ΥΓΕΙΑ

Συνεργασία ΕΚΠΑ – Χαμόγελου του Παιδιού για την κατ’ οίκον νοσηλεία παιδιών και εφήβων

Συνεργασία ΕΚΠΑ – Χαμόγελου του Παιδιού για την κατ’ οίκον νοσηλεία παιδιών και εφήβων
INTIME NEWS

Την υποστήριξη και φροντίδα παιδιών και εφήβων με προβλήματα υγείας, που χρήζουν κατ’ οίκον νοσηλείας αναλαμβάνει η Γ΄ Παιδιατρική Κλινική του ΕΚΠΑ, στο πλαίσιο συνεργασίας με το «Χαμόγελο του Παιδιού».

Η συνεργασία επισφραγίστηκε τη Δευτέρα (29/03/2021) στη συνάντηση του Πρύτανη του ΕΚΠΑ Καθηγητή Θάνου Δημόπουλου και της Καθηγήτριας Παιδιατρικής και Διευθύντριας της Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής Βάνας Παπαευαγγέλου με τον Πρόεδρο του ΔΣ του «Χαμόγελου του Παιδιού» Κώστα Γιαννόπουλο.

Η «Παιδιατρική Κατ’ Οίκον Νοσηλεία» (ΠΚΟΝ) θα πραγματοποιηθεί από την Γ΄ Παιδιατρική Κλινική με την υποστήριξη από το «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Στόχος της δράσης αυτής είναι να καλυφθούν οι ανάγκες φροντίδας βαρέως πασχόντων παιδιών, ώστε να είναι εφικτή η ασφαλής νοσηλεία των παιδιών αυτών, στο σπίτι. Σημειώνεται ότι δεν αφορά σε παρηγορητική φροντίδα και αποσκοπεί αποκλειστικά και μόνο σε παιδιά με βαριές αναπηρίες που θα είναι εγγεγραμμένα στο πρόγραμμα.

Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ θα αναλάβει πρωτοβουλία στις προσεχείς ημέρες για διαδικτυακή συνάντηση όλων των μελών ΔΕΠ και ιατρών ΕΣΥ που εργάζονται σε Παιδιατρικές και Νεογνολογικές Κλινικές της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ καθώς και στο Εργαστήριο Προληπτικής Ιατρικής, Υγιεινής και Επιδημιολογίας και σε Πανεπιστημιακά Τμήματα Αιμοδοσίας, με στελέχη του «Χαμόγελου του Παιδιού», προκειμένου να προγραμματιστούν περαιτέρω δράσεις.

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα θα αφορά αρχικά, παιδιά με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα με ή χωρίς μηχανική υποστήριξη της αναπνοής συμπεριλαμβανομένων και αυτών με κυστική ίνωση καθώς και παιδιά με χρόνια σοβαρά νευρομεταβολικά νοσήματα.

Η υποστήριξη των παιδιών και των οικογενειών τους περιλαμβάνει προγραμματισμένες επισκέψεις ιατρού, νοσηλευτή και φυσικοθεραπευτή στο σπίτι, δυνατότητα τηλεφωνικής επικοινωνίας των γονέων του ασθενούς με την ομάδα ΠΚΟΝ καθώς και εκπαίδευση των φροντιστών του παιδιού (γονέων ή κηδεμόνων) από την ομάδα ΠΚΟΝ για την ασφαλή παραμονή του μικρού ασθενή στο σπίτι. Παράλληλα η ομάδα ΠΚΟΝ αναλαμβάνει τη μεταφορά και νοσηλεία του ασθενούς στο νοσοκομείο σε περίπτωση ανάγκης, τη συνταγογράφηση φαρμάκων και υλικών για το μικρό ασθενή και ψυχολογική υποστήριξη της οικογένειας από την ομάδα ΠΚΟΝ.

Ιδιαίτερη σημασία δίδεται στη συνολική αντιμετώπιση και συνεχή επανεκτίμηση των πολύπλευρων προβλημάτων και της εξέλιξής τους, μέσω καλού συντονισμού και συνεχούς επικοινωνίας όλων των εμπλεκομένων στη φροντίδα του παιδιού, στοχεύοντας στην καλύτερη ποιότητα ζωής του ίδιου και της οικογένειας του.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κλοπή Θυρίδων στο Χαλάνδρι: Η σύλληψη στο γαλακτοπωλείο, η σειρά της ΕΡΤ και οι πιθανοί συνεργοί