ΥΓΕΙΑ

Δέκα διατροφικές τάσεις που αναμένεται να κυριαρχήσουν το 2021

Δέκα διατροφικές τάσεις που αναμένεται να κυριαρχήσουν το 2021

Η διατροφή διαδραματίζει αναμφίβολα έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο για την υγεία και την ευεξία μας, με την πλειονότητα των καταναλωτών να στρέφεται τα τελευταία χρόνια σε περισσότερο υγιεινές και δη, φυτικές επιλογές.

Ας δούμε, λοιπόν, ποιες θα είναι οι τάσεις στη διατροφή που αναμένεται να κυριαρχήσουν το 2021 και αξίζουν την προσοχή μας -και ενδεχομένως, μία θέση στο καθημερινό ή το εβδομαδιαίο μας μενού.

  1. Τα προσαρμογόνα βότανα σε πρώτο πλάνο

Το 2021 τα προσαρμογόνα βότανα αναμένεται να έρθουν σε πρώτο πλάνο σε ό,τι αφορά στις διατροφικές επιλογές που σχετίζονται με την ευεξία μας, δηλαδή τις τροφές που μπορούν να ενδυναμώσουν τον οργανισμό και το ανοσοποιητικό μας, αλλά και να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε το στρες. Τα βότανα, οι ρίζες -όπως το σιβηριανό τζίνσενγκ και η γλυκόριζα- και μεταξύ άλλων, τα μανιτάρια και τα goji berries, θα έχουν την «τιμητική» τους.

  1. Το εναλλακτικό πρωινό

Λένε ότι το πρωινό αποτελεί το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Όποια και αν είναι η αλήθεια, ωστόσο, σίγουρα είναι σημαντικό να ξεκινάμε τη μέρα με ενέργεια. Το 2021, λοιπόν, θα δώσουμε βάση στο πρωινό μας και αυτό σημαίνει πως όχι μόνο θα το κάνουμε μέρος της καθημερινότητάς μας, αλλά θα στραφούμε σε περισσότερο εναλλακτικές και φυτικές επιλογές για να το αναβαθμίσουμε. Τι θα λέγατε για τηγανίτες με βρώμη ή φυτικά λουκάνικα;

  1. Ο καφές πηγαίνει παντού

Οι λάτρεις του καφέ πιθανότατα θα λατρέψουν το 2021. Διότι θα έχουν την ευκαιρία να απολαμβάνουν την αγαπημένη τους γεύση, όχι μόνο στη μορφή ροφήματος. Τα τρόφιμα με γεύση καφέ θα έχουν επίσης την «τιμητική» τους και θα δίνουν επιπλέον ενέργεια και γεύση στις καθημερινές μας στιγμές.

  1. Η κλιματική αλλαγή αλλάζει και τη διατροφή μας

Εκείνοι οι οποίοι θέλουν να ακολουθούν έναν τρόπο ζωής, που δεν έχει σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, θα χαρούν μαθαίνοντας ότι η διατροφή που βασίζεται σε πιο eco-friendly επιλογές θα αποτελέσει μία κυρίαρχη τάση το 2021. Η βιώσιμη διατροφή επιτάσσει να καταναλώνουμε περισσότερες φυτικές τροφές και δη, τροφές που δεν είναι ευρέως διαδεδομένες ή να τρεφόμαστε με βάση τη «σοδειά» του κάθε μήνα.

  1. Η ζάχαρη περιορίζεται σημαντικά

Το 2021 η ζάχαρη βγαίνει από το μενού μας ή περιορίζεται σημαντικά και τη θέση της παίρνουν άλλες, γλυκαντικές ουσίες, που δεν επιβαρύνουν τον οργανισμό μας. Γενικά, φέτος φαίνεται ότι θα είναι η χρονιά που θα ανακαλύψουμε περισσότερα φυσικά γλυκαντικά και θα τα κάνουμε μέρος της διατροφής μας.

  1. Η ευέλικτη διατροφή «κερδίζει» έδαφος

Αποτέλεσε μία από τις κυρίαρχες διατροφικές τάσεις του 2020 και όπως φαίνεται, θα κυριαρχήσει και το 2021. Ουσιαστικά, οι flexitarians, δηλαδή εκείνοι οι οποίοι ακολουθούν την ευέλικτη διατροφή, καταναλώνουν τα πάντα, αλλά το μενού τους αποτελείται κατά βάση από φυτικές τροφές. Δηλαδή περιλαμβάνει κρέας ή ψάρι μόνο δύο φορές την εβδομάδα, μία επιλογή που γίνεται τόσο προς όφελος της υγείας τους, όσο και του περιβάλλοντος.

  1. Τα φυτικά γάλατα κυριαρχούν

Η στροφή σε μία περισσότερο φυτική διατροφή, κάνει ευρέως διαδομένα φέτος τα φυτικά γάλατα. Από το γάλα αμυγδάλου στο γάλα βρώμης και από το γάλα καρύδας στο γάλα σόγιας και ρυζιού. Οι επιλογές είναι πολλές.

  1. Περιορίζοντας τη σπατάλη τροφίμων

Με τη σπατάλη τροφίμων να αποτελεί ένα ζήτημα της σύγχρονης καθημερινότητας που όλοι μας καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός πως φέτος θα χρειαστεί να κάνουμε διατροφικές επιλογές που θα μας βοηθήσουν να περιορίσουμε το food waste, αγγλιστί. Πώς θα το πετύχουμε; Αρχικά, αγοράζοντας τρόφιμα που σίγουρα θα καταναλώσουμε και δεν θα καταλήξουν στον κάδο απορριμμάτων και σε δεύτερο χρόνο, μαγειρεύοντας συνειδητά.

  1. Τα ρεβίθια κερδίζουν τη θέση που τους αξίζει

Οι παλιοί γνώριζαν καλά την αξία τους, για αυτό και τα κατανάλωναν συχνά. Τώρα, λοιπόν, αυτό το όσπριο έρχεται ξανά στο προσκήνιο και καταλαμβάνει μία κυρίαρχη θέση στη σύγχρονη διατροφή. Από αλεύρι ρεβιθιών μέχρι δημητριακά από ρεβίθια. Το 2021 θα τα δούμε όλα. Γιατί αξίζουν μία θέση στο μενού μας; Να αναφέρουμε απλώς ότι είναι πλούσια σε πρωτεΐνη και την ίδια ώρα, περιέχουν σημαντικές ποσότητες φωσφόρου, μαγνησίου, ασβεστίου και σιδήρου καθώς και βιταμίνες Β, Κ, Ε, και C.

  1. Αντικαθιστώντας του κλασικούς υδατάνθρακες

Τέλος, μία τάση στη διατροφή που αναμένεται να κερδίσει ακόμη περισσότερους θαυμαστές το 2021, είναι εκείνη που επιτάσσει την αντικατάσταση των κλασικών πηγών υδατανθράκων (ζυμαρικά, ρύζι) με εναλλακτικές πηγές ενέργειας, που είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες, όπως οι γλυκοπατάτες, τα ρεβίθια, το γάλα σόγιας και τα μήλα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.