ΥΓΕΙΑ

Εμβόλιο Astrazeneca: H «απολογία» του διευθύνοντος συμβούλου για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις

Εμβόλιο Astrazeneca: H «απολογία» του διευθύνοντος συμβούλου για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις
AP PHOTO

Σε εξηγήσεις σχετικά με τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων της Astrazeneca προχώρησε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας μετά τον «πόλεμο» με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Πασκάλ Σοριό μίλησε στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica για να υπερασπιστεί την Astrazeneca υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία του δεν έχει αδικήσει την ΕΕ, αλλά οι μονάδες παραγωγής των εμβολίων που προορίζονται για την κάλυψη των αναγκών των κρατών μελών έχουν για την ώρα «τη χαμηλότερη παραγωγικότητα στο δίκτυο».

Αν και αναφέρθηκε σε «πολλά ζητήματα» που η AstraZeneca εργάζεται νυχθημερόν για να διορθώσει παραδέχθηκε ότι «βασικά είμαστε δύο μήνες πίσω από εκεί που θα θέλαμε να είμαστε».

Σύμφωνα με τον ίδιο τα προβλήματα που οδήγησαν στις καθυστερήσεις των παραδόσεων εστιάζονται στην παρασκευή του εμβολίου στα δύο εργοστάσια που χρησιμοποιούνται για την ΕΕ, στην Ολλανδία και στο Βέλγιο καθώς οι καλλιέργειες κυττάρων που αποτελούν το πρώτο στάδιο της παρασκευής δεν είχαν την αναμενόμενη απόδοση.

Όπως εξήγησε αντίστοιχα προβλήματα υπήρχαν και στην αρχή της παραγωγής των εμβολίων που προορίζονταν για τη Βρετανία «αλλά το συμβόλαιο με το Ηνωμένο Βασίλειο υπογράφηκε τρεις μήνες πριν από τη συμφωνία για το εμβόλιο με την ΕΕ».

«Άρα με το Ηνωμένο Βασίλειο είχαμε τρεις πρόσθετους μήνες για να διορθώσουμε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε», εξήγησε ο κ. Σοριό προσθέτοντας ότι γι’ αυτό «ένα από τα εργοστάσια με την υψηλότερη απόδοση είναι στο Ηνωμένο Βασίλειο, επειδή άρχισε την παραγωγή νωρίτερα».

Απαντώντας, δε, στις απειλές της ΕΕ για προσφυγές στη δικαιοσύνη υποστήριξε ότι η AstraZeneca δεν έχει κάποια συμβατική δέσμευση για την παράδοση των δόσεων που είχε αρχικά ανακοινώσει ότι θα ήταν σε θέση να παραδώσει.

Αντιθέτως, εξήγησε ο κ. Σοριό, η AstraZeneca έχει συμφωνήσει να καταβάλλει «τις καλύτερες προσπάθειες» για την κάλυψη των ευρωπαϊκών απαιτήσεων, καθώς η ΕΕ ήθελε να προμηθευθεί τα εμβόλια την ίδια στιγμή με το Ηνωμένο Βασίλειο, παρά τη διαφορά των τριών μηνών στην υπογραφή των συμφωνιών.

Ο κ. Σοριό απέρριψε επίσης τις υπόνοιες από τις Βρυξέλλες ότι ίσως εμβόλια που προορίζονταν για την ΕΕ κατέληξαν στη Βρετανία λόγω καταβολής υψηλότερου τιμήματος από το Λονδίνο. «Ξέρετε, το κάνουμε αυτό χωρίς κέρδος», παρατήρησε αναφερόμενος στην απόφαση της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης να διατεθεί το εμβόλιο σε όλες τις χώρες σε τιμή κόστους.

Ο επικεφαλής της AstraZeneca αποκάλυψε, τέλος, ότι έχει αρχίσει η εργασία με τους ερευνητές της Οξφόρδης για την παρασκευή εμβολίου που θα στοχεύει τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του κορονοϊού.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γυμνάσια – Λύκεια: «Βόμβα» Γώγου – Δεν αποκλείεται να αλλάξει η απόφαση για το άνοιγμα