov.gr, όπου οι πολίτες μπορούν να αντλούν πληροφορίες για τον εμβολιασμό

Με βάση τον μέχρι στιγμής προγραμματισμό για τις παραδόσεις των δόσεων εμβολίων η πλατφόρμα των ραντεβού θα ανοίξει στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου για τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού.

«Η Εθνική Εκστρατεία Εμβολιασμού για την covid-19 ξεκίνησε. Το εμβόλιο είναι στα χέρια μας. Εγκεκριμένο για την ασφάλεια, την ποιότητα και την αποτελεσματικότητά του από τους αρμόδιους διεθνείς και εθνικούς οργανισμούς, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον EMA και τον FDA», αναφέρεται στο emvolio.gov.gr.

Ο εμβολιασμός, είναι δωρεάν για όλους, ξεκινά για τους ανθρώπους στην πρώτη γραμμή της υγείας, τις ευπαθείς ομάδες, για όσους βρίσκονται σε κλειστές δομές / δομές φροντίδας και όσους υπηρετούν σε σημαντικές υπηρεσίες του κράτους.

Στόχος, να εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού άνω των 18 ετών.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών μπορεί να αλλάξει την προτεραιότητα ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα είναι διαθέσιμες. Το εμβόλιο είναι προαιρετικό, αλλά απαραίτητο για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους συνανθρώπους μας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για «ασφαλείς γιορτές»: Σαρωτικοί έλεγχοι για παραβάσεις και πάρτι σε σπίτια