ΥΓΕΙΑ

Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία: Αμφίβολη η αποτελεσματικότητα της επιστράτευσης των πνευμονολόγων

Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία: Αμφίβολη η αποτελεσματικότητα της επιστράτευσης των πνευμονολόγων
INTIME NEWS

Με συγκεκριμένες προτάσεις προς το υπουργείο Υγείας για άμεση υλοποίηση, απαντά η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία στην επιστράτευση των πνευμονολόγων, τη χρησιμότητα και αποτελεσματικότητα της οποίας αμφισβητεί. 

Αναφορικά με το ζήτημα της επιστράτευσης των ιατρών Πνευμονολόγων, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ) δηλώνει ότι επιφυλάσσεται ως προς την χρησιμότητά της, την αμεσότητα της χρονικά και την αποτελεσματικότητα αυτής στο σύστημα υγείας. Παράλληλα, τονίζει ότι κανένας ιατρός δεν περισσεύει στη μάχη κατά της Covid-19.

Οι ιδιώτες Πνευμονολόγοι βρίσκονται από την αρχή της πανδημίας, εδώ και ένα χρόνο, στην πρώτη γραμμή της μάχης, προσφέροντας τα μέγιστα σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και αντιμετώπισης των COVID-19 ασθενών κατ΄οίκον, τονίζει η ΕΠΕ.

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία προτείνει:

Άμεση πρόσληψη όλων των εν αναμονή ειδικευόμενων ιατρών που περιμένουν στις λίστες με κατάργηση όλων των χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών.

• Άμεση ένταξη στο ΕΣΥ με τρίμηνες συμβάσεις των Πνευμονολόγων - Παθολόγων και Αναισθησιολόγων που έχουν υποβάλει αιτήσεις στον πρόσφατο διαγωνισμό για θέσεις ΕΣΥ (στην 1η και 2η ΥΠΕ), με διαδικασία ανάλογη αυτής που ακολουθήθηκε προ 3μήνου για τις ΜΕΘ – με δυνατότητα παραμονής, σε μόνιμη θέση στην συνέχεια ή/και ισχυρής μοριοδότησής τους στις επικείμενες κρίσεις. Στην 1η και 2η ΥΠΕ έχουν αιτηθεί διορισμό πάνω από 100 Πνευμονολόγοι, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται αυτή την στιγμή εκτός ΕΣΥ.

• Πρόσληψη άμεσα σε κλινικές και τμήματα COVID όσων ιατρών Πνευμονολόγων είναι υπόχρεοι υπηρεσίας υπαίθρου και αναγνώριση του χρόνου αυτού ως αγροτικό ιατρείο – η πρόταση έχει κατατεθεί στο Υπουργείο και το ΚΕΣΥ και υπάρχει ήδη η θετική γνωμοδότηση της ολομέλειας του ΚΕΣΥ από την προηγούμενη εβδομάδα, επισημαίνει η ΕΠΕ.

Σύμφωνα με την ΕΠΕ, οι παραπάνω προτάσεις υπερκαλύπτουν τον αριθμό των ιατρών που επιθυμεί να επιστρατεύσει το υπουργείο Υγείας και αποτελούν λύσεις στις επιτακτικές ανάγκες του ΕΣΥ στην παρούσα δύσκολη φάση.

Επίσης, πολλοί Πνευμονολόγοι έχουν δηλώσει στην ΕΠΕ την πρόθεσή τους να συμβάλουν εθελοντικά στη λειτουργία του ΕΣΥ με μερική απασχόληση (part-time) για κάποιες μέρες την εβδομάδα ή/και για εφημερίες. Αυτό θα βοηθήσει αποτελεσματικά την λειτουργία των κλινικών του ΕΣΥ, προσθέτει η ΕΠΕ.

«Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο και τον σκληρό αγώνα που δίνουμε όλοι κατά της πανδημίας COVID-19, δεν πρέπει να υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, ούτε χωρούν αντιπαλότητες και συντεχνιακές αντιλήψεις. Όλη η Πνευμονολογική κοινότητα ήταν, είναι και θα συνεχίσει είναι στην 1η γραμμή μάχης με όλες της τις δυνάμεις και ελπίζουμε οι εποικοδομητικές μας προτάσεις να εισακουστούν και να εφαρμοστούν προς όφελος όλων μας» δηλώνει το ΔΣ της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: 206 ιδιώτες γιατροί στη «μάχη» με τον ιό - «Λεκές στο ιατρικό σώμα η επίταξη»